Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

tammi.gif (3184 bytes)

Lihakunnan tuottajien sikalat vapautuivat tarttuvista taudeista
Päiväkasvun nousu yhdeksän prosenttia, lisäkate 50 mk/sika

Lihakunnan tuottajien sikalat ovat nyt vapaita porsasyskästä, sikadysenteriasta, kapista ja aivastustaudista. Terveysluokitus on voitu lopettaa tarpeettomana. Taudeista vapautuminen näkyy selvästi tuotantotuloksissa. Lihakunnan sikojen kasvu parantui hankkeen aikana lähes yhdeksän prosenttia.

Hanke alkoi sillä, että kaikki Lihakunnan porsastuotanto- ja yhdistelmäsikalat tutkittiin porsasyskän varalta ternimaito- tai verinäytteillä. Porsasyskää löytyi 20 yhdistelmäsikalasta (yli 20 prosenttia tiloista) ja kahdesta porsastuotantosikalasta (alle 2 prosenttia tiloista). Näistä sikaloista kaksi lopetti toimintansa. Yskäsaneeraus tehtiin 19 sikalassa. Yksi yhdistelmäsikala saneerataan ensi kesänä.

Kapi hävitettiin kaikilta porsastuotanto- ja yhdistelmätiloilta. Saneeraus epäonnistui ja jouduttiin uusimaan viidellä tilalla. Saneerausten nopean aikataulun mahdollisti se, että Lihakunta maksoi kapisaneerausten lääkekustannusten yksityisrahoitusosuuden. Julkista rahoitusta (EMOTR) tälle hankkeelle saatiin viidestä TE-keskuksesta (Lappi, Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala).

Porsastakuut varmistavat tautien löytymisen

Kaikilla Lihakunnan välittämillä porsailla on ollut takuu kapin, porsasyskän, sikadysenterian ja aivastustaudin varalta vuoden 1999 alusta alkaen. Kapia on löytynyt kolmesta lihasikalasta, mutta porsasyskää, sikadysenteriaa ja aivastustautia ei yhdestäkään.

Kaikki porsaat välitetään lihasikaloiden karsinoihin tuottajittain eroteltuna. Menetelmä helpottaa olennaisesti tautitapausten jäljittämistä, välitysporsaiden laadunvarmistusta ja tautipurkausten hoitoa sekä vähentää alkuvaiheen tappeluita lihasikalassa.

Lihakunta maksaa lihasikalassa kuolleiden välitysporsaiden tutkimisen EELA:ssa. Näin saadaan epäillyistä tautiepidemioista luotettava varmistus.

Tuotantotulokset paranivat yli odotusten

Lihakunnan asiakassikaloiden tuotantotulokset paranivat oleellisesti hankkeen aikana. Kertatäyttöisten lihasikaloiden päiväkasvu on parantunut lähes yhdeksän prosenttia, vajaasta 800 grammasta 870 grammaan.

Teurastamolla todettujen keuhkotulehdusten määrä on vähentynyt noin kahteen prosenttiin ja kertatäyttöisten lihasikaloiden osalta jopa 0,2 prosenttiin.

Kasvun nopeutuminen yhdessä muiden projektin aikana saavutettujen tulosparannusten kanssa tarkoittaa sikakohtaisen katteen paranemista noin 50 markalla. Tuhat sikaa vuodessa kasvattavalle sikalalle se merkitsee noin 50 000 markan lisätuloa. Vaikutus on yhtä suuri kuin lihan hinnan nosto 60 pennillä kilolta. Laskutaitoiset lihantuottajat ovat tämän havainneet. Lihakunnan sianlihan hankinta kasvoi vuonna 1999 lähes seitsemällä prosentilla, vaikka valtakunnan sianlihantuotanto kokonaisuudessaan hieman vähentyi.

Lihakunta on turvallinen kumppani

Lihakunnan johtoryhmä teki kesäkuussa -99 päätöksen, jonka mukaan uusien asiakkaiden on osoitettava kapi- ja porsasyskävapautensa ennen kuin tuotantosopimus voidaan tehdä. Tällä rajoituksella pyritään varmistamaan Lihakunnan pysyminen jatkossakin näistä taudeista vapaana yhteisönä, turvallisena kumppanina.

Kun välitysporsaiden mukanaan kantamat tarttuvat taudit on saatu kuriin, voidaan keskittyä tilakohtaiseen hienosäätöön eläintautien hallinnassa. Tilakohtaisten terveydenhuoltosuunnitelmien tekeminen on aloitettu hybridituottajista, joiden terveystilanteen katsotaan olevan erityisen tärkeää koko tuotantoketjua ajatellen. Kohdistettua terveydenhuoltotyötä jatketaan myös välitysporsaiden yleisimpien laatuvirheiden (hännänpurenta, jalkaviat) karsimiseksi.

Lihakunta pyrkii säilyttämään saavuttamansa johtoaseman porsaiden ja lihan laadussa. Suurimpia jäljellä olevia terveysongelmia lihasikaloissa ovat niveltulehdukset ja hännänpurenta. Näiden kimppuun käydään seuraavaksi.

*Teksti: Veikko Tuovinen
*S-posti: veikko.tuovinen@lihakunta.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |