Maatilan Pellervon kotisivulle


Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot
Tilaukset, osoitteenmuutokset

Uutiset
lkodinp.gif (533 bytes)
www.pellervo.fi

lokakuu.gif (3132 bytes)

Koneet ja tekniikka, metsä
kansiv.gif (32205 bytes)Painetun lehden sisältö

Öljy yllätti ikävästi
Öljyn hinnan kaksinkertaistuminen on pannut monen miettimään korvaavia vaihtoehtoja. Päätoimittaja Martti Seppänen suosittaa pidättymään hätäisistä ratkaisuista.
*Lisää pääkirjoituksessa
Suometsätkin hyötykäyttöön
Eletään puukaupan ennätysvauhdissa. Stora Enso ja Vapo aloittivat biopolttoaineen keruun metsistä. Hakkuutähteet yritetään saada korvaamaan öljylastissa uivia tankkereita.
   Sertifiointikin etenee. Valtaosa metsistämme saadaan sertifioiduksi tämän vuoden loppuun mennessä.
   Suometsät eivät vielä kukoista. Suota on paljon, mutta niiltä tulee puuta vain kymmenesosa korjuista. On arvioitu, että määrän voisi kolminkertaistaa 25 vuoden aikana.
*Hakkuujätetalkoot etenevät
Terve eläin -liite nyt joka tilalle
teliite.jpg (34439 bytes)Nautatiloilla Itikan, Lihakunnan ja Pohjanmaan Lihan alueella puhutaan nyt kohdunvuokrauksesta. Osuuskunnat sopivat vuokrauksista sopimustilojensa kanssa.
   Kohdunvuokraus on tiloille raha-asia, sillä teuraana charolaisin ja ay:n risteytyksen hinta-etu on selvä: sonnista 1230 markkaa ja hiehosta 770 markkaa enemmän kuin ay-eläimestä.
*Tila tienaa rahaa
*Kohdunvuokraus varmistaa vasikan välityksen

Lisätietoja liitteestä päätoimittaja Martti Seppäseltä, puh. (09) 4767 5503.

 

Luomu maailmalla
Sveitsi on tehnyt syvällisen vaikutuksen Finfood Luomun toiminnanjohtajaan Marja-Riitta Kottilaan ja Luomuliiton puheenjohtajaan Esa Partaseen. Kumpikin oli siellä kongressimatkalla ja kirjoittaa matkasta Maatilan Pellervossa.
   Kottilaa viehätti hyvä brandaus ja markkinointi. Esa Partanen kuuli hyvillään amerikkalaissuusta, että perheviljelmät pysyvät luomuruoan tuottajina.
*Kottilan kokemukset
*Partasen kokemukset
Luomusian oikea hinta
Rantasen Paavo Aurasta tarttui puhelimeen luettuaan luomulihan hintakaavailuista.
*Mitä Rantanen sanoi?
Peltoihin fosforia jo liian vähän?
Fosforilannoitus vähentyi 90-luvulla rajusti. Liian runsaasta fosforin käytöstä ollaan tulossa toiseen ääripäähän, ympäristötuen perustason valinnut viljelijä saattaa käyttää fosforia jo vähemmän kuin kasvi tarvitsisi.
*Saara Salosen johtopäätöksiä
Koneet suurenevat, maata analysoidaan
Syksyn Metko-näyttely todisti, että metsäkoneet ne vaan suurenevat - jos kohta on kehitetty pieniäkin hellävaraisia puunkorjaajia.
   Kuivurikaupassa on sama ilmiö. Myydään vähemmän, mutta sitäkin isompia.
   Pohjalaisten perunatiimi huomasi, että Belgiasta ostettu perunapoimuri oli tehokkaampi ja edullisempi kuin ostohetkellä tiedettiin.
   Enemmän halutaan tietää myös maasta, jonka avulla ruoka tuotetaan.
*Maanäytteiden ottoa kannustetaan
Läpinäkyvyys kiehtoo
Jaksavatko ja haluavatko kuluttajat katsoa tuotteiden alkuperää ja muita tietoja kaupassa? Se nähdään jatkossa kun elintarvikeketju saa valmiiksi läpinäkyvyystoiminnon.
Viivakoodillako tiedot sitten katsotaan kaupassa? EAN Finlandin toimitusjohtaja Sven-Gustav Lindroos sanoo, että mahdollista on.
*Lue lisää
Rottajahti alkakoon
Rotta ei hevin tule uhanalaiseksi eläimeksi. Naaras voi saa kymmeniä poikasia vuodessa. Rotta on viisas, joten sitä on torjuttava huolella, jos aikoo onnistua.
*Rottajahdin ohjeita

Varmista tilauksesi vuodeksi 2001. Silloin ilmestyy yksi Maatilan Pellervo enemmän.


| Sivun alkuunUutiset | Pellervo | www.pellervo.fi |