Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

 

Tasaista virtaa ja tuotantoa

Langattomuudesta taisi tulla joillekin sähkökatkoksesta kärsineille manailutermi syksyn myrskyjen aikaan, vaikka atk-puolella sen tarkoituksena on nimenomaan helpottaa yhteydenpitoa ja asioiden hoitoa.

Tasaisen jännitteen säilyminen ja tiedostoissa ja ohjelmissa piileskelevät virukset ovat atk-käyttäjän joka hetken painajainen. Kumpaankin on torjuntakeinoja. Varmuuskopioiden ottaminen lienee jo kaikille tuttua rutiinia. Ilkeä salama tai myrsky saattaa kuitenkin keskeyttää varman päällekin työskentelevän toimet.

Häiriöttömän sähkönsyötön varmistamiseksi on saatavilla UPS-laitteita. UPS (Uninterruptible Power System) sopii hyvin kotikoneille, ja tuotannonohjauksessa maatiloilla varsinkin.

Myrsky yllytti

Huoltopäällikkö Jarmo Viitala satakuntalaisesta Urho Tuominen Oy:stä sanoo, että maaseudun väestön aktiivisuus sähkön varajärjestelmiin lisääntyi viime syksyn myrskyjen jälkeen.

Hallitsemattomat sähkökatkokset tuotantoeläintiloissa saattavat särkeä sekä tekniikkaa ja että ohjelmia. UPS-laitteissa on akut, joiden virran turvin laitteisto pystyy hoitamaan asiallisesti ohjelmien alasajon. Varsinaisiksi varavirtajärjestelmiksi niistä ei ole, sillä Viitalan mukaan niiden varakäyntiaika on yleensä noin kymmenen minuuttia. Aikaa voi säätää ja lisäakuilla pidentää hyvinkin tunteihin.

UPS-laitteissa on kaksi pääsuuntaa: online- ja offline-järjestelmät. Online-tekniikassa sähkö "tehdään" kokonaan uudestaan tasalaatuiseksi, ja siksi järjestelmä on hinnakkkaampi kuin offline. Online-tekniikalla varustettu laitteisto esimerkiksi kotieläintilan käyttöön saattaa maksaa 700-800 euroa, offline-tekniikka irtoaa pyöreästi kolmaosalla siitä. Rahalla saa hyvät ominaisuudet, mutta myös edullisempaa offline-tekniikkaa Viitala suosittaa kunhan mietitään, minkälaiseen kohteeseen laite asennetaan.

Viitala toteaa, että jännite heiluu maaseudulla, ja pitää UPS-laitteita suositeltavina nimenomaan siksi, että ne turvaavat tietokoneiden ja ohjelmien vahingoittumattomuuden.

Yllättävältä saattaa tuntua, että virta heilahtelee myös kaupungeissa, ja teollisuuspaikkakunnilla varsinkin. Koti-PC:n kanssa selvitään ilman UPSiakin, sillä pistorasiaan sijoitettavat ylijännitesuojat suojaavat tietokoneita, videoita ja muita kodin koneita yleensä ihan riittävästi.

Yhtä lailla kesämökeillä tietokoneella etätyötä tekevä saattaa säästää pitkän pennin, jos UPSilla pitää koneensa ehjänä.

Aggregaattiin avustusta

Traktorikäyttöiset aggregaatit alkoivat lisääntyä maaseudulla viime syksyn myrskyjen jälkeen. Maatilat saavat niihin 25 prosentin avustuksen kansallisista varoista.

"Avustuksen alaraja on 500 euroa. Ehtona on, että tilalla on kotieläintuotantoa", kertoo Hannu Korhonen Etelä-Savon TE-keskuksesta. Yleensä kyseeseen tulevat lypsykarjatilat, mutta yhtä lailla sähköä tarvitaan vedenhankintaan tai joillakin tiloilla esimerkiksi ilmastointiin.

Aggregaatin hankkiminen porukassa ei ole esteenä avustuksen saamiseen.

Jotkut sähkölaitoksetkin ovat alkaneet myötävaikuttaa UPS-laitteiden yleistymiseen. Leppäkosken Sähköstä Ikaalisista Jouko Vanhatalo kertoo, että yrityksessä on harkittu UPSien edustusta, koska asiakkaiden keskeytymätön sähkönsaanti kuuluu sähkölaitoksen tehtäviin, ja maaseudulla sähkövirran tiedetään heittelevän, toisinaan katkeilevankin.

Aggrigaateista Leppäkosken Sähkölle on tullut tuote, johon on kehitetty oikein pakettiratkaisu asennuksineen ja käytön opastuksineen. Laite nimittäin pitää kytkeä ehdottomasti niin, että sähköä ei pääse siitä jakeluverkkoon.

 

Teksti: Markku Nummi
S-posti: markku.nummi@pellervo.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |