Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Comma

NUMERO 9
18.9.2008


Pääkirjoitus: Pipoista se alkoi
Rakennusperintö: Syyskuun päivänsankarit
Satavuotias: Helmi helmien joukossa
Talkoista asennetta: Vastaanottava kylä
Elämäntapa: Itselliset naiset
Lukijamatka
Arviointi:
Kympin kansalainen
Elämänilo: Villiintynyttä iloa
Puutarha: Punaisen hehkua
Kasvi-harvinaisuudet: Lumoavat magnoliat ja muut erikoisuudet
Verot: Verokarhun ystävä
Peritty harrastus: Komiaa kuorolaulua
Ruoka: Herkutellaan leivoksilla
Läheltä ja tuoretta kouluihin
Paluumuuttajat: Kaipuu toi takaisin Kainuuseen
Palvontapaikka: Kivijumalista väkevin
Siirtolaisten jälkeläiset: Pikku-Suomi etsii juuriaan
Kodin Pellervon käsityöt: Orvokkeja ikkunassa
Heitä harmaa hartioille
Liikekannalla: Mopomies pärisyttää hyvän puolesta

Joka kuukausi
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Elämäntilanteita
Koti maalla
Oma lääkäri
Unto Uneksija
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 16.10. ja Maatilan Pellervo 2.10.



Iso  Kalenteri 2008 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Herkutellaan leivoksilla


Monet leivokset vaativat näpertelyä, mutta helpommallakin voi päästä. Kokeile ohjeitamme!

Rukiinen kääretorttupohja
Monet pitävät kääretorttua melko arkisena, mutta täytevalintoja ja kuorrutuksia vaihdellen siitä saa loihdittua juhlavia luomuksia. Torttupohja sopii niin kakkuihin kuin leivoksiinkin, ja valmiista kääretortusta teet nopeasti leivoksia.
Käytä ruiskääretorttuun mieluiten ruissihtijauhoja, sillä niillä tulee torttuun parempi rakenne. Jos et halua käyttää ruisjauhoja, korvaa ne vehnäjauhoilla.
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl ruisjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Paperille: 2 tl korppujauhoja
2 tl sokeria
Täyte: n. 2 dl hilloa tai marjasurvosta
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, pysyväksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot sekä leivinjauhe vaahtoon ja sekoita varovasti tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperoidulle pellille. Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla noin 8 minuuttia.
Kumoa torttupohja korppujauhotetulle ja sokeroidulle voi- tai leivinpaperille. Irrota paistopaperi.
Jos täytät tortun vain hillolla tai marjasurvoksella, voit levittää täytteen lämpimälle torttupohjalle ja kääriä sen rullalle. Jos lisäät täytteeseen kermavaahtoa tai rahkaa, anna pohjan jäähtyä ensin. Kääri täytetty torttu pitkältä sivulta rullalle ja käännä saumapuoli alle. Kääräise torttu paperiin ja anna vetäytyä viileässä hetki.
Maidoton: Varmista korppujauhojen maidottomuus. Täytä torttu vain hillolla tai käytä soija- tai kaurapohjaisia maidontyyppisiä valmisteita.

Unelmatorttu
Unelmatorttupohja on valmiiksi gluteeniton, joten siitä saat helposti tarjottavaa myös keliaakikolle (ripottele vain sokeria kumoamispaperille tai varmista korppujauhojen gluteenittomuus.
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Valmista kuten rukiinen kääretorttupohja.
Jäätelöleivos-kääretorttu
(pakaste)marjoja
jäätelöä
Pinnalle: jäätelö- tai kermavaahtonokare
suklaarouhetta , strösseliä tai nonparelleja
Leikkaa kääretortusta kaksi viipaletta syöjää kohti. Asettele puolet viipaleista tarjoiluvadille. Survo kohmeisia marjoja hiukan ja levitä niitä vadilla oleville torttuviipaleille. Leikkaa jäätelöstä torttuviipaleiden kokoisia paksuja paloja ja asettele ne marjasurvoksen päälle. Nosta toiset kääretorttuviipaleet jäätelön päälle. Koristele mielesi mukaan esimerkiksi jäätelö- tai kermavaahtonokareella ja suklaarouheella. Halutessasi voit laittaa leivoksille marjoja ja valuttaa hiukan suklaa- tai kinuskikastiketta tai sulatettua suklaata.

Helpot kermaleivokset
4 annosta
kääretorttua
0,5 dl maitoa tai mehua
(1 tl vaniljasokeria)
1–2 dl vaahtoutuvaa kermaa
marjoja tai hedelmiä
Leikkaa kääretortusta neljä noin 8 cm:n pituista palaa ja nosta palat pystyyn tarjoilulautasille tai vadille. Mausta maito vaniljasokerilla ja kostuta viipaleet kevyesti.
Vaahdota kerma ja lusikoi se pursotinpussiin. Pursota kerma kääretorttupalojen reunoille ja pinnalle. Koristele marjoilla tai hedelmäviipaleilla sekä koristerakeilla. Jos et halua pursottaa kermaa, levitä se ilmavasti veitsellä tai lusikalla torttupalojen pinnalle.

Kevyet marjaleivokset
Nämä leivokset näyttävät kermatäytteisiltä, mutta ovat huomattavasti kevyempiä.
8–10 palaa
2 munan kääretorttulevy
Täyte:
4 liivatelehteä
1 dl laimentamatonta (viini)marjamehua
(2 rkl sokeria)
1,5 dl maustamatonta (rasvatonta) jogurttia
1 dl survottuja (viini)marjoja
Pinnalle:
tomusokeria ja marjoja
Tee kääretorttulevy joko rukiisella tai unelmatortun ohjeella. Taita leivinpaperi pellille niin että saat puolikkaan pellin kokoisen kakkupohjan. Paista torttulevy uunissa ja anna levyn jäähtyä. Valmista sillä aikaa täyte.
Laita liivatelehdet likoamaan noin 5 minuutiksi kylmään veteen. Kuumenna mehu ja tarvittaessa sokeri höyryävän kuumaksi. Purista liivatteista vesi pois ja sekoita liivatteet kuuman mehun sekaan. Anna jäähtyä.
Vatkaa mehuseosta yleiskoneessa tai sähkövatkaimella noin 10 minuuttia, kunnes se on vaaleaa ja kuohkeaa eikä siitä erotu lainkaan mehua. Vatkaa sekaan marjasurvos ja jogurtti. Leikkaa torttulevy puoliksi ja nostele mehuvaahto toiselle torttupohjalle. Tasoita pinta ja nosta toinen levy päälle. Hyydytä jääkaapissa pari tuntia tai yön yli. Leikkaa veitsellä neliöiksi ja koristele tomusokerilla.
Gluteeniton: Valmista leivokset unelmatorttupohjasta.
Maidoton: Korvaa jogurtti soijavaniljavanukkaalla tai jogurtinkaltaisella soijavalmisteella.
Vinkki: Saat tästä helposti kakun, kun paistat kääretorttutaikinan voidellussa, halkaisijaltaan noin 22 cm:n vuoassa. Halkaise kakku ja nosta pohjapala takaisin pestyyn vuokaan. Levitä marjavaahto kakkupohjalle, pane toinen kakkupohja päälle ja anna hyytyä. Tee halutessasi pakastemarjoista ja hyytelösokerista kiille pinnalle.

Helpot hedelmäleivokset
Voi- ja torttutaikinasta saat näppärästi leivospohjia. Tee voitaikina itse tai pidä pakastimessa vierasvarana valmiita voitaikinalevyjä. Pakastetaikinaa saa myös gluteenittomana, esim. Millefoglie-nimellä.
Täytteeseen käy itse valmistettu vanilja- tai suklaakiisseli, kaupan kylmähyllyltä napattu valmis vanukas tai maustettu rahka. Jauheista valmistetut moussetkin sopivat erinomaisesti leivosten ja kakkujen täytteeksi; niitä voi pitää kaapissa hätävarana yllätystarvetta varten.
6 kpl
3 levyä valmiiksi kaaviloitua voitaikinaa
Voiteluun: 1 kananmuna
n. 0,5 dl pähkinä- tai mantelirouhetta
Täyte: vanilja- tai suklaavanukasta tai maustettua rahkaa
Pinnalle: hedelmiä tai marjoja sesongin mukaan
Kiille: 1 dl vettä
1 dl hyytelösokeria
Ota levyt sulamaan leivinpaperin päälle. Leikkaa sulaneet levyt puoliksi.
Tee taikinaneliöiden reunaan terävällä veitsellä viillot kuin leikkaisit noin 1–2 cm reunasta pois, mutta älä paina veitsen terää aivan taikinan läpi. Pistele taikinalevyn keskusta haarukalla täyteen reikiä. Voitele reunat munalla ja ripottele hiukan pähkinärouhetta koristeeksi. Paista leivospohjia 225 asteessa noin 10 minuuttia. Jäähdytä.
Lusikoi leivospohjille syntyneeseen kuoppaan täyte ja asettele marjat tai viipaloidut hedelmät pinnalle.
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita hyytelösokeri siihen. Keitä pari minuuttia. Jäähdytä hetki ja valele marjat ja hedelmät liemellä.
Tarjoa melko pian, etteivät leivospohjat kostu liikaa.

Näppärät napoleonit
Alkuperäiset Napoleon-leivokset ovat melko suuritöisiä. Tässä muunnelma, jossa kuitenkin on jäljellä alkuperäinen idea: rapean taikinakuoren välissä vadelmaa ja vaniljaa. Vadelmahillon sijaan voit toki käyttää vaikka omenasosetta.
6 kpl
3 levyä valmiiksi kaaviloitua voitaikinaa
Täyte: 1 dl vadelmahilloa
1 prk (2 dl ) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
Pinnalle: 1 dl tomusokeria
n. 1 rkl vettä
Nosta taikinalevyt leivinpaperille sulamaan noin 15 minuutiksi. Leikkaa levyt puoliksi ja paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on saanut hiukan väriä. Anna jäähtyä.
Vatkaa vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Halkaise voitaikinaleivonnaiset varovasti haarukalla pistellen tai terävällä veitsellä. Sekoita tomusokerista ja vedestä tahna ja levitä kansipalojen pinnalle varovasti. Voitele pohjapalat vadelmahillolla ja lusikoi päälle reilusti vaniljavaahtoa. Nosta kansipalat päälle ja laita leivokset tarjolle.

 

Syyspäivän parhaat

Kaikki kaalit ja sienet kuuluvat syyspäivien ruokapöytään. Ainekset ovat edullisia, jopa ilmaisia, tekeminen mukavaa ja tulos ruokaisa.

Kaalipannu
Kaalit sopivat hyvin myös itämaisesti maustettuihin ruokiin. Tämä pannu maistuu sellaisenaan kevyenä ateriana sekä riisin tai peruna kanssa tarjottuna. Saat siitä hyvän lisäkkeen broilerille ja kalalle. Kaalipannu on hyvää kylmänäkin.
lohko (n. 300 g) keräkaalia tai savoijinkaalia
1 pieni (n. 300 g) kukkakaali
1 (n. 250 g) parsakaali
pieni paprika
1 rkl öljyä
pieni tlk (160 ml) kookosmaitoa
(vettä)
1 tl kuminoita
1 tl suolaa
2 rkl limetti- tai sitruunamehua
ripaus chiliä
200 g kuutioitua fetaa tai tofua
2 rkl silputtua tuoretta korianteria tai persiljaa
0,5 dl seesamin- tai auringonkukansiemeniä tai pähkinärouhetta
Suikaloi kaali. Irrota kukkakaalin ja parsakaalin kukinnot. Viipaloi parsakaalin varret. Halkaise paprika, poista siemenet ja suikaloi paprika. Kuumenna öljy kattilassa ja paista kaalisuikaleita siinä hetki. Kaada sekaan kookosmaito, kuumenna kiehuvaksi ja lisää kukkakaalit. Pienennä lämpö. Anna hautua hetki ja pane kattilaan myös parsakaalit ja kumina. Lisää tarvittaessa vettä. Jatka hauduttamista noin 10 minuuttia, kunnes kaalit ovat al dente eli rapsakan kypsiä. Sekoittele muutaman kerran kypsennyksen aikana. Mausta suolalla, limettimehulla sekä chilillä ja kääntele sekaan feta. Ripottele pinnalle korianteri sekä siemenet ja nosta ruoka tarjolle.
Vinkki: Vaihda kukkakaali kuutioituun kyssäkaaliin.
Maidoton: Käytä fetan sijaan savustettua tai marinoitua tofua.

Sienivatruskat
Alkuperäiset vatruskat valmistetaan survotusta perunasta ja vehnäjauhoista. Nykyemännän versiot tehdään perunasoseesta ja makua tuomaan käytetään vehnäjauhojen lisäksi ruisjauhoja. Jos edelliseltä aterialta ei jäänyt muusia, voit käyttää vaikka muusijauhetta. Vatruskoiden täytettä saattaa jäädä yli. Sen voit sekoittaa jauhelihapihvitaikinaan tai pakastaa esimerkiksi kasvispiirakan täytettä varten.
16 kpl
4 dl perunasosetta
n. 2,5 dl ruisjauhoja
n. 2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
(1 tl suolaa)
täyte:
1 dl puuroriisiä
2,5 dl vettä
2 dl esikäsiteltyä sienisilppua
1 pieni sipuli
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua pippuria
(1 dl sulatettua voita tai margariinia)
Valmista ensin täyte. Keitä riisi suolattomassa vedessä kypsäksi (noin 10 minuuttia) ja valuta tarvittaessa. Paista sienet ja sipulit pannussa ja sekoita riisin joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.
Hämmennä perunasoseeseen kananmuna, suola ja jauhoja. Jauhojen määrä riippuu soseen kosteudesta. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikina on pehmeää, mutta leipoutuvaa. Ripottele pöydälle reilusti ruisjauhoja ja pyörittele taikinasta noin 30 cm pitkä pötkö. Leikkaa 16 osaan ja kauli jauhoja apuna käyttäen joka palasta halkaisijaltaan noin 10 cm pyöreitä kakkaroita. Laita kakkaran toiselle reunalle täytettä. Taita puolikuuksi eli toinen reuna täytteen päälle, sulje lusikanvarrella painellen. Nosta leivinpaperoidulle pellille ja paista vatruskoita 225-asteisen uunin keskiosassa 15–20 minuuttia. Voitele halutessasi voisulalla ja laita leivinliinan alle jäähtymään.
Tarjoa salaatin ja keittoaterian kumppaniksi sekä iltateelle sellaisenaan.

Rouheiset kaalisämpylät
Vääksyn keskustassa on ihana pieni kahvila, Kaisan Tupaleipomo, jossa elokuun alussa maistoin herkullisia kaalileipäsiä. Niistä innostuneena kehittelin kaalilla mehevöitetyn sämpylätaikinan. Kaalin ja viljarouheen ansiosta sämpylät pysyvät mehevinä monta päivää.
32 kpl
250 g:n lohko kaalia (n. 6 dl silppua)
2 tl öljyä
5 dl vettä
1 dl speltti-, kaura- tms. rouhetta
1 dl pellavansiemenrouhetta
1 pkt (50 g) tuorehiivaa
2 rkl hunajaa
1 rkl silputtua tuoretta meiramia
0,5 tl suolaa
2 rkl öljyä
n. 3 dl sämpyläjauhoja
n. 4 dl hiivaleipäjauhoja
(Pinnalle: seesamin- tai auringonkukansiemeniä)
Silppua tai raasta kaali ja kuullota pannussa öljyssä pehmeäksi. Kaada pannuun vesi ja hauduta kaalia vielä hetki. Mittaa rouheet kulhoon ja kaada kaali vesineen päälle. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon ja sekoita joukkoon hunaja, meirami, suola, öljy sekä osa jauhoista. Alusta tasaiseksi ja lisää tarvittaessa jauhoja. Taikina saa jäädä pehmeäksi, mutta sen pitää olla helposti käsiteltävää. Peitä kulho liinalla, taikina saa kohota kaksinkertaiseksi. Kumoa taikina jauhotetulle leivontapöydälle ja leivo pötkö. Leikkaa se palasiksi ja kasta leikkuupinta siemeniin ja nosta sämpylät pellille. Anna kohota 15 minuuttia ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeita.

Kaurainen omenatorttu
Tämä torttu on melko helppo valmistaa. Pohjan voit tehdä hyvissä ajoin etukäteen ja vaikka pakastaa. Pohjaseos on vähäsokerinen, sillä täytteestä tulee makea hyytelösokerin vuoksi: hyytelösokeria menee koko paketti torttuun. Jos haluat vähemmän makean, hyydytä täyte ja kuorrutus liivatteella ja makeuta maun mukaan. Vaniljatäytteessä täytyy käyttää nimenomaan multi-hyytelösokeria, sillä tavallinen hyytelösokeri ei sovi maitopohjaisten tuotteiden hyydyttämiseen. Pinnalle tulevan omenakiilteen hyydyttämiseen käy tavallinenkin hyytelösokeri.
Pohja:
(10–12 palaa)
0,25 dl fariininsokeria
1 dl kauraleseitä
2 dl (isoja) kaurahiutaleita
2 dl sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl juoksevaa margariinia
Vaniljatäyte:
5 dl maitoa
1,5 dl hyytelösokeri Multi
2 tl vaniljasokeria
Omenahyytelö:
4–6 omenaa kuutioituna (n. 6 dl kuutioita)
3 dl vettä
1 kanelitanko
0,25 tl jauhettua inkivääriä
3 dl hyytelösokeri Multia
Sekoita kulhossa sokeri, leseet, hiutaleet ja jauhot. Lisää margariini ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Painele taikina voidellun, halkaisijaltaan 22 cm irtoreunavuoan ja pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Paista torttupohjaa 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 20 minuuttia, kunnes se on saanut hiukan väriä. Jäähdytä.
Valmista vaniljahyytelö. Sekoita maito ja hyytelösokeri kattilassa ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Keitä puoli minuuttia. Anna jäähtyä. Kun seos alkaa selvästi hyytyä, lusikoi se torttupohjalle. Nosta jääkaappiin hyytymään.
Valmista omenahyytelö. Laita omenat ja vesi kanelitangon kanssa kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä minuutin verran. Poista kanelitanko ja lisää omenaseoksen joukkoon inkivääri ja hyytelösokeri. Kuumenna koko ajan hämmentäen kunnes seos kiehahtaa. Anna jäähtyä. Kun seos alkaa selvästi hyytyä, levitä se vaniljahyytelön päälle. Anna hyytyä jääkaapissa tunti tai pari. Irrota torttu vuoasta ja nosta tarjolle. Jos haluat, vatkaa kermaa löysäksi vaahdoksi, mausta kanelilla ja tarjoa tortun seurana.
Gluteeniton: Varmista kauran sopivuus ja korvaa sämpyläjauhot gluteenittomalla (tummalla) jauhoseoksella. Katso vaihtosuhde Jyttejauhopussin kyljestä.
Maidoton: Käytä maidotonta margariinia ja maitona kaura- tai soijajuomaa. Jos käytät vaniljalla maustettua soijajuomaa, jätä vaniljasokeri pois tai vähennä sen määrää.

Sieniretken iltaherkku
Joskus sieniretken saalis on sen verran laiha, ettei siitä riitä ateriaksi. Jatka sieniä pekonilla ja pehmitä ainekset jääkaappiin jääneellä kermatilkalla tai sulatejuuston lopulla. Kun tarjoat seoksen salaatin ja leivän kera, on siinä ihan kelpo iltapala.
n. 1/2 l puhdistettuja sieniä (tatteja, haperoita, suppilovahveroita, ryöpättyjä rouskuja)
1/2–1 pkt pekonia
1 sipuli
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl silputtua kirveliä tai oreganoa
(sulate- tai tuorejuustoa)
Silppua sienet. Leikkaa pekoni ja kuorittu sipuli suikaleiksi. Kuumenna sieniä pannussa, kunnes niistä irtoava neste alkaa haihtua. Siirrä sieniä hiukan syrjään ja kuumenna pekonia pannussa niin, että siitä alkaa irrota rasvaa. Sekoita sienet ja pekoni, lisää sipuli. Paista, kunnes sipuli on pehmennyt. Mausta ja sekoita sieniseoksen joukkoon halutessasi kermaa tai sulatejuustoa sitomaan aineksia. Tarjoa sieniseos leivän ja salaatin kera.


Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta