Maatila Pellervo


Uusin lehti
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

syyskuu.gif (1939 bytes)

Syksyn puukaupasta odotetaan vilkasta

Puukauppatahti kiihtyy syksyn saavuttua. Vuoden viimeisinä kuukausina kerätään kokoon kaksi kolmasosaa tavoitteesta. Lähtökohdat alussa olevalle puukauppasyksylle ovat hieman aikaisemmasta poikkeavat. Yhteisiä näkemyksiä hinnoista ei ole ja raakapuun tarve on huomattavan suuri.

Hakkuut ovat yksityismetsissä edenneet tänä vuonna jonkin verran tavanomaista vitkaisemmin, kun ostajien ja myyjien yhteisiä hintanäkemyksiä ei enää saatu neuvotella. Uusi puumarkkinavuosi alkoi ristiriitaisesti, kun yhtiöt komeiden tulosnumeroiden julkistamisen jälkeen laativat uudet negatiivista kehitystä tarjoavat hinnastot. Metsänomistajia kismittää erityisesti yhtiöiden keväinen päätös laskea kuitupuun hintaa. Tukin hinta on pysytellyt jatkuvasti hyvällä tasolla.

Selvänn sysäyksen kuitupuun hinnan laskemiseen antoi vuoden alussa neuvoteltu tuontipuun hinnan alennus, kotimaan hintoihin tehtiin likimain saman suuruinen tarkistus. Venäjältä ja Baltian maista tuotava mänty ja koivu ovat pahoja kilpailijoita kotimaisilla raakapuumarkkinoilla. Kuusikuidun tehtaat haluavat mahdollisimman tuoreena, siksi se on säilyttänyt hintansa paremmin.

Selluloosan maailmanmarkkinahinnan piristyminen pitäisi hiljalleen näkyä myös kotimaan puukaupoissa. Yhtiöt tarvitsevat loppuvuoden aikana paljon puuta.

Kysyimme maamme suurimmilta puun ostajilta näkemyksiä syksyn puukauppatilanteesta. Pyysimme vastauksia myös siihen, miten sopimukseton tila on vaikuttanut kuluvan vuoden puukauppaan ja miten metsänomistajat voivat tässä tilanteessa varmistua siitä, että kauppatilanteessa tarjottu hinta on oikea. Vastaajien edustamat yritykset ostavat nykyään yli 90 prosenttia teollisuuden puusta.

Markku Melkko
Hankintajohtaja
Osuuskunta Metsäliitto
Metsäliiton tavanomainen markkinaosuus raakapuusta on noin 40 prosenttia. Päättyneen kesän aikana osuus nousi 55-60 prosenttiin, kun muut isot olivat "pois" markkinoilta. Kokonaisuutena kauppa on käynyt nihkeästi muun muassa siitä syystä, että yhteistä näkemystä hintaodotuksista ei ole. Myyjillä on epävarmuutta tulevasta hintatasosta, varsinkin kun UPM ja Stora ilmoittivat keväällä laskevansa hintoja.

Metsäliiton hintatason on päättänyt Metsäliiton hallitus, jossa on myös metsänomistajien edustus. Näin voi olettaa, että Metsäliiton jäsenten ääntä on kuultu hintaratkaisua tehtäessä. Lisäksi Metsäliitolla on käytössä Puukaupan markkinointisopimus, jossa taataan jäsenelle puukauppaan Metsäliiton käyttämä korkein hintataso paikkakunnalla kyseisenä vuonna.

Kuitupuun hintakehitystä arvioitaessa Metsäliitto lähtee ensisijaisesti selluloosan markkinahinnan kehityksestä. Tietenkin tuontipuun alhaisella hinnalla on merkitystä varsinkin itärajan pinnassa toimiville yrityksille ja niiden halulle maksaa kotimaisesta raaka-aineesta. Pitkässä juoksussa kotimaisen raaka-aineen hinta ei kuitenkaan voi merkittävästi poiketa ympäröivästä hintatasosta.

Ennustaminen on aina vaikeaa, mutta markkinoista lähtien hinnat ovat erittäin korkealla tasolla. Jos tuotemarkkinoilla eivät hinnat lähde selvään nousuun, voi nykyisen hintatason pitäminen varsinkin mäntytukilla olla erittäin vaikeaa.

Suurin kysyntä kohdistuu kuusipuuhun ja varsinkin kuusitukkiin. Tämän vuoden ostotavoitteet ovat teollisuudella niin suuret, että kysyntä on hyvä koko maassa.

Voitto Pölkki
Metsäpäällikkö
Stora Enso Oyj
Perinteisesti puukauppa Suomessa painottuu voimakkaasti syksyyn. Koko vuoden ostotarpeesta 60-70 prosenttia ostetaan vuoden jälkipuoliskolla. Näin näyttää tapahtuvan tänäkin vuonna. Tämä ei ole toivottava tilanne, sillä näin voimakas kausivaihtelu heikentää tehokkuutta, lisää kustannuksia ja tuo kovia työpaineita metsäorganisaatioille sääoloiltaan hankalimpaan vuodenaikaan.

Puukauppa on sujunut tähän saakka melko lailla edellisten vuosien tapaan.

Suomessa on puumarkkinoista poikkeuksellisen hyvä markkinainformaatio. Ostajat informoivat julkisesti eri puutavaralajien kysyntätilanteesta. Julkisesti saatavissa olevista hintatilastoista voi metsänomistaja seurata eri puutavaralajien hintojen kehittymistä. Myös metsänhoitoyhdistykset jakavat markkinatilanneinformaatiota. Vielä internetin kautta on saatavissa puukaupasta ja puun hintakehityksestä tuoretta tietoa. Näistä lähteistä saatavat tiedot antavat metsänomistajalle hyvät lähtökohdat puukaupasta päättämiseen.

Suomalaisten metsäyhtiöiden paperi- ja kartonkituotteista yli puolet valmistetaan ulkomailla olevissa tehtaissa. Yrityksissä seurataan hyvin tarkoin tuotantokustannuksia ja kannattavuutta eri maissa. Keskeisimmät puun hintoihin vaikuttavat tekijät ovat Suomessa toimivien tehtaiden kannattavuus, puun hinta keskeisissä kilpailijamaissa, metsäteollisuustuotteiden maailmanmarkkinahinnat sekä puuraaka-aineen kysyntä-tarjontatilanne.

Puun hintataso on ollut kohtalaisen vakaa muutaman viime kuukauden aikana. Kansainvälisesti tarkasteltuna hinnat ovat tasoltaan erittäin korkeita. Lähikuukausina ei ole odotettavissa muutoksia nykyiseen hintatasoon.

Kysytyin puulaji tulevan syksyn aikana on kuusi ja aivan erityisesti kuusitukki.

Stora Enson kohdalla ei ole merkittäviä maantieteellisiä kysyntävaihteluita. Vilkkain kysyntä kohdistuu puulajisuhteiltaan kuusivaltaisille alueille, joita on eniten eteläisessä Suomessa.

Hannu Vainio
Metsäpäällikkö
UPM-Kymmene Oyj
Normaalisti noin kaksi kolmannesta vuosittain hankittavasta raakapuumäärästä ostetaan vuoden viimeisen kolmanneksen aikana. Elokuun loppuun mennessä oli tänä vuonna ostettu lähes 40 prosenttia koko vuoden tavoitteesta. Määrällisesti tänä vuonna on puuta ostettu hyvin tarkalleen sama määrä kuin viime vuonnakin. Puukaupan kokonaistasoon sopimukseton tila ei näytä vaikuttaneen. Tarjonnan perusteella puukauppasyksystä näyttää tulevan hyvä.

Kun hinnoista ei enää neuvotella, pitäisi meidän kehitellä korvaavia välineitä yhdessä metsänomistajien kanssa. Puukaupan tilastointia tulee kehittää samoin läpinäkyvyyttä. Metsänomistajien kannalta on tärkeää, että käytettävissä on oikeaa ja ajantasaista tietoa siitä, mitä puusta on maksettu. Metsänomistajat tarvitsevat tietoa myös teollisuuden näkymistä ja puun kantohinnoista kilpailijamaissa.

Kyllä puun hinta Suomessa on maailman kallein, esimerkiksi Ruotsiin verrattuna kuitupuun tienvarsihinta on 20-30 prosenttia kalliimpi. Globaaleilla markkinoilla jokaisen kustannustekijän tulisi olla osaltaan kilpailukykyinen. Korjuu ja kuljetus on Suomessa hoidettu erittäin tehokkaasti, tämä on osittain mahdollistanut korkeamman kantohinnan, mutta säästömahdollisuudet tällä puolella on jo käytetty.

Puumarkkinoilla on siinä mielessä tapahtunut oleellinen muutos, että yhteiseen eurovaluuttaan siirtymisen jälkeen maamme kilpailukykyä ei enää voida korjata devalvoimalla. Meidän on itse pidettävä huoli siitä, että kustannukset ovat kilpailukykyiset.

Selluloosan ja sellupuun hinta on kansainvälisesti pitkällä tähtäyksellä laskeva markkinoille tulevien uusien alhaisilla kustannuksilla toimivien kilpailijoiden vuoksi. Tälläkin hetkellä kuitupuun hinta on Suomessa kansainvälisesti vertaillen korkea.

Puun hinnat tulevat lähikuukausina pysyttelemään nykytasollaan, mitään muutoksia ei ole näköpiirissä. Puukaupan kysyntä kohdistuu hyvin voimakkaasti kuusivaltaisiin leimikoihin. Seisokit paperiteollisuudessa ovat ohi, tämä lisää kuusikuidun kysyntää. Lisäksi sahat käyttävät tällä hetkellä mieluimmin kuusta männyn sahauksen heikon kannattavuuden vuoksi.

*Teksti: Antti Äijö
*S-posti: antti.aijo@pellervo.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |