Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Sopimustuotanto tavoitteeksi

Suuret hehtaarimäärät tulivat luomukelpoisiksi vuosina 1997-98. Viljely näillä aloilla on jo vakiintunut niin, että tilakohtaiset sadot ja laatu ovat jo melko tarkasti tiedossa. Luonnollisen kehityksen mukaan nyt alkaa olla aika panna pellot ja karja tuottamaan se, mikä luonnonmukaisesti on mahdollista. Ilman muuta luomussakin on pyrittävä käyttämään maksimaalisesti hyödyksi pellon tuottokyky. Siinä ohessa syntyy mahdollisuus myös kotieläintuotannon tehokkaaseen kehittämiseen.

Kokemusta on karttunut. Sitä pitää nyt hyödyntää tuotannon edelleen kehittämisellä. Korkealaatuinen sopimustuotanto takaa varmat markkinat ja turvaa jalostukselle raaka-aineen saannin. Pitkällä aikavälillä sopimustuotanto lyö myös taloudellisesti satunnaismarkkinoilta saatavat katteet.

Tulevana kasvukautena ovat aikaisempaa kysytympiä sopimustuotteita kevätvehnä ja rypsi. Kevätvehnälle on kysyntää Euroopan markkinoilla jo jalosteinakin. Siihen pitää pystyä vastaamaan nyt heti, sillä ostajat eivät odottele vuosikausia. Luomurypsin tuotantotarve kasvaa myös kovaa vauhtia ja sopimusviljelyä on laajennettava.

Uutena kokeiluna herätellään luomumallasohran tuotantoa Etelä-Suomessa. Toivottavasti saadaan riittävä määrä viljelijöitä innostumaan asiasta ja löydetään luomuun sopivia mallasohralajikkeita viljelyyn. Hanketta johdetaan Kymenlaaksosta käsin.

Tilojen välisestä sopimustuotannosta monia hyötyjä

Sopimustuotanto tuo mieleen ensiksi liikkeiden kanssa tehtävät viljelysopimukset, mutta se toimii menestyksellisesti myös tilojen välillä. Kouluesimerkki on karjatilan ja viljatilan keskeinen yhteistoiminta. Pitää vain sopia tuotanto- ja laatutavoitteet sekä hinta, panna asia paperille ja toimia sen mukaan. Karjatila voi "maksaa" osan sopimusviljasta vaikkapa lannalla. Tällaisessa yhteistyössä osaaminen ja kalustoinvestoinnit osuvat järkevästi yhteen.

Olisiko tämä osaratkaisu myös siihen, että tilat, joilla pellot ovat luomussa, mutta kotieläintuotanto tavanomaisessa, voisivat siirtää karjankin luomuun? Rehun saatavuuden varmistaminen on yksi tärkeistä kysymyksistä karjan siirtämisessä luomuun. Sen seurauksena olisi helpompi tehdä tuotantosopimus kotieläintuotteita jalostavan yrityksen kanssa. Siinä ohessa tulisi sovelletuksi käytäntöön myös pelätyt tuotantoehdot. Pian huomattaisiin, että eihän ne ihan mahdottomia vaadi.

Olen neuvojan toimessani pannut merkille, että parin vuoden ihmettelyn jälkeen tuotantoehdot oivalletaan perustelluiksi ja siten tarpeellisiksi. Yrittämättäkään väittää, ettei korjaamisen varaa olisi, tuntuu silti, että kielteinen ennakkoasenne vaativiin tuotantoehtoihin on suuri este karjan siirtämiselle luomuun.

Olisiko sitten jotain tehtävissä? Luomuvasikoista ja porsaista on puutetta, rakennukset vaativat muutostöitä. Täysmaitojuotto on kallista ja ilman synteettisiä valkuaisrehuja kasvu on hidasta. Kuka takaa, että luomulisät säilyvät?

Kehitys näyttää siltä, että lihan sopimustuotanto kasvaa voimakkaasti ja hinnat ovat vakaita ja jopa paranemassa. Vielä vakaammaksi hinnat tulevat lihamarkkinoiden kasvettua vientikynnyksen yli. Myös lihatuotteilla on mahdollista mitata korkeimmat markkina-arvot parhaiten maksavilla markkinoilla Keski-Euroopassa.

Tässä kohtaa asetan erittäin suuret odotukset valvontajärjestelmäremonttia tekevälle ryhmälle. Sen pitäisi ymmärtää tehdä ratkaisu, jonka seurauksena kaikenlaiset kaupan esteet olisivat poistettavissa sekä raaka-aineiden että jalosteiden tarjoamisessa kovimmin kasvaville markkinoille.

Teksti: Esa Partanen
S-posti: esa.partanen@maatalouskeskus.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |