Kiinnostavia viestejä lihataloilta Tämän kesän upeat grillauskelit menivät luomun kannalta valitettavasti sivu suun, sillä luomulihan tarjonta on Suomessa heikolla tolalla. Kuluttajien toiveista huolimatta sitä löytyy vain satunnaisesti ja/tai hyvin harvoista kaupoista. Tuoreen lihan ohella myös lihavalmisteet ovat vähissä. Luomugrillimakkaraa ei löydy, mutta eväsleipien väliin sentään voi valita luomua, sillä luomumeetvurstia on melko hyvin saatavilla. Kuluttajat mieltävät luomu-sanan helpoimmin vihanneksiin ja kasviksiin yleensä. Miten liha tai siitä valmistettu meetvursti voivat ylipäätänsä luomua ollakaan, kyselevät kuluttajat tuote-esittelyissä. Luomuliha sopii hyvin Luomuliha vastaa kuluttajien toiveisiin myös eettisen tuotantotapansa vuoksi. Kun kotieläimillä on ollut mahdollisuus hyvään elämään, kunnon pihviä voi nauttia hyvällä mielellä. Luomutuotanto antaa myös uuden näkökulman niille kuluttajille, jotka pitävät lihansyöntiä tarpeettomana, energiaa tuhlaavana ravintona. Luomun keskeinen periaate on ravinteiden kierto. Karjanlanta ja sen kompostointi on tapa palauttaa ravinteet kiertoon. Ja lantaa taas ei saada ilman karjaa. Maan rakenteen ylläpitämiseksi nurmi on osa viljelykiertoa. Nurmi ei maistu ihmiselle, mutta naudat syövät sitä ympäri vuoden ja pystyvät näin hyödyntämään sen osan luomusta, joka muutoin vain lisäisi myytävien luomukasvien tuotantokustannuksia. Kotieläimet, myös lihaa tuottavat eläimet, ovat siis olennainen, jopa välttämätön osa koko luomutuotantoa. Sopimustuotantoa Kesäkuussa hyväksytty EU:n luomukotieläintuotantoa koskeva asetus rohkaissee luomutiloja siirtämään kotieläintuotantonsa luomuun. Se tulee voimaan Suomessa ensi vuonna ja antaa pohjan pitkäjänteiselle luomukotieläintuotannon kehittämiselle. Toimivat markkinat ovat kuitenkin ratkaisevat. Suomesta puuttuu tällä hetkellä luomulihan jalostus- ja markkinointiketju, joka toimittaisi lihan tuottajalta päivittäistavarakauppaan kuluttajan saataville. Kesällä lihataloilta kantautuneet uutiset olivat kiinnostavia. Pohjanmaan Liha valmistelee luomulihan sopimustuotannon käynnistämistä Pohjanmaalla. Samoin LSO selvittää parhaillaan mahdollisuuksia luomulihan tuotantoon. Toivottavasti tuottajien ja jalostajien välille syntyy yhteinen näkemys ja luomulihan ketju tiloilta kauppaan kuluttajien ulottuville saadaan toimimaan. Ehkä jo ensi kesänä grillissä kypsyy maukas, aito luomupihvi!
| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi | |