Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Jaakko Kilpiäinen

NUMERO 8 - 2012

Pääkirjoitus
Kiviaitaa ja koreita kuisteja
Vie mennessäs, tuo tullessa
Yrittäjättäret elämää luomassa

TERVEYS
Pikaisesti hoitoon
Eroon uniapneasta
Hyvinvointivaltion häpeä

PUUTARHA
Tarhurin työn jälki näkyy
Pihalla hehkuu keltainen
Salonkikelpoinen salottisipuli
Aikamatka yrttitarhaan
Tahtoo Türiin

Koivu, tähti ja Kari

Kolme yötä Höytiäisen helmassa

Sielultaan saaristolaiset

RUOKA
Vielä on kesää jäljellä

ASUMINEN
Nainen, vasara ja taltta

Samassa loimessa pienet ja suuret

KÄSITYÖT

Lempeitten sävyjen matto
Huivi heilahtaa

10 XL:n paita ynnä muuta tavaraa

Rapakon takaa takaisin

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Kirjan kannet auki
Elämäntilanteita
Koti maalla
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja

 

 

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 20.9. ja Maatilan Pellervo 6.9.2012.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.

Elokuun reseptit - Säilöntä

Sienipikkelssi
Mainiot etikkakurkut

Sienipikkelssi

Anna sienien maustua ainakin viikko, ennen kuin nautit niitä esimerkiksi pateen tai paistin seurana. Rouskut pitää ryöpätä ja valuttaa ennen keitinliemeen lisäämistä. Jos sienisaalis jää heikoksi, voi pikkelssin tehdä vaikkapa siitakesienistä.

2 purkillista (vetoisuus n. 3 dl)
200 g sieniä (kantarelleja, pieniä tatteja, haperoita)

Liemi:
2 dl omena- tai marjaviinietikkaa
1 dl vettä
2 dl sokeria
6 mausteneilikkaa
(2 tähtianista)
8 maustepippuria
2 tl sinapinsiemeniä
1 kanelitanko
1 tl suolaa

Valmistusohje:

Puhdista sienet, leikkaa tarvittaessa pienemmiksi.

Mittaa mausteliemen ainekset suolaa lukuun ottamatta kattilaan.

Kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla 10–15 minuuttia.

Lisää sienet liemeen. Kuumenna kiehuvaksi. Painele lusikalla sieniä liemeen. Keitä 2–3 minuuttia.

Lusikoi sienet puhtaisiin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin.

Poista kanelitanko ja tähtianikset tai jätä maustamaan lientä.

Kaada kuuma liemi sienille, sulje kansi, anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa; säilyvät ainakin pari kuukautta.

Mainiot etikkakurkut

Ystävältä saatu ohje on ilo laittaa eteenpäin. Maukkaimman tuloksen saat kuorimattomista avomaankurkuista. Myös kasvihuonekurkut käyvät, niitä tarvitaan kaksi. Käytä väkiviinaetikkaa.

6 avomaankurkkua
1 sipuli

Mausteliemi:
3 dl vettä
0,5 dl etikkaa
0,5 dl sokeria
2 rkl hunajaa
1,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1–2 dl silputtua tilliä

Pese kurkut hyvin. Leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Suikaloi tai viipaloi myös sipuli.

Sekoita mausteliemen ainekset tilliä lukuun ottamatta reilunkokoisessa lasipurkissa tai kannellisessa astiassa. Kun sokeri ja hunaja ovat liuenneet, lisää kurkut ja tilli. Sekoittele varoen, jotta kaikki viipaleet pääsevät kosketuksiin liemen kanssa. Sulje kansi (suojaa metallikansi muovilla tai voipaperipalalla, ettei etikka syövytä kantta). Anna maustua jääkaapissa pari päivää. Nauti esimerkiksi ruisleivän kanssa tai savukalan lisäkkeenä.

 

Reseptit: Marita Suontausta