Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

helmikuu_01.gif (2705 bytes)

Puun kysyntä jatkuu yhä vahvana
eikä kohdistu yksipuolisesti tukkiin

Kysyimme suurimpien puuta ostavien yritysten metsäpäälliköiltä näkemyksiä alkaneen vuoden puukaupasta, kotimaisen puun riittävyydestä, hakkuiden ja metsänhoidon tarpeiden yhteensovittamisesta sekä puun hinnasta. Vastaukset seuraavana:

Markku Melkko
Metsäjohtaja, Osuuskunta Metsäliitto

Teollisuuden puunkäyttö nousee tänä vuonna uusien investointien seurauksena jonkin verran. Uusia investointeja Metsäliitolla ovat muun muassa Metsä-Botnian Joutsenon sellutehtaan laajennus, Metsä-Serlan uusi CTMP-tehdas Joutsenossa, Finnforestin Punkaharjun kertopuutehdas ja vaneritehtaan laajennus.

Käynnistyvät laitokset lisäävät sekä kotimaisen puun kysyntää että tuontitarvetta. Metsäliiton ostotarpeeksi kotimaassa arvioidaan noin 17 miljoonaksi kuutiometriksi, mikä on puoli miljoonaa mottia enemmän kuin vuonna 2000.

Perinteisesti kysytyimpiä ovat tukkivaltaiset päätehakkuuleimikot sekä kuusikot että männiköt. Lisäksi selluteollisuuden laajennukset lisäävät mäntykuidun kysyntää. Paperiteollisuus tarvitsee edelleen tuoretta kuusta.

Kuusta on hakattu paikoin yli kestävän suunnitteen, mikä on metsien ikäluokkarakenteen ja vanhojen kuusikoiden lahoriskin vuoksi ollut aivan perusteltua. Sahauksessa on painopistettä pyrittävä siirtämään männyn suuntaan ja normaalitukkia pienemmän puun sahaukseen. Tukin tuontimääriä ollaan myös samanaikaisesti lisäämässä.

Sekä Metsäliiton teollisuus että muu teollisuus on investoinut selluteollisuuden uuteen kapasiteettiin, mikä mahdollistaa harvennusten merkittävän lisäyksen. Samoin kuusikuidun käyttö paperiteollisuudessa lisääntyy, joten myös harvennuksilla on kysyntää. Kun kysyntää on olemassa, harvennusleimikoita pitäisi tuoda myös tarjolle.

Lähikuukausien puun hinta riippuu ratkaisevasti tuotemarkkinoiden hintakehityksestä. Jo tällä hetkellä sahatavaran markkinahinta edellyttäisi tukin hinnan selvää alenemista, jotta sahaus olisi pitkällä aikavälillä kannattavaa.

Voitto Pölkki
Metsäpäällikkö, Stora Enso Oyj

Tämän vuoden suunnitelma rakentuu jonkin verran kasvaville puumäärille johtuen Imatran uuden kuitulinjan käynnistymisestä kesällä 2001. Emme näe vaikeuksia puun riittävyydessä kuluvan vuoden aikana. Sääoloista riippuen saattaa toki esiintyä lyhytaikaisia kuljetusongelmia.

Näyttää siltä, että edelleenkin eteläisessä Suomessa puulajeista kuusi tulee olemaan halutuinta. Sellu- ja hienopaperimarkkinoiden kehitys tulee ratkaisemaan mänty- ja koivukuitupuun lopullisen tarpeen. On ilmeistä, että kovin lyhyeksi jäävän talven takia kesä- ja kelirikkoleimikot ovat haluttuja.

Esimerkiksi koivukuitupuuta on tuotava Suomeen 6-7 miljoonaa kuutiometriä. Kuusen tuontimäärät ovat huomattavasti lisääntyneet viime vuosien aikana.

Ensiharvennuksissa tarvittaisiin lisää sekä metsänomistajien omaa työpanosta että metsänhoitoyhdistysten ja yritysten työvoiman tehokkaampaa yhteiskäyttöä ja kohdentamista.

Tukin hinnoissa tuskin ylletään niihin huippulukemiin, joita viime syksyn poikkeuksellisen vaikeissa korjuu- ja kuljetusoloissa maksettiin hyvistä kelirikkoleimikoista. Muutoin puun hinnoissa ei ole nähtävissä merkittäviä muutoksia, ellei sahatavaran ja sellun heikentynyt markkinatilanne kehity kovin vaikeaksi.

Hannu Vainio
Metsäpäällikkö, UPM-Kymmene

Jalostuslaitostemme puun tarve tulee tänä vuonna olemaan suunnilleen sama kuin vuonna 2000.

Ongelmalliset korjuuolosuhteet vaikeuttivat teollisuuden puuhuoltoa syksyllä, mutta talven tultua työt pääsivät tavanomaiseen vauhtiin. Korjuukohteita pitää vielä jonkun verran valita, esimerkiksi kaikkia kuusikoiden harvennuksia ei päästä tekemään. Osa suunnitelluista talvileimikoista siirtyy todennäköisesti seuraavalle hakkuukaudelle.

Puumarkkinatilanne tulee tasapainottumaan. Tänä vuonna kuitupuun kysyntä tulee kasvamaan, kun vuosi 2000 oli voimakkaasti tukkipainotteinen. Sahauksen kannattavuus on heikentynyt niin selvästi, että se vaikuttaa järeän puun kysyntään.

Kuusikuidulla ja kuusitukilla tulee tänäkin vuonna olemaan eniten kysyntää. Järeän kuusen hakkuita eri ole mahdollista Suomessa lisätä. Sahojen tulisikin mitoittaa tulevat investointinsa kestävien hakkuumahdollisuuksien mukaan.

Tukkipuun tuonti sahoille on selvästi lisääntynyt. Sahausta Venäjällä puoltavat muun muassa kilpailukykytekijät.

Kuitupuun kysyntä tulee tänä vuonna kasvamaan, kun sahaus on hiipumassa ja sen myötä hakkeen saatavuus selluloosatehtaille vähenee. On hyvä muistaa, että menekkiongelmia on vain mäntykuidulle.

Kuitupuun hinta on ollut hyvin vakaa jo 1,5 vuoden ajan enkä usko siinä tapahtuvan jyrkkiä muutoksia lähitulevaisuudessa. Tukkipuun hinta on talven tultua laskenut.

*Teksti: Antti Äijö
*S-posti: antti.aijo@pellervo.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |