Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

helmikuu_01.gif (2705 bytes)

Kuinka kotieläin lopetetaan?

Surullinen velvollisuutemme on aika ajoin hätäteurastaa sairas tai vahingoittunut kotieläin. On tärkeää tehdä tämä niin, että eläimelle koituu mahdollisimman vähän tuskaa ja ahdistusta. Teurastuksessa on kaksi vaihetta: tainnuttaminen ja veren lasku.

Tainnuttaminen luodilla tai pultilla

Tainnutuksen tarkoitus on aiheuttaa eläimen aivoihin riittävästi vauriota, jotta sen tajunta katoaa. Käytännössä tämä saadaan aikaan ampumalla aivoihin tuliaseen luoti tai tainnutuslaitteen pultti. Pienemmille kotieläimille käytetään myös tylppää tainnutuslaitetta, joka ei ammu pulttia aivoihin. Tylppä isku aiheuttaa niihin vähintään yhtä laajat tuhot kuin otsaluun lävistävä pulttipistoolin pultti.

Eläinsuojelusäännösten mukaan kaikki teurastettavat eläimet voidaan tainnuttaa tuliaseella ampumalla, jos ase on riittävän tehokas eläimen kokoon nähden. Tainnutuslaitetta, joka ampuu pultin otsaluun läpi, saa käyttää kavioeläimille, lampaille, vuohille, poroille, sioille, strutseille ja kaneille.

Eläimen saa tainnuttaa vasta kun kaikki on valmiina toimeen. On tärkeää pitää pää liikkumattomana. Verenlaskun tulee tapahtua välittömästi tainnutuksen jälkeen.

Isku tarkasti oikeaan paikkaan

Jotta aivovaurio olisi riittävä, iskun tulee osua oikeaan paikkaan. Ei ole harvinaista että kokematon hätäteurastaja ampuu esimerkiksi nautaa nenäkuorikoihin aivojen sijasta. Nautaa ei saa ampua niskaan. Aseen tulee kohdistua lehmän otsaluuhun suorassa kulmassa päälaen ja silmien keskiväliin. Sonnille oikea kohta on yksi senttimetri sivulle kuvan mukaisesta keskipisteestä. Vasikan tainnutuskohta on hieman keskiviivan alapuolella.

Emakolla oikea tainnutuspaikka on tuuman verran silmien tason yläpuolella. Karjua ammutaan noin 5 senttiä silmien tason yläpuolelle ja hieman sivuun keskiviivasta. Jälleen on tärkeää pitää ase tai tainnutuslaite suorassa kulmassa otsaluuhun nähden.

Sarvetonta lammasta tai vuohta ammutaan päälaelle, kallon korkeimpaan kohtaan. Iskun tulee kohdistua alas kohti leukaperiä. Sarvellinen lammas tai vuohi tainnutetaan ampumalla aivoihin niskan kautta hieman sarvien välin takapuolelle. Hevosen tainnutuskohta on silmien ja korvien välisen keskipisteen yläpuolella. On varottava ampumasta pitkäpäistä eläintä liian alhaalle.

Verenlasku heti tainnutuksen jälkeen

Tainnutetusta eläimestä on laskettava veri yhden minuutin kuluttua tainnutuksesta. Sarvellinen lammas tai vuohi on pistettävä 15 sekunnin kuluessa. Jollei eläin ole kunnolla taintunut, tainnutus on tehtävä heti uudelleen.

Veri lasketaan leikkaamalla terävällä veitsellä ainakin toinen kaulavaltimo auki.

*Teksti: Jouko Koppinen
*S-posti: jouko.koppinen@lihakunta.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |