Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Antti Saraja

NUMERO 9 - 2012

Pääkirjoitus

Kääpä metsänhoitajana

Menneen ja olevan poluilla

Marjamiehen mielitietyt

Keskellä Suomea

Pulaa eläintalouden tajusta

Perttilän sillan korvalla

Jalokala naisekseen

PUUTARHA

Yhteistä hyvää ja kaunista

Terhosta tammeksi

Tarhuri istuttaa syksyllä

Aavojen aatosten mies

Kehityksen ohut kerros

TERVEYS

Yksikin juoppo ratissa on liikaa

Lähellä hoitamista

Oivalluksia keittiössä

Aistimatka yhdeksän salin asemalla

RUOKA

Lammasta syksyn pöytään

Voimistelukodin valveutuneet naiset

Sukellus heräämisen hurmaan

KÄSITYÖT

Pienet sievät

Kaunista ja kivaa kotiin

Luova hulluus ja rajallinen avaruus

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Kirjan kannet auki
Elämäntilanteita
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja

 

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 18.10. ja Maatilan Pellervo 4.10.2012.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.

Syyskuun reseptit - Leivät

Täysjyväpitaleivät

Kurpitsa-puolukkaleipä

Täysjyväpitaleivät

Säilyvyytensä vuoksi kuivahiiva on kätevää. Jos käytät tuorehiivaa, tarvitset tähän ohjeeseen puoli paketillista. Murenna hiiva kulhoon, kaada kädenlämpöinen vesi päälle ja sekoita Lisää sekoittaen jauhot ja jatka ohjeen mukaan.

8–10 kpl
3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
3 dl täysjyvävehnäjauhoja (graham)
n. 4 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 rkl öljyä

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (n. 40 astetta). Sekoita kulhossa kuivahiiva, jauhot ja suola. Valuta mukaan vesi voimakkaasti sekoittaen. Lisää öljy. Vaivaa napakan pehmeäksi taikinaksi.

Peitä kulho liinalla, anna kohota kaksinkertaiseksi, noin puoli tuntia.
Laita uuni kuumenemaan 250–275 asteeseen. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja jaa 9–10 palaan.

Pyöritä sileiksi palloiksi ja kauli mahdollisimman ohuiksi leiviksi. Apuna voit käyttää vähän jauhoja. Nosta leivät leivinpaperille, peitä liinalla ja anna kohota noin 15 minuuttia.

Kuumenna tyhjä pelti uunissa. Vetäise pitaleivät leivinpapereineen kuumalle pellille. Nosta uunin keskimmäiselle ritilätasolle.

Kypsennä leipiä noin 6 minuuttia tai kunnes ne ovat kohonneet pallukoiksi ja saaneet hiukan väriä.

Kurpitsa-puolukkaleipä


Puolukoiden sijasta voit käyttää karpaloita ja korvata kurpitsan kesäkurpitsalla. Hauskan pinnan leipään saat, kun jauhotat vuoan erilaisilla siemenillä, pähkinärouheilla tai leseillä.

6 dl kuutioitua kurpitsan lihaa (n. 5 dl valmista sosetta)
2 dl vettä
0,5 dl siirappia
0,5 tl kanelia
0,5 tl jauhettua inkivääriä
0,25 tl jauhettua neilikkaa
2 kananmunaa
0,75 dl öljyä
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
2 dl tuoreita tai pakastettuja puolukoita
(pinnalle kurpitsansiemeniä)

Laita kurpitsan liha veden kanssa kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kurpitsa soseutuu. Lisää siirappi ja mausteet.

Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Voitele ja jauhota pitkänomainen leipävuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Vatkaa kurpitsasoseen munat ja öljy. Lisää jauhot, sooda, leivinjauhe ja suola. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääntele sekaan marjat (pakastetut voivat olla jäisinä) ja lusikoi taikina vuokaan. (Ripottele pinnalle siemeniä.)

Kypsennä leipää uunin keskiosassa noin tunti. Ota uunista, anna olla vuoassa noin 10 minuuttia. Kumoa leipä vuoasta, anna jäähtyä ritilällä.

Leipä säilyy viileässä mehevänä pari kolme päivää.

Reseptit: Marita Suontausta