Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

maaliskuu.gif (2924 bytes)

Tarkka ja oikea ruokinta panee vasikan kasvamaan

Vasikoiden alkukasvatuksen merkitys on suuri, koska huonoa alkua on mahdoton korjata hyvälläkään jatkokasvatuksella.

Alle kuukauden ikäisenä vasikka tyydyttää juomarehusta pääosan ravinnontarpeestaan. Kun vasikka tulee noin 1-2 viikon ikäisenä välikasvattamoon, sen ruokavaliona on ollut pääasiassa täysmaito.

Merkittävästi vasikka alkaa syödä kuivia rehuja (väkirehua sekä heinää/säilörehua) vasta toisella elinkuukaudellaan. Märehtijäksi kehittyminen voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen:

1. 0-3 viikon iässä ei märehtijä
2. 3-8 viikon iässä siirtymävaihe
3. 8 viikon ikäisestä eteenpäin märehtijä

Vasikan juotto
Vasikan juotto hoidetaan perinteisesti sankojuotolla. Välikasvattamossa, jossa eläinmäärät ovat suuria, sangosta juottaminen on liian työlästä. Vaihtoehtoina ovat lähinnä juottoautomaatti sekä ns. vapaa hapanjuotto.

Juottoautomaatti on tarkka sekä työtä säästävä laite, joka mahdollistaa yksilöllisen ruokinnan vasikkakohtaisesti. Se soveltuu erinomaisesti suuriin yksiköihin, tehokkaimmilla automaateilla on mahdollista juottaa jopa 80 vasikkaa kerrallaan.

Hapanjuotossa vasikat saavat juoda juomarehua ruokahalunsa mukaisesti. Juontimäärää rajoitetaan juoman happamuutta lisäämällä. Happamuus estää haitallisten mikrobien kasvua vasikan ruoansulatuskanavassa.

Kun vasikka saa juomarehun useassa erässä, juoksutusmahan pH pysyy alhaisempana, ja ruokasula virtaa ohutsuoleen tasaisemmin. Tuttien imeminen lisää syljeneritystä, joka taas lisää rasvan sulatusta juoksutusmahassa. Hapanjuotossa juoman pH lasketaan tasolle 4-4,5.

Vasikat saavat juottorehunsa isosta varastosäiliöstä (ns. päiväsäiliö). Koska juomaa on säiliössä vuorokauden, on sitä sekoitettava säännöllisesti, esimerkiksi kerran tunnissa. Vasikat juovat säiliöstä imemällä letkuilla, joiden päässä on takaiskuventtiili ja tutti. Yleensä vasikat juotetaan 38-40-asteisella juomalla, mikä on myös vasikan ruumiin lämpötila. Hapanjuotossa juoma tarjoillaan vasikalle navetan lämpötilassa eli 20-asteisena. Vasikat tulee totuttaa juoman kylmempään lämpötilaan asteittain.

Juomarehut
Teollisia juomarehuja ovat esimerkiksi Startti Plus ja Instant. Meijeriteollisuuden sivutuotteita ovat piimä- ja maitohuuhteet sekä kirnupiimä.

Sivutuotteet ovat käyttökelpoisia vasikan juomarehuna, kunhan ne täydennetään oikein. Valkoisten nesteiden käytössä ongelmana on lähinnä pieni kuiva-ainepitoisuus (6-9 prosenttia) ja kuiva-aineen sisällön muutokset. Lisäksi joissakin tuotteissa säilyvyysaika on lyhyt.

Sivutuotteiden käytännön ongelmana on niiden saatavuusvaihtelut. Koska ne ovat sivutuotteita, niiden saatavuus on täysin riippuvainen päätuotteen tuotannosta. Lisäksi vähän kuiva-ainetta sisältävinä rehuina niiden käyttö on järkevää vain lähellä jalostavaa teollisuutta.

Väkirehut ja karkearehut
Vasikoille tarjotaan alkukasvatusrehua ja hyvälaatuista karkearehua vapaasti. Mikäli väkirehuna käytetään kotiseosta, kannattaa siihen valita riittävän monipuolinen raaka-ainekoostumus. Esimerkiksi vehnälisällä saadaan tarvittavaa lisäenergiaa. Karkearehuna käytetään joko nuorena tehtyä kuivaa heinää tai esikuivattua säilörehua.

Lisäksi huolehditaan vitamiinitarpeen täydentämisestä säännöllisellä vitamiinilisällä.

*Teksti: Jukka Kinnunen
*S-posti: jukka.kinnunen@lihakunta.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |