Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Paula Myöhänen.

NUMERO 9
15.9.2011


PÄÄKIRJOITUS

SUOMESSA OSATAAN:
Taimet sun tarhassas
Tahtonainen kehitti myslibisneksen

ENERGIA: Kosken voimien kesyttäjä

YHTEISVOIMIN: Ihmisten kokoinen kylätalo

TOIMEENTULO: Päivä kerrallaan

TERVEHDYKSET: Lapsuus muistokirjan lehdillä

PAREMPI ELÄMÄ: Kotona Iltalassa

EVAKKOTIE: Kotoisin Koiviston saaresta

TAITEILIJA: Kädessä kukkia tai kynä

RAKENNUS: Historian perintöä Hartolasta

PUUTARHA:
Rauhan ja levon lehdossa
Katkerot
Harvoin tarjolla

LUONNONVARAT: Haperoita, tohtori Ruotsalainen

TEKEMISEN MEININKI: Talo täynnä käsityön iloa

KÄSITYÖT:
Sinisen syleilyyn
Parhaat pöydälle
Lämmintä langoilla

RUOKA: Syyssäiden sopat

KAUNIIN NÄKIJÄ: Pihapuorin aarreaitta

JÄRKEILYÄ: Ei mitään hörhösektoria

AMMATTI: Suutariksi oppii kantapään kautta

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Kirjan kannet auki
Elämäntilanteita
Koti maalla
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 13.10. ja Maatilan Pellervo 30.9.2011.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Syyssäiden sopat


Höyryävä, herkullisesti tuoksuva keitto lämmittää mieltä ja kieltä. Kannattaa tehdä isompi annos, josta riittää lämmitettävää tai pakastettavaa. Keiton kumppanina maistuu kotoinen leipä. Ja ateria päättyy ihanaan jälkiruokaan.

Intia-henkinen kasviskeitto

Keittoa ryydittää garam masala -mausteseos. Sen tilalle käy jokin muu intialainen mausteseos tai tavallista isompi määrä currya ja ripaus pippuria.
4 annosta
1,5 dl punaisia linssejä
2 porkkana
200 g:n pala lanttua
pieni palsternakka
1 cm:n pala tuoretta inkivääriä
2 sipulia
(2–3 perunaa)
n. 300 g kesä- tai talvikurpitsaa
pieni purjo
2 rkl öljyä
1 tl jauhettua juustokuminaa (jeera) tai kuminaa
0,25 tl chilijauhetta
1 tl kurkumaa
1-2 tl curryä
1 tl jauhettua korianteria
( 2 tl garam masala -mausteseosta)
(0,5 tl rouhittua musta tai valkopippuria)
8 dl vettä
2–3 tomaattia
1 tl suolaa
1 pieni tlk (160 ml) kookosmaitoa
Pinnalle: silputtua persiljaa
Huuhtele ja valuta linssit. Kuori porkkanat, lanttu, palsternakka, inkivääri, sipulit, perunat ja kurpitsa tarvittaessa. Kuutioi muut kasvikset, mutta silppua inkivääri ja suikaloi purjo.
Kuumenna öljy kattilassa ja paista siinä mausteita suolaa lukuun ottamatta minuutin verran. Lisää kasvikset ja kääntele muutama minuutti, jotta mausteet levittyvät tasaisesti.
Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita mukaan linssit ja keitä hiljaisella lämmöllä kannen alla 15–20 minuuttia, kunnes kasvikset ja linssit alkavat pehmetä.
Kuutioi tomaatit ja lisää keittoon suolan sekä kookosmaidon kanssa. Keitä pari minuuttia, tarkista maku ja ripottele pinnalle runsaasti silputtua (sileälehti)persiljaa.


Täyteläinen tomaatti-sienikeitto

Alkukeitto syksyiselle viikonlopun aterialle tai kevyt syötävä arkena. Ruokaisampi annos syntyy, kun soseutettuun keittoon lisätään vaikkapa siskonmakkaroita, jotka saavat hautua 5 minuuttia. Pinnalle voi raejuuston sijaan kuutioida piimä- tai kotijuustoa.
4 annosta
1 kg kypsiä tomaatteja
1 punainen paprika
1 punainen mieto chili
1 valkosipuli
2 sipulia
50 g selleriä tai 2 lehtisellerinvartta
3 rkl aurinkotomaattien öljyä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 laakerinlehti
6–8 aurinkokuivattua tomaattia (1 dl suikaloituna)
n. 5 dl sieniä esim suppilovahveroita tai mustia torvisieniä
5–6 dl vettä
1–2 rkl tomaattipyreetä
kourallinen tuoretta basilikaa
muutama lehti lipstikkaa
Pinnalle: tuoretta basilikaa
1 prk (250 g) raejuustoa
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Huuhtele tomaatit ja nosta isoon uunivuokaan. Tee syvät viillot joka tomaattiin, etteivät ne räjähdä uunissa. Puhdista halkaistu paprika sekä chili, leikkaa lohkoiksi, lisää vuokaan. Kuori valkosipulinkynnet, sipulit ja juuriselleri. Lohko sipuli, kuutioi selleri ja ripottele valkosipulien kanssa kasvisten sekaan.
Valuta päälle 2 rkl öljyä ja mausta sokerilla, suolalla, pippurilla sekä laakerinlehdellä.
Nosta vuoka uuniin ja kypsennä puolisen tuntia, kunnes ainekset alkavat saada väriä ja pehmenevät.
Laita kypsennyksen loppupuolella, noin 10 minuuttia ennen uunista ottamista, aurinkotomaatit vuokaan.
Paista kasvisten kypsyessä puhdistetut sienet tilavassa kattilassa loppuöljyssä. Ota halutessasi muutama sieni koristeeksi.
Nosta kasvikset uunista ja kaada kattilaan sienien päälle. Lisää vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua muutama minuutti.
Laita keittoon tomaattipyree, basilika sekä lipstikka ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää.
Nosta keitto tarjolle juustolla ja silputulla basilikalla koristeltuna.


Muhkea porkkanalimppu

Porkkana antaa leivälle mehevyyttä ja väriä.
2 kpl
500 g porkkanoita
6 dl maitoa
1 pala (50 g) tuorehiivaa
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
2 tl kuminoita, anista tai fenkolia
3 dl ruisjauhoja
5 dl sämpylä- tai grahamjauhoja
6–8 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä
Kuori ja raasta porkkanat hienoksi.
Murenna hiiva huoneenlämpöiseen maitoon, lisää suola, mausteet ja porkkanaraaste.
Alusta jauhot taikinaan, lisää loppuvaiheessa öljy. Taikinan tulee olla pehmeää, mutta sen pitää irrota käsistä ja kulhosta. Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa kahtia ja leivo pyöreät tai pitkänomaiset leivät.
Kohota leivinpaperoidulla pellillä liinan alla noin 20 minuuttia. Pistele leivät ja paista 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia, kunnes leivät ovat saaneet pintaan ja pohjaan väriä.


Lihakeitto gulassin tapaan

Unkarilaisen gulassikeiton joissakin versioissa käytetään tomaattia, tässä ei.
6 annosta
n. 1 kg naudan lapaa tai etuselkää (luullista)
n. 8 dl vettä
1 tl suolaa
muutama maustepippuri
1 laakerinlehti
2 porkkanaa
100 g juuriselleriä
2 sipulia
4–5 valkosipulinkynttä
3–4 perunaa (jauhoinen, saostava lajike)
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
2 rkl öljyä
1–2 rkl paprikajauhetta
2 tl kuminansiemeniä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
Laita liha kattilaan ja kaada päälle vesi. Vettä tulee olla sen verran, että liha peittyy hyvin. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori pinnalle mahdollisesti syntynyt vaahto pois.
Lisää suola, maustepippurit ja laakerinlehti. Keitä miedolla lämmöllä noin tunnin verran, kunnes liha on pehmeää ja alkaa irrota luusta.
Nosta liha liemestä, poista myös laakerinlehti ja pippurit. Puhdista liha, leikkaa kuutioiksi tai suikaleiksi.
Kuori juurekset, sipulit ja perunat. Halkaise paprika, poista siemenet. Kuutioi tai suikaloi kasvikset.
Kuumenna öljy kattilassa ja sekoittele mukaan mausteet. Lisää kasvikset ja lihat. Kääntele aineksia hetki mausteissa. Kaada päälle lihan keitinliemi. Kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Tarkista maku. Nosta keitto tarjolle esimerkiksi smetanan tai ranskankerman kanssa.


Viikonlopun kala-äyriäiskeitto

Keitossa on valkoviiniä, jonka alkoholi kiehuu kyllä pois. Jos et halua käyttää viiniä, korvaa se käyttämällä vastaava määrä kalalientä, jonka maustat sitruunamehulla. Paras tulos syntyy itse keitetystä kalaliemestä, jossa saa olla rapujen kuoriakin mausteena. Liemi onnistuu myös kalaliemitiivistettä, jonka voi ja maustaa hummerifondilla.
Katkarapujen ja simpukoiden sijaan sopii pakasteena myytävä äyriäissekoitus. Sitä pitää kypsentää vähän enemmän kuin katkarapuja ja simpukoita, joten lisää se ennen kalaa keittoon ja keitä 5 minuuttia yksinään. Jos käytät keittoosi perunaa, kuori ja kuutioi tai suikaloi muutama kiinteälajikkeinen mukula ja kuullota kasvisten seassa.
4–6 annosta
n. 500 g kalaa fileenä (mieluiten kahta eri laatua esim. lohta ja siikaa)
1 pss (n. 180 g) isoja kuorittuja katkarapuja
1 rs pakastettua simpukanlihaa tai tölkki säilykesimpukoita
1 sipuli
2 valkoispulinkynttä
200 g palsternakkaa
1 purjo
1 pieni (n. 200 g) salaattifenkoli
2 rkl öljyä tai voita
1 l kalalientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
muutama timjaminoksa
muutama persiljanoksa
1 laakerinlehti
(1–2 rkl hummerifondia)
0,25 tl jauhettua valkopippuria
(suolaa)
Leikkaa kalafileet reiluiksi paloiksi, poista ruodot. Ota pakasteäyriäiset sulamaan.
Kuori sipulit ja palsternakka. Suikaloi purjo ja fenkoli.
Kuumenna rasva kattilassa, kuullota kasviksia muutama minuutti. Kaada päälle kalaliemi sekä viini. Lisää timjami, persilja sekä laakerinlehti. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla noin 15 minuuttia. Mausta fondilla, pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Nosta kalapalat keittoon. Kuumenna noin 5 minuuttia, kunnes kala on melkein kypsät. Lisää äyriäiset. Jatka kypsentämistä muutama minuutti. Katkaravut sitkistyvät, jos keität niitä liian pitkään.
Ota yrttioksat pois keitosta, tarkista keiton maku ja nosta tarjolle rapeakuorisen leivän kanssa.


Näppärä vuokaleipä

1 leipä
6 dl vettä
1 dl vehnä- tai ruisrouhetta
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 dl leseitä
2 dl kaurahiutaleita
0,5 dl öljyä
8 dl sämpylä- tai vehnäjauhoja
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada vehnärouheen päälle kulhoon. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Murenna sekaan hiiva. Sekoita tasaiseksi esimerkiksi puuhaarukalla.
Lisää suola, siirappi, leseet ja kaurahiutaleet sekä öljy. Sekoita lopuksi joukkoon jauhot ja kaada taikina noin 1,5 litran vetoiseen voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan.
Anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä puolisen tuntia eli kaksinkertaiseksi.
Paista leipää 200 asteessa 15 minuuttia uunin alatasolla. Siirrä keskitasolle. Jatka kypsentämistä vielä 20 minuuttia.
Anna leivän levätä vuoassa 10 minuuttia. Kumoa vuoasta. Kääri liinaan ja anna jäähtyä.


Speltti-omenapannukakku

Taikinaa kannattaa seisottaa ohjeen mukainen tunti. Toki lyhyempi turvotus riittää, jos aika on kortilla. Taikinan voi myös tehdä puolivalmiiksi aamulla ja vatkata siihen kananmunat ja rasva vähän ennen paistamista. Samasta taikinasta voi paistaa myös omenalettuja pannulla.
16 palaa (uunipannullinen)
8 dl maitoa
2 dl spelttitäysjyväjauhoja
1 dl speltti- tai kaurahiutaleita
1,5 dl spelttiydin- tai vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
(1 tl leivinjauhetta)
2–3 kananmunaa
75 g sulatettua voita
4–5 omenaa
2 tl kanelia
Vatkaa jauhot, hiutaleet, puolet sokerista ja leivinjauhe maitoon. Anna turvota puolisen tuntia.
Lisää kananmunat sekä reilu puolet rasvasta ja vatkaa tasaiseksi. Anna turvota vielä noin puoli tuntia.
Poista sillä välin omenoista siemenkota. Leikkaa omenat viipaleiksi. Levitä leivinpaperoidulle uunipannulle ja valuta päälle loput rasvasta. Ripottele pinnalle kaneli ja loput sokerista.
Kypsennä viipaleita 200-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia, kunnes ne alkavat pehmetä.
Sekoita pannaritaikina pohjaa myöten ja kaada omenoille. Kypsennä uunissa noin 25 minuuttia, kunnes pinta ja reunat ovat kullanruskeat.


Paranneltu pappilan hätävara

Perinteinen, helppo herkku vaikka yllätysvieraille. Käyttöä purkin pohjalla pyöriville pikkuleipien tai keksien palasille tai kuivahtaneille pulla- ja kakkuviipaleille. Marjoina perinteisesti puolukoita, mutta muutkin sopivat.
6 annosta
4–5 dl kuivahtaneita kakku- tai pullapalasia tai paloiteltuja keksejä
0,5 dl omenatäysmehua
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
1 tlk (250 g) maitorahkaa tai raejuustoa
2 tl vaniljasokeria
0,5–1 dl sokeria
3-4 dl puolukoita
1–2 dl puolukka- tai omenahilloa
Laita kakkupalaset kulhoon. Pirskottele päälle omenamehu. Jos kakku on vain vähän kuivunutta, jätä kostutus pois.
Vaahdota kerma ja sekoita siihen rahka. Mausta vaniljasokerilla, lisää puolet sokerista.
Murskaa puolukoita kevyesti loppusokerin kanssa ja sekoita mukaan hillo. Sokerin määrä riippuu hillon makeudesta.
Yhdistä ainekset huolimattomasti sekoittaen tai kokoa niistä leveäsuisiin laseihin kerroksittain annokset: pohjalle kakkupaloja, sitten puolukkaa ja kermaseosta. Pinnalle kermaseos.
Anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia tai tarjoa heti.


Kahden kerroksen omenatorttu

Hiukan vaivaa vaativa, mutta herkullinen torttu päiväkahville tai viikonlopun jälkiruuaksi vaniljajäätelön kanssa. Voit myös käyttää pakastettua murotaikinaa tortun pohjaksi. Mantelimassaa saa olla täytteessä enemmänkin, jos kaupassa on isompi pötkö myynnissä.
n. 12 palaa
Pohja
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Päälle:
n. 150 g mantelimassaa
n. 8 omenaa
1 rkl sokeria
2 tl kanelia
2 kananmunaa
0,75 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi, lisää kananmuna ja jatka vatkaamista hetki.
Sekoita mukaan vehnäjauhot sekä leivinjauhe. Tee tasainen taikina.
Painele taikina voidellun irtoreunavuoan pohjalle ja reilusti reunoille (vuoan halkaisija 22–24 cm).
Muotoile mantelimassasta käsin painelemalla ohut levy ja nosta piirakkapohjalle.
Leikkaa omenat neljään osaan, poista siemenkota. Asettele lohkot mantelimassalle. Ripottele sokeri ja kaneli.
Vaahdota munat ja sokerit vaaleaksi ja kuohkeaksi.
Siivilöi jauhot ja leivinjauhe vaahtoon. Sekoita varovasti tasaiseksi.
Lusikoi taikina omenoille vuokaan ja levitä kevyesti lusikanpesällä painaen, jotta taikina levittyy lohkojen väliinkin.
Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla 30–40 minuuttia. Anna jäähtyä ja nosta tarjolle.


Nopsa puolukkapaistos

Gluteeniton herkku, josta saa maidottoman käyttämällä voin sijasta öljyä tai maidotonta margariinia.
100 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
4 dl puolukoita
(1 dl kookoshiutaleita)
Voitele piirakkavuoka ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sulalta voi ja anna hiukan jäähtyä. Sekoita voisulaan muut aineet puolukoita ja kookosta lukuun ottamatta. Kaada vuokaan. Ripottele pinnalle marjat sekä kookoshiutaleet.
Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla noin 20 minuuttia, kunnes pinta on saanut hiukan väriä. Tarjoa lämpimänä, haaleana tai jäähtyneenä esimerkiksi vaniljakastikkeen kanssa.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta