Maatila Pellervo


Uusin lehti
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

toukokuu.gif (1372 bytes) 

Viivakoodikynä helpottaa

Viivakoodikynä ViivariTietokoneen hyötykäyttöä voi lisätä mutta myös helpottaa ohjelmilla ja lisälaitteilla. Virallisten asioiden hoitaminen verkossa mahdollistuu kun sähköinen allekirjoitus tulee käyttöön loppuvuodesta, ja laskujen maksaminen viivakoodilla onnistuu jo kotonakin.

Viivakoodi on maailmanlaajuinen menetelmä ilmaista asioita. Se ei ole mitään salakirjoitusta, vaan pystyviivojen paksuus ja ryhmittely ja niiden keskinäinen etäisyys ilmaisevat mistä numerosta tai kirjaimesta on kyse. Viivakoodia oppii lukemaan siinä missä muutakin tekstiä kun asiaan vihkiytyy. Kaupoissa joissakin tuotteissa ja muuallakin missä viivakoodi on käytössä, sen alla näkee selkokielellä numerot tai kirjaimet.

Yleisin viivakoodityyppi on koodi 39, myös EAN-koodi on yleinen. EAN-koodissa on maa, tuotteen valmistaja, tuote ja tarkisteosat, jotka kertovat missä tahansa päin maailmaa, että kyse on esimerkiksi Valion maitopurkista. On myös PDF-koodeja, jotka voivat sisältää satakertaiset tietomäärät tavanomaiseen viivakoodiin verrattuna.

Ja jos paperirullassa olevaa viivakoodia luetaan jossakin päin maailmaa, se saatta kertoa, että rulla on peräisin Metsä-Serlan Paperi ja Kartonki Oy:n Kirkniemen tehtailta.

Viivarilla veto tuotti
valmista tietoa
Testasimme viivakoodikynän käyttöä kotitietokoneella. Kynä oli Pellervo PC:n lisälaitteeksi saatava Welch Allyn, joka on saanut suomalaiseksi nimekseen Viivari. Harvinaista palvelua laitekauppiaalta: reilu suomalainen nimi, nykyisinhän pitää yrittää lausua jos minkä kielisiä tuotenimiä, joiden luulisi olevan vain markkinoinnin este.

"Suosittelemme koneen sammuttamista ja käynnistämistä uudelleen kun Viivari on asennettu", sanoo kynää edustavan Finn-ID:n toimitusjohtaja Petteri Tarkkonen. Kynä liitetään näppäimistöporttiin, näppäimistö puolestaan Viivarin liittimen jatkoksi. Mitään ohjelmia ei tarvitse asentaa. Näppäimistö toimii normaalisti, vaikka Viivari on asennettu samaan porttiin.

Kone käyntiin, yhteys Internetiin ja Osuuspankin Kultarahaan ja viivakoodin sisältävä lasku esiin.

"Kynä laskun päälle paperiin kiinni, ja reipas yhtäjaksoinen veto viivakoodin yli", Tarkkonen sanoo ääneen mitä tekee. Veto on syytä aloittaa hieman ennen viivakoodia ja lopettaa noin sentin sen jälkeen.

Näytölle maksulomakkeeseen ilmaantui saman tien maksun saajan tiedot, tili jolle maksetaan, maksaja, laskun summa, eräpäivä, viitenumero. Kaikki samalla tavalla kuin laskussa, ilman näppäilyvirheitä. Samalla tavalla viivakoodi tulostaa tiedot pankkien maksuautomaattien viivakoodinlukijalla. Viivakoodien sisällöissä on eroja, jotkut niistä sisältävät vain osan noista tiedoista. Lomakkeen tietoja voi tämän jälkeen muuttaa ihan kuin alunperin käsinkirjoitettuja tietojakin.

"Yritykset, esimerkiksi pankit, joutuvat sijoittamaan viivakoodijärjestelmiin varoja, mutta virheiden selvittelyssä, laskujen turhissa karhuamisissa, ajassa ja tehokkuudessa ne voittavat vielä enemmän.", Tarkkonen sanoo.

Kotikäytössä viivakoodin hyödyntäminen ei ole vielä yleistynyt; kyllähän esimerkiksi viivakoodikynä vielä voi tuntua hintavalta kun hyödyksi ei välttämättä kotikäytössä voi laske kuin mukavuuden, mutta täytyy muistaa myös maksamisen virheettömyys ja se, että puhelinlinjaa ei tarvitse pitää auki yhtä pitkään kuin jos kirjoittaisi kaikki laskutiedot käsin.

*Teksti: Markku Nummi
* S-posti: markku.nummi@pellervo.fi

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |