Kannen kuva: Jaakko Kilpiäinen
NUMERO 8 - 2012
Pääkirjoitus
Kiviaitaa ja koreita kuisteja
Vie mennessäs, tuo tullessa
Yrittäjättäret elämää luomassa
TERVEYS
Pikaisesti hoitoon
Eroon uniapneasta
Hyvinvointivaltion häpeä
PUUTARHA
Tarhurin työn jälki näkyy
Pihalla hehkuu keltainen
Salonkikelpoinen salottisipuli
Aikamatka yrttitarhaan
Tahtoo Türiin
Koivu, tähti ja Kari
Kolme yötä Höytiäisen helmassa
Sielultaan saaristolaiset
RUOKA
Vielä on kesää jäljellä
ASUMINEN
Nainen, vasara ja taltta
Samassa loimessa pienet ja suuret
KÄSITYÖT
Lempeitten sävyjen matto
Huivi heilahtaa
10 XL:n paita ynnä muuta tavaraa
Rapakon takaa takaisin
JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Kirjan kannet auki
Elämäntilanteita
Koti maalla
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja
Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 20.9. ja Maatilan Pellervo 6.9.2012.
Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.
Sienipikkelssi
Mainiot etikkakurkut
Nopeasti valmistuva kesäherkku muistuttaa eteläamerikkalaista chevicea.
n. 300 g siikaa tai lohta fileenä
2 limettiä
2 punasipulia varsineen
1 paprika
1/2–1 mieto chili
0,5 dl silputtua korianteria tai persiljaa
0,25 tl rouhittua valko- tai mustapippuria
0,5 tl suolaa
Pinnalle: silputtua korianteria tai persiljaa
Valmistusohje:
Leikkaa filee ohuiksi suikaleiksi.
Purista toisesta limetistä mehu, leikkaa toinen lohkoiksi. Kaada limettimehu kalasuikaleille.
Silppua sipulit varsineen, samoin puhdistettu paprika ja chili. Sekoita silput, mausta pippurilla ja suolalla.
Levitä seos kalaviipaleille. Anna maustua viileässä tunti tai pitempään.
Koristele limettilohkoilla ja silputulla korianterilla.
Pekoni mehevöittää kaalipannun, johon voi suikaloida myös keräkaalia. Ruoka maistuu esim. makkaran lisäkkeenä tai sellaisenaan rapeakuorisen leivän kanssa. Porkkanan voi vaihtaa nauriiseen tai punajuureen.
4–6 annosta
2–3 porkkanaa
2–3 sipulia
1 paprika
pieni kukkakaalinkerä
n. 200 g parsakaalia
1 pkt (n. 150 g) pekonia
Valmistusohje:
Rapsuta porkkanat puhtaiksi, viipaloi tai suikaloi. Suikaloi sipuli ja silppua varret. Halkaise paprika, poista kanta ja siemenet ja suikaloi. Leikkaa kukka- ja parsakaali suupalan kokoisiksi kukinnoiksi.
Pilko pekoni saksilla suoraan pannulle, kuumenna, kunnes rasva alkaa irrota. Lisää porkkanat ja sipulit. Kääntele muutama minuutti pekonien kanssa. Lisää paprika sekä kukka- ja parsakaalit.
Reseptit: Marita Suontausta