Tarkka ja oikea ruokinta panee vasikan kasvamaan Vasikoiden alkukasvatuksen merkitys on suuri, koska huonoa alkua on mahdoton korjata hyvälläkään jatkokasvatuksella. Alle kuukauden ikäisenä vasikka tyydyttää juomarehusta pääosan ravinnontarpeestaan. Kun vasikka tulee noin 1-2 viikon ikäisenä välikasvattamoon, sen ruokavaliona on ollut pääasiassa täysmaito. Merkittävästi vasikka alkaa syödä kuivia rehuja (väkirehua sekä heinää/säilörehua) vasta toisella elinkuukaudellaan. Märehtijäksi kehittyminen voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen:
Vasikan juotto Juottoautomaatti on tarkka sekä työtä säästävä laite, joka mahdollistaa yksilöllisen ruokinnan vasikkakohtaisesti. Se soveltuu erinomaisesti suuriin yksiköihin, tehokkaimmilla automaateilla on mahdollista juottaa jopa 80 vasikkaa kerrallaan. Hapanjuotossa vasikat saavat juoda juomarehua ruokahalunsa mukaisesti. Juontimäärää rajoitetaan juoman happamuutta lisäämällä. Happamuus estää haitallisten mikrobien kasvua vasikan ruoansulatuskanavassa. Kun vasikka saa juomarehun useassa erässä, juoksutusmahan pH pysyy alhaisempana, ja ruokasula virtaa ohutsuoleen tasaisemmin. Tuttien imeminen lisää syljeneritystä, joka taas lisää rasvan sulatusta juoksutusmahassa. Hapanjuotossa juoman pH lasketaan tasolle 4-4,5. Vasikat saavat juottorehunsa isosta varastosäiliöstä (ns. päiväsäiliö). Koska juomaa on säiliössä vuorokauden, on sitä sekoitettava säännöllisesti, esimerkiksi kerran tunnissa. Vasikat juovat säiliöstä imemällä letkuilla, joiden päässä on takaiskuventtiili ja tutti. Yleensä vasikat juotetaan 38-40-asteisella juomalla, mikä on myös vasikan ruumiin lämpötila. Hapanjuotossa juoma tarjoillaan vasikalle navetan lämpötilassa eli 20-asteisena. Vasikat tulee totuttaa juoman kylmempään lämpötilaan asteittain. Juomarehut Sivutuotteet ovat käyttökelpoisia vasikan juomarehuna, kunhan ne täydennetään oikein. Valkoisten nesteiden käytössä ongelmana on lähinnä pieni kuiva-ainepitoisuus (6-9 prosenttia) ja kuiva-aineen sisällön muutokset. Lisäksi joissakin tuotteissa säilyvyysaika on lyhyt. Sivutuotteiden käytännön ongelmana on niiden saatavuusvaihtelut. Koska ne ovat sivutuotteita, niiden saatavuus on täysin riippuvainen päätuotteen tuotannosta. Lisäksi vähän kuiva-ainetta sisältävinä rehuina niiden käyttö on järkevää vain lähellä jalostavaa teollisuutta. Väkirehut ja karkearehut Lisäksi huolehditaan vitamiinitarpeen täydentämisestä säännöllisellä vitamiinilisällä.
| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi | |