Maatila Pellervo


Uusin lehti
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

syyskuu.gif (1939 bytes)

Juhlanumero: Pellervo 100 vuottaSuomi elää metsästä

Puusta enemmän
Maatilan Pellervon pääkirjoitus muistuttaa, että puuta meillä riittää, ja mieluummin kannattaa polttaa sitä kuin fossiilisia ilmaa pilaavia polttoaineita.

Syksyn puukaupasta odotetaan vilkasta
Kysyntää on, ja puun hintojen uskotaan pysyvän hyvinä, voi päätellä Metsäliiton, UPM-Kymmenen ja Stora Enson puunostajien lausunnoista.
   Paperiteollisuutemme on laajentunut maan ulkopuolelle. Kysyntä näyttää pysyvän hyvänä, joten Suomi voi edelleen elää puusta.
   Kukkien kanssa myydään tuontihavuja, ihan tavallisia Suomessakin kasvavia kuusenhavuja. Ilmiö kielii siitä miten meillä on suhtauduttu metsän erikoispuulajeihin ja muihin metsän erikoistumisen mahdollisuuksiin. Nyt asia on saamassa vauhtia. Tietokin lisääntyy: on esimerkiksi saatu selville, että männyn sydänpuu on lähes yhtä lahonkestävää kuin lehtikuusen sydänpuu.
   Puukauppaa voi katsoa Internetissä MTK:n ja metsäteollisuuden tuottamassa palvelussa http://www.metsasanomat.net, joka toistaiseksi on ilmainen. Sivuja voi käyttää täytettyään rekisteröintilomakkeen.
   Agenda muuten parantaa MP-rahoituksen mahdollisuuksia etenkin uudella ykköstukialueella.

Atk-palstalla
on tietoa Valion MOT-ohjelmasta, jolla kaikki maidon hankinta tiloilta jalostukseen hoituu kohtapuolin kaikissa valiolaisissa meijereissä. Tuottajat saavat jatkossa tietoa myös Internetin välityksellä.

Kasvintuotanto-osassa
on luettavaa aina kalkituksesta geenitekniikkaan. Pohjanmaalla tehdään puintikosteastakin viljasta rehujakeita, Kouvolan Farmari-näyttelyssä kaksi luomutilaa sai laatusertifikaatin. Kemira Agro esitteli fosforistarttikokeita ja Loris-ohjelman Kotkaniemessä.
   Kesällä havaittiin, että Amistar on vähentänyt homeita kuivissa kasvustoissa. Juha Salopelto Suomen Rehusta ehdottaa, että suojakaistalle kylvettäisiin samaa kasvia kuin kaistan vieressä pellolla kasvaa.

Tekniikka
Valtra sai myyntiin uuden tehokkaan traktorin. Se on vahva, mutta kuluttaa vähän polttoainetta ja öljyä. Hiljainenkin se on.

Kotieläintuotanto
Askelmittari kiinni lehmän jalkaan ja antenneja navettaan, niin lehmän tiedot välittyvät tietokoneelle, jossa niitä voidaan käyttä esimerkiksi talousseurantaan. Järjestelmä on israelilainen AFI.
   Suomen Rehussa on kehitetty porsaan luontaista vastustuskykyä lisäävä menetelmä.
   Tutkijan mukaan porsastuotanto pitäisi järjestää tuottajan ja teurastamon välillä samalla tavalla kuin broilertuotanto.

Luomu-Pellervo
Lihatalot valmistelevat uusien luomutuotteiden kehittämistä. Finfoodista Marja-Riitta Kottila miettii, saadaanko pian luomua grilliin


*Kodin Pellervo 23.9.   Pellervon 100-vuotisjuhlanumero
*Maatilan Pellervo 7.10.   Aiheena koneet ja tekniikka| Sivun alkuunUutiset | Pellervo | www.pellervo.fi |