Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

syyskuu.gif (2730 bytes)

Uusi luomukotieläinasetus muuttaa tuotantoa

Euroopan Neuvoston luomukotieläinasetusta (EY 1804/1999) sekä sen nojalla annettua maatalousministeriön luomukotieläinasetusta ja Kasvintuotannon tarkistuskeskuksen valvontaohjetta ryhdyttiin soveltamaan 24.8.2000. Samalla luomukotieläintuotannon valvonta siirtyy Luomuliitolta KTTK:lle.

Jäsenmaat ovat voineet kansallisia säädöksiä tehdessään soveltaa neuvoston asetusta tiukempia vaatimuksia alueellaan tuotettuihin eläimiin ja eläintuotteisiin mehiläisiä lukuun ottamatta. Suomessa tätä mahdollisuutta on käytetty vain sen varmistamiseksi, että luonnonmukaisessa eläintuotannossa noudatetaan vähintään eläinsuojelulainsäädännön tasoa. Ministeriön asetus antaa nyt säännöt siitä, millä edellytyksillä siirtymäkaudella voidaan poiketa neuvoston asetuksen vähimmäisvaatimuksista.

Tuottajan kannalta huolestuttavin kohta uudessa asetuksessa on eläinten luomualkuperävaatimus. Asetuksen pääsäännön mukaan tilalla olevien eläinten tulee olla peräisin luonnonmukaisesta tuotannosta. Vaatimus on tiukka, sillä luomukotielämiä on tällä hetkellä vain vajaalla 400 tilalla. Seurauksena on, että luomulihantuotanto tulee vähenemään huomattavasti. Luomuliiton sääntöjen mukaan eläinten hankinta tavanomaiselta tiloilta on ollut mahdollista, jos eläin on hankittu tietyn ikäisenä ja nautaa on kasvatettu luonnonmukaisesti 2/3 elämästään sekä sikoja ja siipikarjaa tilalle tulosta teuraskypsyyteen asti.

Suomessa luomualkuperän suhteen suurin ongelma tulee vasikoista, sillä luomunaudanlihantuotanto on monin paikoin niin vähäistä, että luomuvasikoita ei synny riittävästi lihantuotantoon. Luomualkuperävaatimus saattaa tuottaa ongelmia myös muualla Euroopassa ainakin kanojen ja sikojen kohdalla.

Uusi vaatimus on myös se, että vasikoiden tulee saada luonnollista maitoa vähintään kolme kuukautta. Vaatimus askarruttaa tuottajia sekä maidon saatavuuden että sen hinnan suhteen. Pidentynyt juottoikä vaatii vasikan syntymätilalla lisää kasvatustilaa ja lisää työtä, mikä nostaa luomuvasikan hintaa.

Eläinten ruokinnassa sallittuja rehuja ovat vain asetuksessa mainitut rehut. Myös tavanomaisten rehujen valikoima on rajattu. Rehuun saa lisätä vain asetuksessa mainittuja aineita. Käytännössä synteettisten vitamiinien antaminen märehtijöille ja synteettisten aminohappojen antaminen sioille on kielletty.

Soijan käyttö tulee olemaan sallittua, mutta rypsirouheen käyttö kiellettyä. Sellaisten teollisten rehuseosten antaminen eläimille on kielletty, joissa on käytetty listassa mainitsemattomia vitamiineja ja kivennäisiä. Kalaperäisten ainesten osuutta ei enää ole rajoitettu, jolloin tuottajan ammattitaito eläinten ruokinnassa ratkaisee, etteivät liha ja munat haise ja maistu kalalle.

Eläinten lääkinnässä korostuu tautien ennaltaehkäisy. Fytoterapeuttiset ja homeopaattiset lääkkeet on sallittu tautien ennaltaehkäisevään käyttöön. Uusi vaatimus on, että eläintä, jonka tuotantoelinkaari on yli vuoden, voidaan hoitaa lääkevalmisteilla vuoden aikana kolme kertaa. Lääkekertojen ylittäminen vaatii uuden siirtymäajan. Lypsylehmillä se merkitsee maidon sivuun lypsämistä kolmen kuukauden ajan. Lihasika menettää luomukelpoisuuden, jos sitä lääkitään kaksi kertaa.

Eläimillä tulee olla mahdollisuus päästä laitumelle, ulkojaloittelualueelle tai ulkotarhaan. Pääsy ulos on järjestettävä aina, kun se on eläimen fyysisen tilan, sääolosuhteiden tai maaperän tilan puolesta mahdollista. Eläinsuojien tilavaatimukset ovat hiukan aikaisempia suurempia. Lisäksi vähintään puolet lattian kokonaispinta-alasta tulee olla kiinteää.

Yhtenäinen luomukotieläinasetus vakiinnuttaa tuotantosäännöt yhteisön alueella ja antaa hyvän pohjan luomukotieläintuotannon pitkäjänteiselle kehittämiselle ja laajentamiselle. Lisäksi sen odotetaan avaavan jäsenvaltioiden väliset luomumarkkinat myös kotieläinperäisten tuotteiden osalta. Toisaalta uusi kotieläinasetus on hämmentänyt varsinkin tuottajien mieliä. Uudessa luomuasetuksessa ei ole Suomessa yleisesti hyväksyttyjä ajatuksia tilan suljetusta ravinnekierrosta eli rehuomavaraisuudesta eikä lähellä tuotetusta rehusta.

*Teksti: Luomuliitto/Finfood
*S-posti: 

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |