Maatila Pellervo


Uusin lehti
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

 


Maaliskuu 3 / 98

Koukku katkesi ja säkki putosi

Isäntä siirsi suursäkkiä peräkärryyn. Ajettaessa kynnyksen yli traktori heilahti ja suursäkki heijasi jolloin liian pieni nostokoukku petti ja säkki rysähti maahan.

Toukotyöt olivat kuumimmillaan. Kylvötyöt oli aloitettu jo aamutuimaan. Näytti siltä että lannoite oli loppumassa, niinpä isäntä päätti hakea lisää lannoitetta. Isäntä lopetti kylvötyön ja siirtyi toiseen traktorin ohjaimiin.
   Peräkärry jäi odottamaan uutta lannoitekuormaa ladon ulkopuolelle. Isäntä käynnisti etukuormaajatraktorin ja ryhtyi siirtämään suursäkkejä peräkärryyn. Etukuormaaja siirtyi lannoitevaraston viereen. Isäntä laskeutui traktorista ja kiinnitti nostokoukun suursäkkiin. Tämän jälkeen säkki nousi ylös ja säkki siirtyi etukuormaajalla kohti ulkona odottavaa perävaunua.
   Isäntä ajoi vauhdikkaasti kynnyksen yli, kiire kun oli. Traktori heilahti voimakkaasti ja korkealla etukuormaajan nostokoukussa oleva suusäkki alkoi heilua. Kuljettaja painoi hätäisesti molemmat jarrupolkimet pohjaan ja yritti laskea säkkiä nopeasti alas. Traktorin perä pomppasi vielä pari kertaa ja silloin nostokoukku petti ja säkki tipahti parin metrin korkeudesta alas. Onneksi kukaan ei jäänyt säkin alle.
   Siivoukseen ja uuden nostokoulun tekoon meni muutama tovi. Samalla Isäntä päätti tehdä nostimeen kunnolliset sivutuet jotta säkki ei enää pääsisi heilumaan.

Varastoi
suursäkki oikein

Suursäkit on syytä aina varastoida tasaiselle alustalle. Hyvä varastopaikka on sellainen jossa ei ole nostoja haittaavia esteitä. Esimerkiksi sähkölinjojen läheisyyteen suursäkkejä ei kannata varastoida. Säkkejä pinotaan enintään kaksi kerrosta päällekkäin.
   Suursäkkiä ei saa koskaan vetää alustalla. Kaatunut säkki nostetaan yläviistoon niin ettei säkin pohja luista.

Kuorma tekee
traktorin kiikkeräksi

Suursäkin putoaminen nostimesta on estettävä. Säkin rikkoontumisen estämiseksi nostimessa on syytä käyttää pyöreäreunaista koukkua.
   Koukun on oltava riittävän vahva, sillä säkki painaa 600 kiloa.
   Sivuttaisheilunnan estämiseksi nostimessa tulisi olla sivutuet.
    Korkealle nostettu taakka kohottaa koko traktorin painopistettä. Tällöin traktori kaatuu helpommin. Tämä on otettava huomioon ajettaessa kuopan tai kynnyksen yli. Kynnyksen yli ei saa koskaan ajaa suurella nopeudella. Älä koskaan nosta kuormaa liian ylös, vaan pidä suursäkki riittävän alhaalla koko siirtomatkan ajan. Näin siirto sujuu tukevasi eivätkä maaston kaltevuus ja käännökset heilauta traktoria. Nosta säkki vasta lopuksi perävaunun laidan yli.
   Jätä suursäkki sopivalle korkeudelle, vedä käsijarru päälle ja vasta sitten lähdet tyhjentämään säkkiä. Suusäkki painaa 600 kg, joten traktorin hydrauliikka on lujilla. Suursäkin puhkaisemisessa on hyvä käyttää varrellista leikkuria jotta leikattaessa ei tarvitse mennä säkin alle. Tyhjennysviilto tehdään säkin kylkeen lähelle pohjan rajaa.

Perävaunun
askelmat

Monen perävaunun lavalle on turhan vaikea päästä. Askelmat joko puuttuvat tai ne ovat vaarallisen pienet.
   Askelmat on sijoitettava niin, että sille pystyy nousemaan maasta. Ylimmältä askelmalta pitää päästä helposti laidan yli. Myös lavan sisäpuolelle voi laittaa askelman tai pari helpottamaan kulkua tyhjään vaunuun.

Huolehdi
kunnostasi

Kylvöaikana tehdään pitkiä työpäiviä. Koneita käytetään täydellä teholla ympäri vuorokauden. Lannoitteita ja siemeniä käsitellään jopa 10 tonnia päivän aikana. Pitkät työpäivät ja vähäinen lepo aiheuttavat ylirasittumista. Tällöin huomiokyky heikkenee ja onnettomuuden riski kasvaa.
   Kiireessä tulee aina otettua turhia riskejä. Myös kiireeseen voi varautua ennakolta. Näin myös rasittumien vähenee.
   Koneet kannattaa aina huoltaa ja kuunnostaa ennen kevät töiden alkua. Samoin työt on syytä suunnitella ja valmistella siten, että ne sujuvat mutkattomasti. Vuosien kokemusta kannattaa hyödyntää. Töiden aloitus vaihtelee, riippuen keväästä. Eri maalajit kuivuvat eri tahtia, joten kevään etenemistä kannatta seurata tarkkaan.
   Hyvä peruskunto auttaa jaksamaan työssä. Kolme neljä reipasta lenkkiä viikossa riittää pitämään kunnon hyvänä. Ihminen jaksaa muutamia päiviä vähäiselläkin levolla, mutta jossakin vaiheessa elimistö tarvitsee lepoa. Oikeat työasennot, hyvä työtekniikka ja taukoliikunta vähentävät lihasten rasittumista.

*Tekijä: Erkki Eskola, Mela
*Piirrokset: Melan arkisto
*E-mail: erkki.eskola@mela.fi

| Sivun alkuun | Uusin lehti | Palaute | Uutiset | Pellervo | www.pellervo.fi |