Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



EMAKKORENKAASSA MUKANA SEITSEMÄN ERILAISTA TUOTTAJARYHMÄÄ
Uudistuseläimet tuotetaan siitosrenkaassa

Emakkorenkaan toiminnan hahmottaminen vie hieman aikaa ja vaatii keskittymistä. Tämä johtuu siitä, että kun mukaan lasketaan emakoiden uudistus, renkaiden toiminnassa on mukana peräti seitsemän erilaista tuottajaryhmää. Toimintamalli on esitetty alla olevan tekstin lisäksi piirroksena, joka auttaa hahmottamaan eläinten siirtoja eri tilanteissa

Ensimmäisen ryhmän muodostavat jalostajat, jotka tuottavat renkaassa tarvittavat puhdasrotuiset jalostuseläimet. Siitosrenkaan keskusyksikkö (toinen tuottajaryhmä) ostaa puhdasrotuiset emakot jalostajilta ja tuottaa näitä emakoita risteyttämällä tuotantorenkaiden tarvitsemat risteytysemakot.

Siitosrenkaan ostamien jalostuseläinten laatuvaatimukset ovat samat kuin A-Tuottajien hybridituotannon kantaemo-vaatimukset. Ostettavat eläimet ovat joko maatiais- tai yorkshire-rotuisia. Kaikki uudet eläimet ostetaan renkaaseen karanteenin kautta. Karanteenissa eläimiä seurataan mahdollisten tartuntojen varalta. Ne myös tiineytetään karanteeniaikana. Yorkshire-rotuiset tiineytetään maatiais-rotuisella ja maatiais-rotuiset yorkshirella.

Tiineytysten jälkeen eläimet kuljetetaan karanteenista noin kolmetoista viikkoa tiineenä siitosrenkaan satelliitteihin (kolmas tuottajaryhmä) porsimaan. Ensikoiden lisäksi satelliitteihin tuodaan emakoita siitosrenkaan keskusyksiköstä. Kaikista ensikoista ja muutamasta emakosta lypsetään ternimaitonäytteet tutkittavaksi porsasyskän varalta. Tulokset ehtivät valmistua ennen porsaiden vierotusta.

Ensikot siirretään siitosrenkaan satelliiteista ensimmäistä kertaa siitosrenkaan keskusyksikköön vasta porsimisen ja vierotuksen jälkeen. Edellytyksenä keskusyksikköön siirrolle on se, että eläimissä ei ole todettu tarttuvia tauteja. Siitosrenkaan satelliittiin jäävät porsaat ovat maatiais- ja yorkshire-rodun risteytyksiä.

Puhdasrotuisten uudiseläinten tie on siis kulkenut jalostajilta karanteeniin, sieltä tiineinä siitosrenkaan satelliittiin ja vasta sieltä siitosrenkaan keskusyksikköön. Keskusyksikössä emakot tiineytetään ja kuljetetaan sitten takaisin satelliitteihin kolmetoista viikkoa tiineinä.

Risteytysporsaista tulee renkaiden tuotantoemakoita

Siitosrenkaan satelliiteissa testataan porsimismäärä- ja ikävaatimukset täyttävien pahnueiden imisäporsaat. Testauksessa hyväksytyt hybridiporsaat kuljetetaan uudistusyksiköihin (neljäs tuottajaryhmä). Karjuporsaat leikataan ja ne siirretään välitysikäisinä lihasikaloihin.

Uudistusyksiköissä imisäporsaat kasvatetaan sukukypsiksi ensikoiksi ja tiineytetään joko hamshire- tai hamshire/duroc -seossiemenellä. Uudistusyksiköiden nimi tulee siitä, että näistä yksiköistä järjestelmässä seuraavana olevat tuotantorenkaat saavat uudistuseläimensä. Tuotantorenkaiden keskusyksiköt muodostavat rengasmallin viidennen tuottajaryhmän.

Aivan samoin kuin siitosrenkaissa, myös tuotantorenkaissa uudistuseläimet viedään aina ensin satelliitteihin (kuudes tuottajaryhmä). Tiineet hybridiensikot tulevat satelliitteihin kolmetoista viikkoa tiineenä. Satelliitteihin tulee myös vanhempia emakoita, jotka tulevat kyseisen tuotantorenkaan keskusyksiköstä.

Tuotantorenkaita on toiminnassa jo kahdeksan kappaletta ja kaksi uutta aloittaa toimintansa pikapuoliin. Jokaisessa tuotantorenkaassa on keskusyksikkö ja neljä satelliittia.

Porsimisen jälkeen otetaan ternimaitonäytteet kaikista ensikoista ja muutamasta emakosta. Ensikot tulevat renkaan keskusyksikköön vasta vieroituksen jälkeen. Näin ollen tuotantorenkaiden satelliitit toimivat samalla renkaan karanteenina. Mahdollisissa tautitapauksissa ehditään tauti rajoittaa yhteen ryhmään ja vältytään saastuttamasta koko rengasta.

Suunnitelmallista tuotantoa siitosrenkaasta lihasikalaan

Tuotantorenkaiden kaikki emakot ovat maatiais- ja yorkshire-rodun risteytyksiä. Ne tiineytetään joko puhdasrotuisella hampshire-spermalla tai hampshire/duroc-spermaseoksella. Täten renkaan satelliitit tuottavat lihasikaloiden ja teollisuuden arvostamia kolme- tai nelirotuisia porsaita lihasikaloihin.

Satelliitin yhdessä ryhmässä on neljäkymmentä emakkoa. Kun yhdessä pahnueessa on noin kymmenen porsasta, tulee yhdestä porsitusryhmästä kerralla myyntiin noin neljäsataa porsasta.

Emakot tulevat satelliitteihin joko kahdeksan tai kuudentoista viikon välein. Jos satelliiteissa on erillinen vieroitusosasto, jonne vierotetut porsaat siirretään, uusi emakkoryhmä tulee kahdeksan viikon välein. Jos porsaat vierotetaan ja kasvatetaan välitykseen porsituskarsinoissa, uusi emakkoryhmä tulee kuudentoista viikon välein. Vuodessa kertyy kuusi ja puoli porsimista yhtä emakkopaikkaa kohti. Näin kahdeksan viikon kierrolla toimivasta satelliitista saadaan vuodessa välitykseen noin kaksituhattaviisisataa - kolmetuhatta porsasta. Satelliitissa tarvitaan vain porsitus- ja vierotusosasto, koska emakoiden tiineytys ja joutilaiden kasvatus tapahtuu keskusyksikössä.

Tuotantorenkaiden perään on sijoitettu niiden tuotantoa vastaava määrä lihasikaloita (seitsemäs tuottajaryhmä). Näihin lihasikaloihin on luotu viikkokiertojärjestelmä ja he ottavat kierron mukaisessa järjestyksessä porsaita osastoihinsa kasvamaan.

Toiminta perustuu tiukkoihin sääntöihin

Emakkorenkaiden perustamissopimuksiin on kirjattu tarkat ohjeet ja pelisäännöt kaikille osapuolille. Keskusyksikkö omistaa kaikki emakot ja vuokraa niitä satelliitteihin porsimaan.

Satelliitteihin toimitettavan emakkoryhmän lukumäärän alaraja on yksi puuttuva eläin viittätoista eläinpaikkaa kohden. Täten neljänkymmenen emakon satelliittiin on toimitettava vähintään kolmekymmentäkahdeksan emakkoa. Jos keskusyksikkö ei pysty toimittamaan sovittua emakkomäärää, se joutuu maksamaan satelliitille korvauksen.

Elävänä syntyneiden porsaiden vähimmäismäärä on yhdeksän porsasta emakkoa kohti. Luku on ryhmän keskiarvo emakkoa kohden. Jos elävänä syntyneet jäävät alle yhdeksän, keskusyksikkö joutuu maksamaan puuttuvien porsaiden osalta sen hetkisen porsaan katteen mukaisen korvauksen.

Vuokra pitää maksaa, jos emakko porsii yhdenkin elävän porsaan tai sitä käytetään imettäjäemakkona. Vaikka keskusyksikkö omistaakin kaikki emakot, on satelliitti velvollinen hoitamaan eläimiä kuin omiansa, parhaimpansa mukaan.

Eläimien sairastuessa tai muuten hoidettaessa satelliitti maksaa kertyneet hoitokulut. Jos eläin kuitenkin kuolee hoidosta huolimatta, satelliitti ei joudu korvaamaan kuollutta eläintä. Satelliitti on ainoastaan siinä tapauksessa korvausvelvollinen, että eläin on kuollut satelliitista johtuvasta hoito- tai toimintavirheestä. Tässä tapauksessa satelliitti korvaa keskusyksikölle uuden eläimen hankinnasta koituvat kustannukset.

Kaikki emakkorenkaisiin kuuluvat tilat ovat saaneet peruskoulutuksen järjestelmästä. Lisäksi heille on jaettu emakkorenkaiden laatukäsikirja. Kirjaan on koottu kaikki ohjeet, säännöt ja toimintamallit, mitä rengastuotannossa missäkin vaiheessa tulee tehdä. Ohjeiden mukaan toimittaessa emakkorenkaat saavuttavat toimintamallin mahdollistaman tuotannon tehokkuuden, ehkäisevät tarttuvia tauteja parhaalla tunnetulla tavalla ja pääsevät hyvään taloudelliseen tulokseen.

Vuokrat hintojen ja tuotosten mukaan

Emakkorenkaissa keskusyksiköt omistavat kaikki eläimet. Emakon mennessä satelliittiin porsimaan siitä maksetaan vuokraa keskusyksikölle. Vuokran suuruus määräytyy lihasta maksettavan hinnan, renkaan tuotannon ja vallitsevan tukipolitiikan mukaan.

Emakkorengas on rahaliikenteensä osalta täysin renkaan osiin sidoksissa oleva järjestelmä. Renkaan eri osat ovat tasapainossa toisiinsa nähden hinnan muutoksista huolimatta. Hintamuutokset jaetaan tasaisesti renkaaseen kuuluvien kesken. Hyvästä hinnasta kaikki saavat enemmän ja vastaavasti heikommasta hinnasta vähemmän.

Lihan hinta määrää välitysporsaan hinnan. Tästä hinnasta lasketaan vuosineljänneksittäin kahdentoista kuukauden keskihinta. Keskihinnan käyttäminen tasaa hintojen jyrkkiä vaihteluita. Keskihinnasta saadaan eri kertoimilla siitosrenkaan vuokrat, uudistusyksiköiden ostamien ja tiineenä myytävien hybridien hinnat sekä tuotantorenkaiden vuokrien määrät.

Työryhmä päättää yhteisistä asioista

Emakkorenkaissa on muodostettu työryhmä päättämään yhteisistä asioista. Työryhmä koostuu rengastuotannon kaikkien osien, siitoskeskusyksikön ja -satelliitin, uudistusyksikön, tuotantokeskusyksikön ja -satelliitin sekä A-tuottajien, edustajista. Työryhmä kokoontuu aina tarvittaessa, mutta vähintään kerran vuodessa.

Ryhmässä päätetään rengastuotantoa koskevista asioista ja muutoksista niin rahallisissa, kuin toiminnallisissa asioissa. Kukin renkaaseen kuuluva voi kertoa omalle edustajalleen, mitä työryhmässä tulisi käsitellä ja mitä pitäisi muuttaa. Ryhmän kokoontuessa näitä ehdotuksia pohditaan ja puntaroidaan. Yhtenä tärkeänä asiana on tarkastaa vuoden lopussa renkaiden katetuottolaskelmat ja hyväksyä se laskentakaava, jonka mukaan vuokrat ja eläimien osto ja myyntihinnat määräytyvät.

 

Teksti: Lasse Åberg, Marko Övermark
S-posti: lasse.oberg@a-tuottajat.fi
                 marko.overmark@a-tuottajat.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |