Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

Kannen kuva:
Merja Alastalon kuvasi Tapani Lepistö

NUMERO 9 - 2013

Pääkirjoitus

Kipin kapin Kauhavalle

Rehevä rajapitäjä

TERVEYS
Terveyskeskusten hurskas kurjuus
Voimaa laumasta
Riski periytyä

Aikuinen nauttii opiskelusta

Niin kuin hyvältä tuntuu

PUUTARHA
Hiekkaan hurmaantunut
Kauden viimeiset

ASUMINEN
Kotona taas

Käsivarren peukalossa

Papin poika taivaanmaalarina

RUOKA
Makujen runsasta satoa

KÄSITYÖT
Syksy hehkuu
Vienoa, hienoa huovasta
Kavereista parhaat
Levollista lattialle
Oiva pari pöytään

ILOKSI
Paikka sievälle syksylle

Orsilla tavataan

Ne lähtevät nyt

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Kirjan kannet auki
Elämäntilanteita
Koti maalla
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja

 

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 17.10. ja Maatilan Pellervo 3.10.2013



Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.

Muheva lammaspata

Kuva Ullamaija Hänninen

Pataruoka ei lämmitystä pelästy, joten valmista kerralla suurempi satsi. Paprikasuikaleet voit jättää pois tai korvata tuoreella.

6–8 annosta

1 kg lampaan niskaa, lapaa tms. luutonta lihaa
4–6 valkosipulinkynttä
1 rkl silputtua tuoretta tai 1 tl kuivattua rosmariinia
2 isoa sipulia
200 g lanttua tai palsternakkaa
100 g juuriselleriä (tai 2 lehtisellerin vartta)
3 porkkanaa
2 rkl öljyä
2 tl paprikajauhetta
2 laakerinlehteä
1 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl silputtua persiljaa
3 1/2 dl lihalientä tai täyteläistä punaviiniä
1 tlk (n. 400 g) tomaattimurskaa
(suolaa)
1 prk säilöttyjä, paahdettuja paprikoita
(2 dl esikeitettyjä leikko- tai härkäpapuja)

Pinnalle:

silputtua tuoretta persiljaa tai minttua

Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi. Silppua kuoritut valkosipulinkynnet, sekoita ne rosmariinin ja lampaanlihan kanssa. Anna maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia.

Silppua tai suikaloi kuorittu sipuli, kuutioi kuoritut juurekset. Kuumenna 1 rkl öljyä padassa, ruskista lihat parissa erässä.

Kaada padan pohjalle loput öljystä, ripota paprikajauhettakin. Kuullota sipuleita juureskuutioiden kanssa öljyssä noin 5 minuuttia.

Lisää lihat, laakerinlehdet, mustapippuri ja persilja. Kaada päälle lihaliemi ja keitä ilman kantta noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.

Kumoa sekaan tomaattimurska, peitä pata kannella ja anna hautua liedellä tai uunissa miedolla lämmöllä 2–3 tuntia. Lisää lihalientä tarvittaessa.

 

Suikaloi säilykepaprika ja pane sekin pataan (papujen kera). Jatka kypsentämistä 20–30 minuuttia. Tarkista maku. Ripottele pinnalle persiljaa. Padan seurana maistuvat jauhoiset uuniperunat, hyvä muusi tai vaikkapa sienillä maustetut keitetyt ohrahelmet.

 

Resepti: Marita Suontausta