Maatilan Pellervon kotisivulle


Kooste lehdestä
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

maaliskuu.gif (2924 bytes)

2_00vino2.gif (46028 bytes)Kasvinviljelyteema
Painetun lehden sisältö

Näennäisviljelyyn puututtava
Pellot ja viljelytaidot on pidettävä kunnossa. Suomi on maailman ainoa maa, missä tuotetun viljan reitti voidaan jäljittää maatilalle asti viiden hehtaarin tarkkuudella. Tämän asian arvo nousee kohisten, päätoimittaja muistuttaa.
   Näennäisviljelyn kannattavuus onkin kitkettävä pois viranomaisten ohjeilla, muistutetaan pääkirjoituksessa. Laatujärjestelmä maatilalla on sitä vastoin on niitä asioita, joita kannattaa edistää.

*Lue pääkirjoitus

Kasvinviljely
Aitoa suorakylvöä noudattava tila voi tyytyä yli 1,5 tonnia pienempään satoon kuin tavanomaisen viljelyketjun tila, ja silti taloudellinen tulos on yhtä hyvä, sillä viljelyn hehtaarikulut jäävät noin tuhat markkaa pienemmiksi.
   Esa Eela Säkylästä toi käytetyn suorakylvökoneen Englannista muutama vuosi sitten. Se esiteltiin Pellervon AmmattiExtrassa, ja kyselyjen määrästä päätellen suorakylvö kiinnosti kovasti viljelijöitä. Vieskan Metalli tekee kylvökoneita suorakylvöä varten. Niiden toiminta poikkeaa tavanomaisten kylvökoneiden periaatteesta.
   Parhaat rypsisadot puidaan kooltaan keskikokoisista kasvustoista. Haaroja kasvustossa on paljon, ja lituja pitkin vartta muuallakin kuin latvustossa. Miten sellainen sato saadaan kasvamaan? Rypsin kasvutapa on syytä tuntea.
   Peittaus sinänsä ei takaa hyvää satoa, mutta koetulokset puhuvat puolestaan peittauksen eduista. Ei kuulosta välttämättä loogiselta, mutta edut ovat suhteessa sitä suuremmat, mitä laadukkaammalta siemen näyttää.
   Salaojan kuntoa pystyy tarkkailemaan erityisistä havaintoputkista. Putkia tökitään salaojan tuntumaan erityisellä kairalla tehtyyn reikään. Eikä tule kalliiksi.
   Partekin Nordkalk edistää kalkitusasiaa myös verkkosivuillaan. Nokkela tekee samalla muistiinpanojensa avulla Kalkitussimulaattorilla kokeen kalkituksen vaikutuksista.
   Muuta viljelytietoa painetussa Maatilan Pellervossa muun muassa kaurasta, kasvinsuojelusta, geenimuuntelusta, viljan vedentarpeesta, viljan kuivatuksesta.

Terve eläin -liite
Jos joku on kaivannut hyviä ohjeita eläinten terveydenhuollosta kolmivaihekasvatuksessa, nyt niitä tulee: eläinlääkäri Pirjo Salmela Lihakunnasta pudottelee täsmätietoa. Tarvitsetko kolostrometrin?
   Jukka Kinnunen sanoo juottoautomaatin soveltuvan suurissa vasikoiden välikasvattamoissa erinomaisesti: sillä voi juottaa jopa 80 vasikkaa vasikkakohtaisen tarpeen mukaisesti. Kinnusen ohjeet ruokinnasta alkukasvatuksessa.
    Rakennusmestari Urpo Manninen saa rakennettua vanhaan navettaan vasikoille kasvattamon 125 markalla vasiakkapaikkaa kohti.

*Kolmivaihekasvatuksen terveydenhuoltoa

Tässä eläimen tarvitsemat hivenaineet
Muuten hyvän rehun lisäksi eläimet tarvitsevat ravinnossaan tärkeitä hivenaineita ja kivennäisiä.
   Professori Liisa Syrjälä-Qvist Helsingin yliopistosta listaa kotieläimen kasvattajalle tärkeimmät hivenaineet ja niiden vaikutuksen.

*Kaikki koboltista molybdeeniin

Luovuviljelyssä supervuosi
Luomuviljelyssä vuosi 2000 on muutosten vuosi. Marja-Riitta Kottila Finfood Luomusta innostaa muokkaamaan luomutuotannosta tehokkaan    tuotantomuodon. Luomuviljaketjut kehittyvät, luomu kansainvälistyy.

*Miksi kannattaisi ryhtyä luomutuottajaksi?

Navettasuunnittelijaa valvotaan nyt
Uusiin navetoihin tulee uutta tekniikkaa, ne ovat entistä isompia ja usein pihatoita, eläinsuojelun asiat on otettava huomioon. Navetan rakentamisessa on haasteita niin tuottajille kuin suunnittelijoille.

*Varaudu paperisotaan

Munakunta uusii verkkopalvelunsa
Munakunta on rakentanut uudenlaisen verkkopalvelun. Uudet kotisivut korostavat tuotteita ja tuotevalikoimaa ja mahdollistavat ns. läpinäkyvyyden eli tuotteiden alkuperää voidaan kotisivulta seurata.

*Munakunnan uusi kotisivu avautuu 13.3.2000

IT-ala hyödyksi yrityksessä
Hausjärveläinen Trans Farm Oy on muutaman viljelijän yhteisyritys, joka harjoittaa huomattavaa liiketoimintaa suurten kotimaisten  ja ulkomaisten elintarvikeyritysten kanssa. Toimiala on kuminantuotanto. Liiketoiminnan hiominen on vaatinut kehittyneiden menetelmien hyödyntämistä. Yksi hyvin hyödynnetyistä asioista on tietotekniikkayhteydet.

*Lue lisää
*Sitäkö on tietoyhteiskunta?


Saatko lehden luettavaksesi?
Pellervon oheistuotteita


| Sivun alkuunUutiset | Pellervo | www.pellervo.fi |