Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

helmikuu.gif (2919 bytes)

Laadukkaan siemenen merkitys korostuu

Yhä useammat viljelijät ovat huomanneet laadukkaan, tarkastetun kylvösiemenen merkityksen. Ellei siemenen laadusta kanneta riittävästi huolta, jäävät kaikki muut viljanviljelyyn tehdyt panostukset vajaateholle.

1990-luvun loppupuolella on Hankkija-Maataloudessa tehty voimakkaasti työtä sen hyväksi, että viljelijä saisi tarvitsemansa siemenen mahdollisimman edullisesti. Yhtiössä onkin pystytty supistamaan viljan ja myyntisiemenen hintaeroa huomattavasti. Siemenen hintaa on jo kolmen vuoden ajan huojennettu noin kymmenen penniä vuodessa, kertoo tuotantopäällikkö Martti Yli-Kleemola Hankkija-Maatalous Oy:stä. Hintaa on pystytty alentamaan ennen muuta Alastaron ja Hyvinkään siemenkeskusten tehostuneen toiminnan ansiosta.

Hyvän kylvösiemenen merkitys on Suomessa päässyt ajoittain unohtumaan. Syynä ovat saattaneet olla huonot viljavuodet, joiden seurauksena kotimaisen siemenen saatavuus on ollut ongelmallinen. Ajoittain viljelijöiden ajatusmaailmassa on myös ylikorostunut pyrkimys kustannusten säästöihin, vaikka ostosiemenen kustannukset saadaan sadon kautta melkoisella varmuudella takaisin.

Käytännön viljelyssä saadut tulokset osoittavat, että tarkastetulla siemenellä päästään parempiin tuloksiin. Muun muassa siemenviljelijät itse ostavat käyttämänsä siemenen joka vuosi. Tällä hetkellä viljelijöille on tarjolla erittäin hyvälaatuista kotimaista siementä.

Kotoisen siemenen edullisuus on osaksi kuviteltua ja perustuu sille, että omalle työlle ei lasketa korvausta. Kun oma siemen lajitellaan kunnolla ja peitataan, hinta nousee huomattavasti. Ohran ja vehnän viljelyä ei nykyään kannata harjoittaa peittaamattomalla siemenellä, kaurallakin ovat lehtilaikkutaudit niin yleisiä, että vain peittauksella saadaan kunnon sato.

"Täytyy olla aika varakas viljelijä, jos on varaa kylvää peittaamattomalla siemenellä. Peittaus on toimenpide, joka hyvin suurella todennäköisyydellä maksaa itsensä", Martti Yli-Kleemola sanoo.

Hankkija-Maatalous Oy:n myymästä ohran siemenestä on peitattua nykyään 95 prosenttia, vehnän siemen peitataan lähes poikkeuksetta. Kaurankin peittaaminen on yleistynyt niin, että nykyään yli puolet kauran siemenestä myydään käsiteltynä. Peitatun siemenen ostaminen on nykyään myös edullista, Agrimarkettien myymän siemenen peittauslisä on selvästi pienempi kuin hinta, jonka viljelijä joutuisi pelkästä peittausaineesta maksamaan.

Uusimmilla peittausaineilla käyttömäärät ovat vain sadan millilitran luokkaa sataa viljakiloa kohti. Maatilojen laitteilla tällaisten sekoitusten tekeminen on vaikeaa.

Siemenen ostaja tietää mitä saa
"Tarkastetun siemenen edut lähtevät siitä, että sertifioitua siementä hankkiessaan viljelijä tietää tarkalleen mitä hän saa. Kun itävyyskin on varmistettu, siementä pystytään kylvämään peltoon tarkalleen oikea määrä".

Tarkastetun siemenen ostaja voi olla varma myös siitä, että vilja on tervettä ja saa hyvän kasvuun lähdön. Ohran viljelyyn ei tällä hetkellä Suomessa ole yhtään viirutautia kestävää lajiketta, kasvin terveys voidaan varmistaa vain peittaamalla. Martti Yli-Kleemolan mukaan voi varmuudella sanoa, että viirutauti vie viljasadosta enemmän kuin siemenen hinnan.

Tarkastetun siemenen käytöllä viljelijä varmistaa myös sadon markkinointia. Viljan käyttäjällekin on entistä enemmän merkitystä sillä, että lajikkeet ovat puhtaita.

"Jatkossa kun koko elintarvikeketju tulee laatujärjestelmien piiriin, tulee laadultaan varmistetun siemenenkin merkitys korostumaan".

Sertifioitu siemen käy läpi monta tarkastusvaihetta ennen kuin se pääsee kauppaan. Kasvukauden aikana tehtävät viljelytarkastukset varmistavat muun muassa sen, että hukkakauraa ei siemenviljan joukossa ole. Hukkakaura on siemenviljelyn pahin vitsaus; siemenviljelytilat tekevät varmasti kaikkensa tämän kasvin hävittämiseksi, mutta usein ongelmat tulevat naapurien pelloilta.

Kasvintuotannon tarkastuslaitoksen alaisen siementarkastuksen osuus siemenen hinnasta on 5 - 7 penniä. Tarkastustoiminnan kustannuksiin Martti Yli-Kleemolalla ei ole huomauttamista, siemenkaupan kannalta ongelmia aiheuttaa tarkastusprosessiin liittyvä myyntiluvan odottelu. Siemenen varastoinnin kustannukset nousevat sitä mukaa, kun valmista tavaraa joudutaan pitämään siemenkeskuksissa. Vaikka huomattava osa siemenestä myydään ennakkovakuuksin, varastointi nostaa viljelijän maksettavaksi tulevaa siemenen hintaa vähintään yhtä paljon kuin siementarkastus.

Lajikevalikoima tarpeen mukaan
Siemenkauppa kulkee lajikekysymyksissä aina jonkin verran käytännön viljelyn edellä. Siementuottajan on myös tehtävä lajikeratkaisuja siten, että ne palvelevat viljelyä ja viljan loppukäyttöä mahdollisimman hyvin. Käytännössä uuden lajikkeen siemenen hinta on keskimäärin 25-30 penniä korkeampi kuin vakiintuneiden lajikkeiden. Näin ollen uusista lajikkeista on viljelyssä saatava myös selviä hyötyjä ennen kuin niitä otetaan käyttöön.

Tulevan kevään nousevia lajikkeita ovat Hankkija-Maatalouden valikoimissa monitahoisista ohrista Erkki, mallasohrista Scarlett, kauralajikkeista Aarre ja vehnälajikkeista Bastian, Mahti ja Tjalve.

"Erkki-ohra on ylivoimaisesti satoisin rehuohra ja sen siemen tulee loppumaan kesken", varoittaa Alastaron Siemenkeskuksen esimies Mikko Takamaa ostajia. Kauran ja vehnän suosikkilajikkeista siemen tulee todennäköisesti riittämään, vaikka kauran viljely on hyvän hintakehityksen takia lisääntymässä.

Yli puolesta tarkastetun käyttösiemenen myynnistä vastaavan Hankkija-Maatalous Oy:n myyntivalikoimissa on tänä vuonna yhdeksän ohralajiketta, viisi kauralajiketta ja kolme kevätvehnälajiketta. Lajikemäärä on myös kustannuskysymys. Siementuottajien näkemyksen mukaan uusien lajikkeiden tulo kauppaan merkitsee käytännössä sitä, että joku vanha lajike on jätettävä pois.

Siemen toimitetaan kuluttajille nykyään joko 40 kilon säkeissä 1120 kilon kertakäyttölavoilla tai 800 kilon suursäkeissä. Pakkauksesta riippumatta hinta on sama. Suursäkkeihin pakatun siemenen hintaa on voitu alentaa toimitusmäärien lisääntymisen myötä.

" Suursäkit ovat saaneet suosiota sekä viljelijöiden, rekkamiesten että kaupan parissa. Vain siemenkeskukselle suursäkki on ongelmallinen vaatimansa suuren varastotilan takia", Mikko Takamaa sanoo.

Siemenkauppa perustuu valtaosaltaan suoriin tilatoimituksiin, siemenkeskuksesta lähtee rekkalasti ostajille siinä vaiheessa, kun sopivalta alueelta on saatu riittävä tilausmäärä. Siemenalan yhteinen toive on, että kauppa kävisi vuoden mittaan tasaisemmin. Tähän on pyritty muun muassa hintaporrastuksella. Syksyiset siemenkaupat ovat yhä harvinaisia, vaikka marraskuussa hinta on huomattavasti edullisempi kuin huhtikuussa. Epätasaisesta kysynnästä johtuen Alastaron siemenkeskus käy osan vuodesta yhdessä vuorossa, kahta vuoroa tehdään silloin, kun tilauksia on eniten.

*Teksti: Antti Äijö
*S-posti: antti.aijo@pellervo.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |