Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Extranetit yleistyvät

Intranet on internetiin liittyvä nimitys, joka tarkoittaa jonkin organisaation sisäistä tietoverkkoa. Sen ero internetiin on se, että internet on kaikille avoin, kun taas intranet on kokonaan tai osittain rajattu vain valitun porukan käyttöön. Ekstranet puolestaan määritellään edellistä laajemmaksi, organisaatioiden väliseksi rajatuksi verkoksi. Ekstranet toteutetaan useimmiten internetyhteyksiä apuna käyttäen.

Näistä varsinkin ekstranetin ajattelisi soveltuvan maatalousyrittäjien käyttöön. Monet viljelijät harjoittavat pitkälle erikoistunutta tuotantoa. Tällöin heidän tiedon tarpeensakin erikoistuvat, monesti hyvin pitkälle. Esimerkiksi kalkkunantuottaja askartelee aivan erilaisten kysymysten parissa kuin porsastuottaja.

Ekstranetiin tiedot syötetään usein suoraan maatalousyritysten operatiivisista järjestelmistä, jolloin ne ovat kunkin maatilayrittäjän käytössä samalla hetkellä kun kyseinen tieto syntyy jossain. Hyvä esimerkki tästä on Valion Valma, josta valiolaiset maidontuottajat saavat maidon laatu- ja tilitystiedot heti analyysien valmistuttua. Samalla tavalla myös säilörehun analyysitiedot ovat Valmassa heti nähtävissä. HK Ruokatalossa on käytössä LSO WEB-palvelut sopimustuottajille, Atrialle vastaava palvelu on tulossa.

Ekstranethanke Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaan www.nettimaa.com-sivustojen vetäjä Jouko Vuolle on jo jonkin aikaa valmistellut kunnianhimoista ekstranethanketta. Se on laaja, rakenteeltaan puumainen sivustokokonaisuus, joka jakaantuu useisiin pieniin, erikoistuneisiin osiin. Toteutustapa on sellainen, että osia voi vapaasti lisätä ja poistaa kulloisenkin tarpeen mukaan.

Internetissä on runsaasti omituista sanastoa, joita alaan perehtyneet viljelevät kepeällä otteella. Äärimmäinen esimerkki, toki huumoripitoinen: "Nörtti nauttii evästeitä hymiö suupielessä, tarkasti netikettiä noudattaen. Kevyt chattailu surffailun olemuksesta täydentää tunnelmaa. Istunnon päätteeksi hän ottaa veppinsä ja katoaa palomuurissa olevasta aukosta bittiavaruuteen. Kenties verkkosivuja laskemaan tai välimuistia kaivelemaan. Näin oli palvelin luvannut."

Sivullinen ei moisessa pysy kärryillä ollenkaan. Monesti tällaisista erityisosaajista kehittyy papisto, joka lopulta toimii itseään vastaan. Erityisosaajat haluavat tahtoen tai tahtomattaan rajata osaajien määrää. Tällöin potentiaalisten kuluttajien kiinnostus alan asioihin saattaa tykkänään lopahtaa. Jotta nettiasiat saataisiin kaikkia kansankerroksia hyödyttäviksi, ne on tehtävä helpoiksi ja kiinnostaviksi. Juuri tähän Nettimaan ekstranetillä pyritään.

Systeemin suola on se, että käyttäjä voi periaatteessa olla myös sisällön tuottaja. Työkaluna tarvitaan vain internetselain. Sen, ja vain sen avulla voidaan hoitaa kaikkien sivujen muokkaus, mitään muuta työkalua tai osaamista ei tarvita.

Käyttäjinä voi ja tietysti pitääkin olla asiantuntijaorganisaatioita ja yksityisiä henkilöitä. Sivuston varsinaisille ylläpitäjille asennetaan erillinen apuohjelma, jonka avulla voidaan tarkasti määrätä käyttöoikeuksien laajuus, eli mille sivuille itse kullakin on oikeudet sisältöä lisätä tai poistaa.

Voidaan myös määritellä, minkälaisia toimia kukin yksilöity käyttäjä voi sivustoilla tehdä. Sivustojen pohjana oleva eSite-ohjelma mahdollistaa hyvin monipuoliset ja laajat toimenpiteet ilman erityisiä ohjelmointitaitoja.

Selvää on, että tällaiset käyttöoikeuksien rajaukset ovat välttämättömiä. Muuten on pian vallalla täysi anarkia ja sivujen hygienia kärsii. Useimmat sivujen käyttäjät tietenkin vain hakevat sivuilta kulloinkin tarvitsemaansa tietoa.

Mielikuvituksen puute asettaa rajat

Kun tällaisen sivuston mahdollisuuksia pohtii, niin tulee nopeasti lopputulokseen, että suurin rajoittaja sen hyötykäytölle on mielikuvituksen rajallisuus.

Selviä etuja on tukuittain löydettävissä. Kun sisällön tuottajia on useita, ja sisältö tuotetaan yksinkertaisesti selainta käyttäen, on lupa odottaa, että sisältö pysyy ajan tasalla. Jokainen lisäys tai poisto päivittyy välittömästi sellaisenaan sivuille.

Sivujen ajan tasalla pitäminen on tunnetusti tavanomaisten kotisivueditorilla tehtyjen sivujen ongelma. Pienikin muutos vaatii sen lisäämisen editorilla sivuille ja sitten koko sivuston siirtämisen uudelleen palvelimelle. Virheitä pakkaa tulemaan, tupakkia palaa ja aikaa kuluu. Kynnys päivitysten tekemiseen tahtoo nousta aina vain korkeammaksi.

Tällä hetkellä esimerkiksi Suomen tärkkelysperuna -hankkeelle on tekeillä sivusto, jossa on mukana paitsi viljelijöitä, myös useita tärkkelystehtaita, tarviketoimittajia ja alan parhaita asiantuntijoita. Sivuilla tullaan tarjoamaan viljely- ja kasvinsuojeluneuvontaa, sääpalvelua, tiedotussivut ajankohtaisille asioille, ilmoitustaulu ja palautteen antamismahdollisuus kaikille niille, joilla on sivuille pääsy.

Tällaisen rajatun porukan kesken voidaan nopeasti järjestää mielipidekyselyjä ja jopa äänestyksiä mistä tahansa tarpeelliseksi katsottavasta aiheesta. Sisällön ylläpito-oikeuksien haltijat voivat määritellä, kauanko kukin tiedote on näkyvissä sivuilla. Aikarajan tultua täyteen tiedote siirtyy automaattisesti arkistoon, josta se on edelleen noudettavissa.

Tärkkelysperuna-hankkeen sivustoilla on myös postitussysteemi, jonka avulla yksittäinen käyttäjä voi ekstranetin sisällä lähettää postia toiselle käyttäjälle suoraan ja yksityisesti. Ryhmälähetyksien jakamiseen tarvitaan eri oikeudet. Tämä parantaa tiedonkulun nopeutta ja varmuutta merkittävästi. Myös tietoturva on hyvä.

Systeemiin kuuluu myös palvelimelle sijoitettava tietokanta. Sinne voidaan kerätä monenlaista tietoa tilakohtaisista viljelytoimenpiteistä ja niillä saavutetuista tuloksista. Tiedot voidaan syöttää tietokantaan vaikka viljelysuunnitteluohjelmien kautta. Tietoja voivat syöttää muutkin tahot.

Tietokannasta voidaan sitten tehdä monenlaisia hakuja. Voidaan esimerkiksi verrata oman tilan tuloksia muihin. Vertailut on mahdollista tehdä eri tavoin ryhmitellen tilakokojen, satotasojen ja eri alueitten kesken. Tilastollisia tarkoituksia palvelevat haut ovat tietysti itsestään selvyys.

Palvelimelle voidaan tallettaa erilaisia lomakkeita, jotka ovat sitten haettavissa sieltä hiiren klikkauksella. Niitä voi luonnollisesti hakea myös linkkien kautta. Lomakkeen tiedostoformaatti voi olla mikä tahansa.

Edellä on selostettu vain pieni osa Nettimaan ekstranet-hankkeen tarjonnasta. On syytä toistaa, että mielikuvituksen puute on tärkein rajoittava tekijä. Hyvin monenlaisia palveluja, ei vähiten kaupallisia, on otettavissa mukaan.

Pohjalaisten ekstranet jakautuu kahteen osioon. Avoimeen osioon on kaikilla vapaa pääsy. Toinen osio on suljettu. Sinne pääsevät vain tunnuksen ja salasanan saaneet käyttäjät. Systeemi on saman tapainen kuin on käytössä esimerkiksi pankkien internetyhteyksissä.

Ekstranet nopeuttaa tiedon kulkua molempiin suuntiin ja alentaa tiedon jakelun kustannuksia. Tieto on ajankohtaista ja tuoretta, kiitos helpon ja ajan tasaisen päivityksen, johon osallistuu suuri osa käyttäjistä. Heistä itsestään on kiinni, kuinka suuri hyöty ekstranetistä on saatavissa.

Tukevaa nouhauta taustalla

Ekstranethankkeessa on vahvasti mukana kauhajokelainen Neviso Oy. Neviso on kehittänyt eSite-ohjelmiston, jonka varaan Etelä-Pohjanmaan maaseutukeskuksen internet ja ekstranet-sivustot on jo rakennettu. Edellä kuvattu Suomen tärkkelysperunahankkeelle toteutettu palvelusivusto on edellisiä laajempi ja monipuolisempi, juuri tämän kohderyhmän erityistarpeet huomioon ottava.

eSitellä voidaan vaivattomasti muodostaa rakenteeltaan selkeä verkkosivusto, jonka ylläpito on helppoa. Helppouteen on kiinnitetty erityistä huomiota niin, että tiedon voisi laittaa näkyville henkilö, jonka päässä tieto on syntynytkin. Ylläpito voidaan myös jakaa usealle tiedontuottajalle, joista kunkin tarvitsee - ja joista kukin voi - vastata vain omasta sivuston osastaan.

eSitessä on myös toteutettu nettisivuilla julkaistavien kuvien ja sivuston kautta jaettavien muiden dokumenttien hallinta. Hallinnan ansiosta sivuston ylläpitäjä tietää, mitä dokumentteja sivujen kautta on jaossa ja voi yksinkertaisella toiminnolla lähettää haluamansa dokumentin/kuvan uudemman version sivustoon.

eSite sisältää perusylläpidon lisäksi useita internetselaimella käytettäviä sovelluksia. Näin voidaan rakentaa nettisivuja, joissa tiedon tuottamiseen voi osallistua - käyttöoikeuksien rajoissa - koko sivustoa käyttävä yhteisö. Tällä tavoin sivuston sisältö voidaan saada eläväksi ja vuorovaikutteisuutta edistäväksi, mikä puolestaan parhaimillaan palvelee uuden tiedon syntymistä ja saattamista myös muiden tietoon.

Teksti: Jussi Knuuttila
S-posti: jussi.knuuttila@netikka.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |