Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Ilkka Sténin ja tyttärentytär Pulmu Mattilan kuvasi Antti Saraja.

NUMERO 9
17.9.2009


PÄÄKIRJOITUS

LUKIJAMATKA: Uusi vuosi Tonavan rannalla

SUOMI: Ikin oma

NÄIN MEILLÄ: Alvettulan ilo

SAAMENMAA: Sano se saameksi

JUURILLE: Olemisen taitoa oppimassa

HARRASTUS: Vaarin ja Pulmun lintutorni

VAIHEIKAS TAIVAL: Helinän elämänhelmet

PUUTARHA: Puutarhan syyspuuhat

RAKENNUS: Talo tuli takaisin sukuun

KIERRÄTYS: Salaiset aarteet

TERVEYS:
Ei mikään elämän loppu
Ihminen on luotu liikkumaan

RUOKA: Syksyn kylläinen anti

KÄSITYÖT:
Ruutu ruudun päälle
Lyylin Kahviliina
Lanka lämmittää
Vauvalle liivi ja tossut

YRITTÄJÄT: Aina soi

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 15.10. ja Maatilan Pellervo 1.10.2009.



Iso  Kalenteri 2009 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Syksyn kylläinen anti


Omenat ja puolukat käyvät moniin ruokiin, suolaisiin ja makeisiin. Jos lähipiiriin ei kuulu metsästäjiä, saa riistaa nykyisin isoista marketeistakin. Riistan voi myös korvata esimerkiksi poron- tai lampaanlihalla.

Lämmin sorsasalaatti
Voi, sokeri ja balsamicokastike muodostavat uunissa maukkaan liiton ja pehmentävät salaattisikurin kirpeyttä. Sorsan sijaan sopii kyyhkynen sekä muut riistalinnut tai vaikka ankka. Ankanrintafileitä riittää kaksi kappaletta neljälle syöjälle, kun salaatti on alkuruokana.
4–6 salaattisikuria
2–3 rkl margariinia tai voita
0,5 tl suolaa
2 rkl (ruoko)sokeria
2–3 rkl balsamicokastiketta
4–6 sorsan rintafileetä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl suolaa
1 tl murskattuja rosépippureita
1 rkl öljyä
n. 1 l erilaisia salaatteja revittynä
1–2 punasipulia
1–2 omenaa
1 dl pekaanipähkinöitä
Kastike:
1 dl puolukoita
1 rkl sinappia
0,5 dl öljyä
1–2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
2 tl hunajaa
0,25 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
1 tl kuivattua timjamia
Sekoita ensin kastike. Soseuta puolukat ja sekoita muiden ainesten kanssa. Tarkista maku ja anna tekeytyä salaatin valmistamisen ajan.
Halkaise huuhdellut salaattisikurit ja levitä uunivuokaan. Laita rasva nokareina salaattisikureille ja ripottele päälle suola sekä sokeri. Valuta lopuksi balsamico pinnalle. Kypsennä 200 asteessa uunissa, kunnes sikurit ovat saaneet väriä ja pehmenneet.
Paista tällä välin sorsafileet roseeksi (sisälämpötila noin 70). Mausta suolalla ja pippureilla. Kietaise folioon ja pidä lämpimänä.
Levitä salaatit tarjoiluvadille. Viipaloi sipulit ja omenat ja ripottele salaatille.
Viipaloi sorsafileet ja asettele salaattisikurien kanssa salaattipedille.
Ripottele pinnalle kädessä murskatut pähkinät. Nosta salaatti kastikkeen kanssa tarjolle.
Vinkki: Paahda pähkinät kevyesti pannulla ennen murskaamista.

Pikkuisen paremmat peurapyörykät
Mureketaikinaan tulee makua puolukasta ja juustoraasteesta. Riista sijaan voit käyttää lammasta tai poroa. Reilunkokoisten lihapullien täytteeksi tulevan leipäjuuston voit vaihtaa mozzarellapalloihin. Niitä tarvitset kaksi pakettia, sillä yhdessä pakkauksessa (125 g) on vain kymmenkunta juustopalloa.
16 kpl
1 sipuli
1 dl puolukoita
0,5 dl voimakasta juustoraastetta
2 rkl perunajauhoja
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,25 tl jauhettua maustepippuria
0,5 tl kuivattua rosmariinia
400–500 g peurajauhelihaa
n. 200 g leipäjuustoa
Silppua kuorittu sipuli hyvin pieneksi ja survo puolukat. Sekoita lihapyöryköiden valmistusaineet leipäjuustoa lukuun ottamatta keskenään. Jaa lihapullataikina 16 osaan.
Leikkaa leipäjuustosta 16 palaa ja paina ne jauhelihapalojen sisälle. Pyörittele palat kostutetuin käsin lihapulliksi ja nosta leivinpaperoidulle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pyörykät ovat saaneet pintaan ja pohjaan väriä.
Tarjoa juuresmuusia ja salaattia seuraksi tai kypsennä pyöryköiden kanssa samassa uunissa juures- ja perunalohkoja, kypsymisaika noin 30 minuuttia.

Juuresmuusi
4 annosta
400 g perunoita (jauhoinen lajike)
2 porkkanaa
100 g palsternakkaa
100 g lanttua
(pala purjoa)
0,5 tl suolaa
vettä
(ripaus muskottia)
nokare margariinia tai voita
Kuori pestyt perunat sekä muut juurekset. Leikkaa lohkoiksi. Paloittele huuhdeltu purjo. Keitä kasvikset suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Vettä pitää olla sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät.
Kaada osa keitinvedestä talteen ja survo ainekset soseeksi. Mausta halutessasi muskotilla. Lisää keitinvettä vähän kerrallaan sekä nokare rasvaa ja sekoita muusi notkeaksi ja kuohkeaksi.

Riistapatee
Pekoni ja jauheliha pehmentävät maksan makua, mutta voit hyvin jättää jauhelihan pois ja käyttää pateeseen noin 700 g maksaa.
16 annosta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 omenaa
120 g pekonia
200 g hirven- tai muuta riistajauhelihaa
2 dl kermaa
1 rkl kuivattua timjamia
2 tl kuivattua salviaa
500 g hirvenmaksaa
1 rkl öljyä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
1–2 dl kuivaa sherryä tai omenatäysmehua
Silppua kuoritut sipulit ja valkosipulit. Lohko omenat, poista siemenkodat ja leikkaa vähän pienemmiksi. Jos käytät tuontiomenoita, riittää yksi.
Suikaloi pekoni suoraan pannuun ja kuumenna, kunnes siitä alkaa irrota rasvaa. Lisää sipulisilppu, omenat sekä jauheliha ja jatka paistamista muutama minuutti. Murustele jauhelihaa paiston aika, jotta siitä tulee mahdollisimman pientä.
Lisää kerma ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes sipulit ja omenat ovat pehmenneet. Kaada seos reilun kokoiseen kulhoon.
Paloittele maksa. Kuumenna öljy pannulla, jossa paistoit pekoniseoksen, paista maksapalat nopeasti ruskeiksi. Mausta ja kaada sherry pannuun. Hauduta kannen alla noin 3 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä. Lisää maksapalat nesteineen pekoniseokseen joukkoon ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
Jos haluat kumottavan pateen, vuoraa kelmulla noin litran vetoinen suorakaiteen muotoinen vuoka. Ripottele halutessasi pohjalle puolukoita tai karpaloita sekä yrttejä, lusikoi maksaseos päälle. Anna jäähtyä. Nosta jääkaappiin yön yli.
Pasteijan voi tarjota myös suoraan kauniista vuoasta. Tarjoa lisäkkeenä kirpeitä etikkasäilykkeitä, leipää ja esimerkiksi pihlajanmarjahilloa.

Sileä pihlajanmarjahillo
Keitä pihlajanmarjoista hillo, jota tarjoat liharuokien lisäkkeenä. Hillo maistuu myös juustojen ja keksien kanssa. Jos toivot tuloksesta lähes hyytelömäisen kiinteää, käytä hillo-marmeladisokeria.
2 l riivittyjä pihlajanmarjoja
5 dl vettä
1 dl hillosokeria / 1 dl mehua
Huuhtele pihlajanmarjat ja laita ne kattilaan veden kanssa. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes marjat ovat vaalenneet. Siivilöi mehu ja puserra marjoja siivilän läpi mehuun. Mittaa mehu ja kaada sokeri mehun joukkoon. Kuumenna koko ajan hiljalleen sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut. Keitä pari minuuttia.
Anna hillon jäähtyä hetki ja tölkitä kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje kiehautetuilla kansilla, anna jäähtyä ja nosta viileään.
Jos haluat täysin kirkkaan hillon, älä puserra marjoja siivilän läpi.
Vinkki: Pihlajanmarjojen makua voi pehmentää korvaamalla osan marjoista lohkotuilla omenilla.

Omenainen soodaleipä
Ihan tämän leivänkin takia kannattaa kaapissa pitää varalla ruokasoodaa. Leipä on parhaimmillaan leivontapäivänä, mutta säilyy omenan ansiosta mehevänä pari päivää.
2 omenaa
2,5 dl vehnäjauhoja
4 dl grahamjauhoja (täysjyvävehnä-)
1 tl suolaa
2 rkl siirappia
1,25 tl ruokasoodaa
(0,5 tl kuminaa, anista tai fenkolia)
25 g margariinia tai voita
3 dl piimää tai maustamatonta jogurttia
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja vuoraa leivinpelti leivinpaperilla. Voit paistaa leivän myös suorakaiteen muotoisessa, noin 1 l voidellussa vuoassa.
Raasta omenat. Sekoita jauhot, suola, sokeri ja sooda (sekä leipämauste). Nypi joukkoon huoneenlämpöinen rasva. Lisää piimä sekä omenaraaste. Sekoita nopeasti taikinaksi. Lisää tarvittaessa hiukan nestettä, jos taikina tuntuu liian sitkeältä.
Muotoile taikina pitkulaiseksi pötköksi ja nosta pellille tai vuokaan. Viillä pintaan muutama veto terävällä veitsellä. Paista uunin keskimmäisellä tasolla noin 45 minuuttia.
Koputa leivän pohjaan: ontto ääni on kypsän merkki. Tarjoa leivän kanssa voimakkaan makuista juustoa tai nauti omenasoseen kanssa.

Itämainen jänispannu
Kun luiden kanssa kypsennettyä lihaa perkaa syömäkuntoon, jää vadille usein pieniä lihariekaleita. Ne menevät hyvin keiton seassa, mutta valmista niistä vaihteeksi wokkimainen pannu. Voimakkaanmakuinen liha maistuu, vaikka sitä olisi vain vähän. Jäniksen tilalle sopii vaikka käristysliha.
3–4 dl kypsää jäniksenlihaa
300 g kiinankaalia
2 porkkanaa
1 pieni purjo
2–3 valkosipulinkynttä
pala tuoretta inkivääriä
(1 tlk minimaisseja)
2 rkl öljyä
2 dl riista- tai lihalientä
2 tl maissi- tai perunatärkkelystä
1 rkl soijakastiketta
2 tl viinietikkaa
1 tl (fariini)sokeria
ripaus chiliä
Suikaloi kiinankaali, kuoritut porkkanat ja puhdistettu purjo. Silppua kuoritut valkosipulinkynnet ja raasta kuorittu inkivääri. Kuumenna öljy reilunkokoisella pannulla, kuullota valkosipulia sekä inkivääriä hetki. Lisää kasvikset ja paista nopeasti napakan kypsiksi. Kääntele sekaan lihapalat. Jos käytät säilöttyjä minimaisseja, lisää ne tässä vaiheessa valutettuina kasvisten sekaan. Kuumenna.
Sekoita lihaliemi, maissitärkkelys, soijakastike, viinietikka ja sokeri keskenään. Kaada liemi pannuun ja nostele kasvisseosta sekaisin. Anna liemen kiehahtaa, tarkista maku ja nosta tarjolle.
Tarjoa lisäkkeenä keitettyä ohraa, riisiä tai nuudeleita.

Omenainen kookos-puolukkapiirakka
Helppo ja maukas piirakka. Kookoskermassa maku on pehmeämpi kuin kookosmaidossa. Korvaa kookos mantelirouheella ja tavallisella kermalla, jos et pidä kookoksen mausta. Kuvan piirakka on valmistettu puolikkaasta annoksesta pikkuvuoassa (halkaisija 19 cm).
12 palaa
Pohja:
2 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1 dl kookoshiutaleita
1, 5 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
1 dl maitoa
Täyte:
2–3 omenaa
4 dl puolukoita
1 prk (200 ml) kookoskermaa
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
2 kananmunaa
Sekoita pohjan kuivat ainekset keskenään. Lisää rasva ja maito. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi ja taputtele jauhotetuin käsin piirakkavuokaan (halkaisija noin 26 cm). Nostele taikinaa myös reilusti vuoan reunoille.
Lohko omenat ja poista siemenkota. Viipaloi lohkot ja levitä piirakkapohjalle. Ripottele päälle puolukat.
Ravista kookoskermapurkkia kevyesti ja tyhjennä kulhoon. Sekoita mukaan sokeri, perunajauhot ja munat. Kaada omenoiden ja puolukoiden päälle. Osa omenapaloista nousee piirakan pinnalle.
Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet väriä ja täyte on hyytynyt.
Tarjoa jäähtyneenä. Piirakka säilyy jääkaapissa mehevänä muutaman päivän.

Pähkinäinen keksi-omenapaistos
Hyvä tapa käyttää vaikka maahan pudonneita omenia ja pikkuleipäpurkin pohjalle jäänyttä murskaa.
6 annosta
8–10 omenaa
0,5 dl siirappia
1 tl kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
n. 3 dl keksimurskaa
0,5 dl jauhettua mantelia tai pähkinää
1 dl rouhittuja pähkinöitä tai manteleita
100 g margariinia tai voita
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Lohko omenat ja poista siemenkota. Levitä lohkot voideltuun laakeaan uunivuokaan. Valuta päälle siirappi ja ripottele mausteet omenille. Murskaa keksit esimerkiksi kaulimella muovipussissa. Sekoita mukaan joukkoon pähkinäjauhe ja -rouhe. Lisää rasva nokareina ja nypi nopeasti murumaiseksi seokseksi. Ripottele murut omenien pinnalle. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on saanut väriä.
Tarjoa kuumana tai haaleana vaniljakastikkeen, jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta