Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

maaliskuu.gif (2918 bytes)

Kärpästorjunta alkaa maaliskuussa

Kärpästen torjuntaan pitää ryhtyä maaliskuussa. Silloin torjunta on tehokasta ja edullista. Syntymättömät kärpäset eivät likaa paikkoja, eivät levitä tauteja eivätkä synnytä uusia kärpäsiä.

Kärpästen torjunta on eläinterveydenhuollon perustoimenpiteitä ja pitäisi saada kuntoon jokaisella tilalla. Kärpäset ovat yleisiä tautien levittäjiä, ne heikentävät tilojen hygieniaa ja kiusaavat sekä eläimiä että ihmisiä. Kärpästen hävittäminen mahdollistaa tuhansien, joskus jopa kymmenien tuhansien markkojen tulosparannuksen kotieläintilaa kohti. Lisäksi terveet eläimet merkitsevät laadukkaita tuotteita kuluttajille.

Kärpästen torjunta kannattaa aloittaa maaliskuussa siksi, että silloin kohteena on vain pieni määrä toukkia. Toukka-asteella olevia kärpäsiä voi tuhota joko kemiallisesti myrkkyjauheella tai biologisesti petokärpäsillä tai kärpäsbakteereilla. Maaliskuussa kärpästen torjuntaan on myös paremmin aikaa kuin kiireisenä kesäaikana.

Kun homma tehdään huolellisesti, kärpäset eivät kiusaa koko kesänä. Täsmäohjeet kärpästorjuntaan.

Keinot rottien ja hiirien torjuntaan

Rotta, kotihiiri ja metsähiiri syövät rehuja, sotkevat varastoja, rikkovat pakkauksia ja talojen rakenteita ja levittävät tarttuvia tauteja. Yksi rotta syö vuodessa lähes kymmenen kiloa rehua. Hiiret eivät paljon syö, mutta sotkevat sitäkin enemmän.

Lajit ovat erilaisia kooltaan, käyttäytymiseltään ja elintavoiltaan. Torjunta on suunniteltava ja toteutettava huolellisesti. Pitää myös varoa myrkyttämästä muita eläimiä. Myrkyt ovat vaarallisia muillekin nisäkkäille kuin hiirille ja rotille, erityisesti sioille ja koirille. Rottasotien sivutuotteena myrkkyä syöneet koirat ovat tuttuja jokaisen eläinlääkärin vastaanotolla. Loukut on syytä rakentaa kunnolla.

Tässä Terve Eläimessä paneudumme kärpästen, hiirien ja rottien elinkiertoon, elintapoihin ja lisääntymiseen. Kerromme tehokkaat keinot näiden tuhoeläinten hävittämiseen. Tietoa kannattaa soveltaa heti käytäntöön.

*Teksti: Veikko Tuovinen, A-Tuottajat Oy
*S-posti: veikko.tuovinen@lihakunta.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |