Maatila Pellervo


Uusin lehti
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

 


Maaliskuu 3 / 98

Maatalousrakentamisen kustannusarviot ovat
TÄYTTÄ PETOSTA

Maatalousrakentamisen ohjekustannuksiin perustuvat kustannusarviot ovat täyttä petosta alusta loppuun. Rakentamisesta ei tehdä todellisia kustannusarvioita, koska viljelijät menettäisivät avustuksia.
   Rajun syytteen takana on Jarmo Lehtinen, M-Rakennuskeskus Oy:n toimitusjohtaja. Hän purki kritiikkiään Valion järjestämässä Neuvonta -98 -koulutuspäivässä.
    "Haluaisin tehdä tarkkoja kustannusarvioita, mutta en minä voi, koska viljelijä menettää avustuksia", Lehtinen sanoi.
   Lehtinen tietää, mistä hän puhuu. Hänen johtamansa M-Rakennuskeskus suunnittelee huomattavan osan suomalaisten viljelijöiden tuotantorakennuksista. Yhtiön palveluksessa on 15 suunnittelijaa.
   Ongelma voi olla myös toisin päin. Rakennuksen kustannusarvio tehdään alakanttiin, jotta se "läpäisee" tilalle tehtävän LIKVI-laskelman.
   Viljelijän murheeksi jää, miten hän selviää velvoitteistaan, kun rakennus maksaa huomattavasti enemmän kuin kustannusarviossa on laskettu.

Mitä saa
7 500 markalla?

Lehtinen arvostelee kustannusarvioiden lisäksi myös itse rakennussuunnittelun laatua.
   "Joka kohteeseen tulee muutoksia rakennusvaiheen aikana. Miksi? Siksi, että ei ole suunniteltu. Suunnitelma on tehty vain rahoituspäätöksen ja rakennusluvan saamiseksi", Lehtinen ärisee.
   Uusien navetoiden suunnitteluun käytetään keskimäärin rahaa 7 500 markkaa. Sillä rahalla viljelijä saa vain pääpiirustukset. Yksityiskohtapiirustuksia ei ole, ei liioin sähkö- tai lvi-suunnitelmia.
   "Suomen suunnittelujärjestelmä on heiveröinen. Jotain on tehtävä, jotta kentällä esiintyviä virheitä voidaan välttää."
   Lehtisen mukaan kauppaliikkeen edustaja käy uuden navettarakennuksen rakennuspaikalla keskimäärin yli neljä kertaa. Suunnittelija ja meijerin neuvoja käyvät siellä yhteensä alle kolme kertaa.
   Neuvontajärjestön 30 suunnittelijan ja ilmeisesti myös M-Rakennus Oy:n suunnittelijoiden alistumista tyhjänpäiväisten rahoitussuunnitelmien tekijäksi kuvaa ote agronomi Veikko Tertsusen kirjoituksesta neuvontajärjestön ja agrologiliiton Huippari-julkaisussa helmikuussa -98:
    "Rakennusten toiminnallinen suunnittelu ja rakennusinvestointien kokonaishallinta näyttää siirtyvän pikkuhiljaa kaupalle. Kauppa, jos kuka tietää omien laitteidensa mitoitukset ja rakennusvaatimukset. Pihatto- ja sikalasuunnitelmat muuttavat muotoaan kätevästi tietokoneen suunnitteluohjelmissa. Kauppa ei ota suunnittelustaan suoraa rahaa. Työpalkka kuuluu suunnittelijamyyjän toki saada, jos hän osaa ja tekee hyvää työtä. Suunnittelupalkan hän ottaa myymiensä tuotteiden hinnoissa."
   Lehtinen kertoo tutkimuksesta, jossa tutkittiin 54 maatilarakennushanketta. JOKAISELLA tutkituista tiloista oli tehty VÄHINTÄÄN KOLME MERKITTÄVÄÄ MUUTOSTA suunnittelijan tekemiin piirustuksiin. Eli aivan kuten Tertsunen kuvaa: "suunnitelmat muuttavat muotoaan kätevästi tietokoneen suunnitteluohjelmissa."
   "Kenenkään ei kannata ottaa kokonaisvastuuta 7 500 markalla", Lehtinen sanoo suoraan.
    "Systeemiin on tehtävä muutoksia, jos halutaan hyviä suunnitelmia."
    Miten Lehtinen sitten haluaisi uudistaa rakennussuunnittelua? Ensimmäinen asia on työnjaon selkiyttäminen toiminnallisen suunnittelun ja rakennussuunnittelun välillä. Tilalla on ennen rakennuspiirustusten tekoa päätettävä muun muassa navettatyyppi, lypsyasema, rehusäiliöt, rehujen käsittely, lannanpoisto, nuorkarjan tilojen tarve, hoitokarsinat, ilmanvaihto ja varautuminen tuotannon laajentamiseen.
   Viljelijän pitää perehtyä navetta- ja koneellistamisvaihtoehtoihin sen verran perusteellisesti, että hän osaa päättää perusratkaisut ennen rakennuspiirustusten tekoa. Tässä vaiheessa asiantuntijana on tuotantoneuvoja.
   Ei rakennussuunnittelijalta pidä odottaa ratkaisua navetan lypsyasematyypistä. Ratkaisut pitää etsiä neuvojien lisäksi kaupan myyjiltä ja tilakäynneillä toisilta tiloilta.

Avustukset kattavat
hyvänkin suunnittelun

Rakennussuunnitelmat tilataan yleensä aina liian myöhään. Maaseutukeskusten 30 ja M-Rakennuskeskuksen 15 suunnittelijaa eivät mitenkään ehdi tehdä kunnollisia suunnitelmia, kun kaikki kysyvät niitä joulu-helmikuun aikana. Tänäkin vuonna maatiloille tarvitaan sentään noin 4 500 suunnitelmaa.
   "Nuori viljelijä saa 50 000 markkaa avustusta miljoonan markan hankkeen suunnittelukuluihin", Lehtinen muistuttaa. "Sillä rahalla hän saa kaikki työ- ja yksityiskohtapiirustukset, samoin sähkö- ja lvi-piirustukset. Työmaalla ei tarvitse enää suunnitella mitään."
   Suunnittelukustannus tulisi takaisin hankintahinnoissa, sanktioitujen toimitusten pitävyydessä, työnopeudessa ja ennen muuta rakennuksen laadussa. Tulos olisi se, mikä päätetään etukäteen, eikä se, mikä työmaalla sattuu syntymään.
   Jarmo Lehtinen kritisoi maatilarakennusten suunnittelun ja kustannusarvioiden vinoutumia Valion koulutuspäivillä.

*Tekijä: Paavo Tuovinen
*E-mail: agrimedia@dlc.fi

| Sivun alkuun | Uusin lehti | Palaute | Uutiset | Pellervo | www.pellervo.fi |