Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Jaakko Kilpiäinen

NUMERO 8 - 2012

Pääkirjoitus
Kiviaitaa ja koreita kuisteja
Vie mennessäs, tuo tullessa
Yrittäjättäret elämää luomassa

TERVEYS
Pikaisesti hoitoon
Eroon uniapneasta
Hyvinvointivaltion häpeä

PUUTARHA
Tarhurin työn jälki näkyy
Pihalla hehkuu keltainen
Salonkikelpoinen salottisipuli
Aikamatka yrttitarhaan
Tahtoo Türiin

Koivu, tähti ja Kari

Kolme yötä Höytiäisen helmassa

Sielultaan saaristolaiset

RUOKA
Vielä on kesää jäljellä

ASUMINEN
Nainen, vasara ja taltta

Samassa loimessa pienet ja suuret

KÄSITYÖT

Lempeitten sävyjen matto
Huivi heilahtaa

10 XL:n paita ynnä muuta tavaraa

Rapakon takaa takaisin

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Kirjan kannet auki
Elämäntilanteita
Koti maalla
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja

 

 

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 20.9. ja Maatilan Pellervo 6.9.2012.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.

Elokuun reseptit - jälkiruuat

Jälkiruokanyytit grillistä
Kinuskinen vadelmaunelma
Helppo omenaherkku

Jälkiruokanyytit grillistä

Kuivahtaneet herkut saavat uuden elämän folionyytissä, seuranaan meheviä hedelmiä ja tuorejuustoa. Nyytit voi kuumentaa uunissa tai grillissä. Tuorejuuston voi jättää myös pois ja tarjota nyytit jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

4 viipaletta kuivahtanutta pullaa tai kuivakakkua
n. 8 dl marjoja ja hedelmäpaloja
n. 1,5 rkl hunajaa tai siirappia
2 tl kanelia
(ripaus inkivääriä)
n. 100 g maustamatonta tuorejuustoa

Valmistusohje:

Grillaa pulla- tai kakkuviipaleita halutessasi hetki grillissä.

Ota neljä foliopalaa, nosta viipaleet niille. Jaa marjat ja hedelmät päälle.

Valuta hedelmille hunajaa tai siirappia, tupsauta päälle kanelia (sekä ripaus inkivääriä). Laita lopuksi reilu nokare tuorejuustoa ja sulje nyytit.

Nosta miedolle lämmölle grilliin noin 10 minuutiksi. Avattaessa nyyteistä pöllähtää kuuma höyry.

Kinuskinen vadelmaunelma

Vadelmaunelmasta yli jäävän keltuaisen voit käyttää omenaherkun rahka-mascarponeseokseen. Muitakin marjoja voit käyttää, mutta esim. viinimarjat tarvitsevat hiukan enemmän makeutta.

1 kananmunan valkuainen
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl kauraleseitä
1 dl kinuskikastiketta

Lisäksi:
n. 8 dl vadelmia
kinuskikastiketta

Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma toisessa kulhossa. Kääntele kermavaahdon sekaan ensin kaurahiutaleet, sitten kinuskikastike.

Lusikoi seosta hiukan annosmaljojen pohjalle, ripottele päälle vadelmia. Kerrostele ainekset ja koristele pinta vadelmilla sekä kinuskikastikkeella. Tarjoa mieluiten heti.

Vinkki: Jos haluat seisottaa annoksia, liota 2 liivatelehteä pehmeiksi kylmässä vedessä, kuumenna 2 rkl sitruuna- tai vadelmamehua höyryäväksi ja sekoita kevyesti puristellut liivatelehdet mehuun. Valuta liivateliemi ohuena nauhana kermavaahtoon koko ajan vatkaten.

Helppo omenaherkku

4 omenaa
0,5 dl vettä
1 tl kanelia
2 rkl sokeria
8 kaurakeksiä
8–10 lehteä sitruunamelissaa tai (kaneli)basilikaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 prk mascarponea tai muuta maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl vaniljasokeria
1–2 rkl hunajaa
kanelia

Valmistusohje:

Kuutioi omenat, joista on siemenkota poistettu. Mittaa vesi, kaneli ja sokeri kattilaan, kiehauta ja lisää omenakuutiot. Hauduta puolikypsäksi. Anna jäähtyä.

Murskaa kaurakeksit käsin. Silppua yrtit.

Sekoita rahka ja mascarpone keskenään. Mausta vaniljasokerilla ja hunajalla.

Lusikoi annoskulhojen pohjalle puolet rahkaseoksesta. Lusikoi päälle puolet omenaseoksesta, keksimurskasta ja yrttisilpusta. Laita loput rahkasta ja keksimuruista päälle. Koristele pinta omenaseoksella, yrttisilpulla ja kanelitupsauksella. Nosta noin puoleksi tunniksi viileään tai tarjoa heti.

Vinkki: Korvaa omenat noin 5 desilitralla karviaismarjoja. Perkaa marjat ja pehmennä ne sokeri-kaneliliemessä.

 

Reseptit: Marita Suontausta