Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

kesakuu.gif (3079 bytes)

Osa testeistä tehdään tiloilla

Eläimen hoitaja voi tehdä useita tärkeitä laboratoriotutkimuksia itse. Jo yksinkertaisetkin testit antavat arvokasta tietoa eläimestä. Bioteknologian kehittyessä tuottajan ja eläinlääkärin käyttöön on tulossa erittäin kehittyneitä pikatestejä.

Solutesti

Solutesti on todennäköisesti karjataloudessa eniten käytetty koe. Solutestin eli CMT:n toiminta perustuu siihen, että solut lisääntyvät maidossa, kun utare tulehtuu. Ne muodostavat koeliuoksen kanssa sitkeän liman, joka on helppo todeta niin sanotussa lättypannussa. Tulehdusmaito on happamempaa kuin normaali maito. Tämä muutos näkyy testiliuoksen värin muutoksena.

Solutestiä käytetään yksittäisille naudoille, mutta sen teollisilla sovellutuksilla seurataan myös tankkimaidon ja jopa koko maan maidon laatua. Markkinoilla on kojeita, joilla solumäärä mitataan suoraan maitoputkesta pienoistietokoneen avulla.

Suomessa tuotetaan hyvää maitoa. Harva maa voi kehua tilastolla, jonka mukaan yli 90 prosentilla tiloista keskimääräinen soluluku on alle 250 000 millilitrassa maitoa.

Ketotesti

Pitkälle jalostetun lypsylehmän terveys on poikimisen jälkeen veitsenterällä. Sen elimistöltä vaaditaan niin paljon, että pieni häiriö johtaa energia-aineenvaihdunnan häiriöön, jota kutsutaan asetonitaudiksi.

Oireiden (syömättömyyden, kuivan ulosteen ja asetonin hajun) lisäksi voidaan ketoaineet havaita maidossa yksinkertaisella ketotestillä. Asetoni ja muut asetonitaudissa erittyvät myrkyt näkyvät yksinkertaisen kemiallisen reaktion tuloksena violettina värinä. Näitä myrkkyjä erittyy myös muista syistä kuin asetonitaudin takia syömättömillä lehmillä.

Progesteronitesti

Toisin kuin kaksi edellistä pikatestiä, progesteronitestit ovat korkean teknologian tuotteita, joihin käytetään eläimissä tai soluviljelyissä tuotettuja vasta-ainemolekyylejä. Progesteronitestit ennakoivat pikatestejä, joilla tulevaisuudessa pystyttäneen tutkimaan eläimen terveyttä ja sairautta ihmisaisteja paljon tarkemmin.

Progesteronia eli keltarauhashormonia erittyy naudan munasarjoista tiineyden aikana ja jälkeen, ja kiimakiertojen alettua kiimojen välillä. Jos hormonia ei löydy lehmältä, se on todennäköisesti kiimassa. Ainakaan se ei ole tiine. Progesteronia voidaan käyttää siten kiiman varmistamiseen ja tiineyden epäsuoraan toteamiseen.

Tulos tulkitaan värireaktiosta, joka syntyy muoviliuskan tai pienen kalvon päälle. Monilla suomalaisilla tiloilla on käytetty progesteronin tutkimista laboratoriossa tehdystä näytteestä. Pikatestillä on se etu laboratoriotestiin nähden, että sitä käytettäessä ehditään lehmä siementää parhaillaan käynnissä olevaan kiimaan.

T101-testi

Kun maidossa on utaretulehdushoidon takia antibiootteja, sitä ei saa toimittaa meijeriin. Valion T101 on tilalla suoritettava testi, joka perustuu elävän Streptococcus thermophilus -bakteerin kasvuun.

Bakteeri pannaan testattavaan maitonäytteeseen. Jos maidossa on antibioottia, bakteeri ei kasva. Testin tulos luetaan värireaktiosta. Ellei maidossa ole mitattavia määriä antibioottia, liuoksen väri muuttuu lämpöhaudutuksen jälkeen harmaan keltaiseksi. Jos taas antibiootti estää bakteerikasvun, väri säilyy sinisenä. Värien tulkinta ja vertaaminen kontrolliväreihin vaatii jonkin verran kokemusta.

T101-testi on hyvin herkkä testi. On kuitenkin muistettava, että vaikka näyte olisi testillä todettu vapaaksi antibiooteista, lääkityn lehmän maitoa ei saa lähettää meijeriin ennen kuin lääkkeen varoaika on ummessa.

 

*Teksti: Jussi Knuuttila
*S-posti: jussi.knuuttila@kolumbus.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |