Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kuva Henri Salenius

NUMERO 9
20.9.2007

Pääkirjoitus

Luonto työmaana: Metsän elävät kuvat

Sosiaalipolitiikka: Ikääntynyt omaishoitaja tuen tarpeessa

Asuminen: Mökki metsän keskellä

Kasvatus: Väärin ymmärretyt lapset

Puutarha: Vahvoin vedoin luonnon siveltimellä
Pihatöitä piisaa

Koulutus: Yliopistolla iso merkitys maakunnalle

Ilmiöt: Jylhää teatteria taivaan valoissa

Maaseudulle: Toteutettu haave

Sanan valta: Väkevää puhetta tarvitaan

Persoona: Mutkan matkassa

Luonto: Siistiä tietoa siilistä

Ruoka: Paisti maistuu
Taiteilija: Myllytalossa lasi helisee

Käsityöt: Ammuu, ammuuu
Raitatyynyt
Uudemman kerran

Vierailukohde: Vanhalle maatilalle uutta oppimaan

Maailmalla: Kotona Intiassa

Toistuvat:
Asiasta toiseen
Elämäntilanteita
Koti maalla
Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 18.10. ja Maatilan Pellervo 4.10.2007.


Iso Kalenteri 2007
Iso  Kalenteri 2007 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Pihatöitä piisaa


Syksy on erinomaista puutarhan perustamisaikaa, sillä monia pihan kasveja voi istuttaa kasvukauden lopussa, ja astiataimia keväästä syksyyn.

Syyspuolella pihanhoitoon saattaa liietä aikaa enemmän kuin keväällä. Niinpä kevätkiireitä kannattaakin helpottaa istuttamalla osa kasveista jo syksyllä. Nykyisin useimmat taimistot kasvattavat pensaiden ja puiden astiataimia, jotka valmistuvat myyntikokoisiksi kesän aikana. Loppukesällä ja syksyllä valikoimat ovat runsaimmillaan ja uusi taimisato istuttajien ulottuvilla. Puutarhamyymälöistä saattaakin löytyä sellaisia kasveja, jotka olivat keväällä loppuneet.
Pihan tulevaa ulkonäköä ajatellessa on hyvä muistaa, että syksyn istutukset lähtevät ensi keväänä nopeasti kasvuun. Etelä-Suomessa lähes kaikkia kasvilajeja voi istuttaa syksyllä, kestävimpiä aina maan routaantumiseen asti. Jaloruusut ja muut arat kasvit istutetaan tosin mieluummin keväällä, jotta ne ehtivät juurtua ja sopeutua uuteen kasvupaikkaan ennen talven tuloa. Mitä pohjoisempana eletään, sitä aikaisemmin syysistutukset tehdään, kotimaisia taimia ja ilmastollisesti kestäviä lajeja valiten.
Perustustyöt
Astiataimia käytettäessä perustustyöt tehdään samalla tavoin kuin perinteisessä kevätistutuksessa. Istutuskuoppien maa parannetaan huolellisesti. Peruslannoitukseen käytetään niukkatyppisiä tai typettömiä lannoitteita. Jos syksy on kuiva, on huolehdittava riittävästä kastelusta. Kosteassa maassa taimi juurtuu hyvin.
Astiataimia ei tarvitse leikata istutuksen yhteydessä. Jos juuret ovat kiertyneet astian pohjalle, kannattaa paakun pintaan tehdä veitsellä tai oksasaksilla pystysuunnassa muutama parin sentin syvyinen viilto. Silloin juuret haaroittuvat hyvin ja kasvavat ympäröivään multaan. Paljasjuuristen taimien istutusleikkaus jätetään seuraavaan kevääseen.
Syysnurmi
Uuden nurmikon perustaminen onnistuu syyskesällä melkeinpä paremmin kuin keväällä, jolloin kevätkosteus haihtuu maasta poutasäällä nopeasti. Siemenet ehtivät itää ja kasvaa riittävän vahvoiksi, kun ne kylvetään elokuun puolivälin ja syyskuun loppupuolen välisenä aikana. Pohjois-Suomessa uusi nurmikko perustetaan elokuussa.
Nurmen voi kylvää myös niin myöhään syksyllä, etteivät siemenet ehdi itää, vaan ne jäävät maahan odottamaan seuraavaa kevättä.


Teksti: Leena Nurmi
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta