Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

tammikuu_01.gif (2532 bytes)

Hiilidioksidipitoisuuden yläraja
epärealistisen alhainen

Kännykkäkansan kotieläinrakennusten ilmanvaihdon suunnitteluun ja rakentamiseen liittyy edelleen aimo annos hallitsemattomia elementtejä. Tämä tuli selkeästi ilmi Työtehoseuran aihetta käsittelevällä kurssilla, joka järjestettiin Tampereella joulukuun alussa.

Kurssilla arvosteltiin melko rankasti maa- ja metsätalousministeriön asettamia vaatimuksia, erityisesti korkeimman sallitun hiilidioksidipitoisuuden osalta. Ministeriö on asettanut hiilidioksidipitoisuuden alarajaksi 3 000 miljoonasosaa.

Kurssilla todettiin projektipäällikkö Jarmo Lehtisen johdolla, että 3 500 miljoonasosaa olisi huomattavasti parempi tavoite. Käytännössä nyt liikutaan noin 4 000 miljoonasosan tasolla.

Hiilidioksidipitoisuuden vaatimusrajan kiristäminen 3 500 miljoonasosasta 3 000 miljoonasosaan merkitsisi toteutuessaan lypsykarjanavetassakin lisälämmityksen energian kulutuksen yli kaksinkertaistumista, sikalassa vielä enemmän.

Lisäksi todettiin, että lypsykarjanavetassa lisälämmitystä tarvitaan tyypillisesti vain 20 - 30 päivänä vuodessa ja yksi lämmitysjakso kestää harvoin yli viikon. Tuollaisen jakson ylittäminen 3 500 miljoonasosan pitoisuuksilla ei pitäisi uhata kotieläintuotannon tulevaisuutta eikä eläinsuojelun periaatteita.

Edellisen lisäksi on syytä muistaa, että suunnitelmista huolimatta harva todella rakentaa lisälämmityksen suunnitelmien mukaan, saati sitten käyttää sitä suunnitelmien edellyttämällä tavalla. Tämä johtuu paljolti siitä, että epärealistisilla perusteilla laaditut suunnitelmat lähinnä huvittavat käytännön viljelijöitä.

Toisaalta ne vihastuttavat, koska energiankulutusarviot pakottavat rakentamaan ylimitoitettuja lämpölaitoksia. Pahinta on toki se, että suunnitelmien epärealistisesti asetetut perusteet vievät suunnitelmilta kaiken uskottavuuden.

Sikalat ja kanalat ovat toki erityisasemassa, koska niissä lämmitysjaksot ovat huomattavasti pitempiä ja energian kulutus siten suurempi. Niihinkin kaivattiin nykyistä täsmällisempää, tutkimukseen perustuvaa tietoa siitä, mikä vaikutus eri hiilidioksidipitoisuuksilla todella on. Moni kurssilainen epäili ääneen, että tieteellisesti pätevää, tutkittua tietoa aiheesta ei yksinkertaisesti ole olemassa.

Käytännön miehet ja naiset toki tietävät, ja tämä tuli kurssillakin todistetuksi, että hiilidioksidin pitoisuus tasolla 3 500 miljoonasosaa varmistaa normaalisti kaikkien muiden haitallisten kaasujen pitoisuuden pysymisen turvallisella tasolla....

*Teksti: Jussi Knuuttila
*S-posti: jussi.knuuttila@netikka.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |