Maatalousyrittäjien ammattilehti – kannattavan kasvinviljelyn tueksi

mp-ja-e-2-24

Maatilan pellervossa

Nostokoneurakointia kahdella koneella

Jyrki Nummenpää aloitti nelisen vuotta sitten pitkän tauon jälkeen sokeri­juurikkaan viljelyn ja ryhtyi samalla nosto­kone­urakoitsijaksi. Syksyllä 2023 juurikasta nostettiin kahden kuusi­rivisen koneen voimalla. Nummenpäällä on ollut multaa kynsien alla aina […]

Ruista mestarin malliin

Ulf Härtull saa rukiista palkinto­satoja. Taitavan viljelijän neuvot kelpaavat myös muille.

Farmfacts kokoaa viljojen hinnat yhteen

Toistaiseksi palvelusta löytyy lähes reaali­ajassa tietoa ohran, kauran, vehnän ja rukiin suomalaisista hinnoista. Kattavuutta on tarkoitus nikkaroida lisää sekä maan­tieteellisesti että listattujen tuotteiden osalta.

Monta tapaa tehdä metsätilan sukupolvenvaihdos

Metsätilan sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa ja asian­tuntijan apua. Vaihto­ehtoja vertailemalla ja omalle tilalle parhaiten sopivalla ratkaisulla voi saavuttaa merkittäviä veroetuja.

Elävä hälytysjärjestelmä 24/7

Laumanvartijakoiria on monia rotuja, mutta niille on yhteistä voimakas tarve vartioida omaa laumaa ja suojella sitä petoja vastaan. Iisalmelaisella tilalla on jo kolmas koira kasvamassa tehtäväänsä.

Eläin-lehdessä

Päästötöntä, hiljaista ja edullista käyttöä

Pienkuormaajien keskikokoluokasta löytyy eläintilan töihin sopivia sähköisiä malleja. Sähköpienkuormaajat toimivat pienin varauksin hyvin talvellakin.

Hyvinvointimittarit suomalaisille naudoille

Nasevan yhteyteen kehitetään suomalaiseen tuotantoon soveltuvaa hyvinvoinnin arviointi­mittaristoa. Kehitys­työssä on hyödynnetty yli 400 mittaria.

Navetta edullisesti itse tehden

Pudasjärveläiset sisarukset Henna ja Marko Tolonen ovat tyytyväisiä tammikuussa 2020 käyttöön otettuun yhden robotin navettaansa. Sen hinnaksi tuli vain 520 000 euroa.

Uusi navetta kaksinkertaisti tuotannon

Mäntysaaren tilan uusi navetan kattokorkeus on 12 metriä, joten tilaa ja avaruutta riittää. Sekä hoitajat että eläimet viihtyvät tilassa.

Arkistosta

Hyviin tuloksiin kokeillen ja kehittäen

Sokerijuurikasta viljelevälle Ossi Kupilalle oma­ehtoiset viljely­kokeet ovat työn suola ja tapa hioa omaa ammatti­taitoa. Vaikka välillä tulee taka­pakkia, kokeilujen kautta voi löytää juuri omalle tilalle ja sen koneille soveltuvat menetelmät.

Pellon hinta 2023

Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan Suomessa tehtiin viime vuonna 631 kauppaa, jotka sisälsivät yksinomaan viljeltyä maata yli kaksi hehtaaria. Maakunnista eniten kauppoja tehtiin Etelä-Pohjanmaalla, vähiten Etelä-Savossa. Kainuussa tällaisia kauppoja ei tehty.

Metka tulee – mikä muuttuu?

Kestävän metsätalouden rahoituslain eli kemeran ensi vuonna korvaava metsä­talouden kannuste­järjestelmä Metka tuo eniten muutoksia suometsien tukeen. Taimikon ja nuoren metsän hoitoa tuetaan tuttuun tapaan, mutta tuki haetaan vasta töiden valmistuttua.

Kiharakarvaisia hevosia pohjoisesta

Sisarukset Bertta ja Albert Laaksonen kasvattavat american bashkir curly -hevosia ja ylämaankarjaa Pallastunturin kupeessa Kittilän Raattamassa. Pientilalla itsekin kasvaneet Laaksoset haluavat tehdä työtä eläinten ehdoilla.

Karja-aarre kotiutui koulutilalle

Lottovoitto. Siltä toimialapäällikkö Jarmo Saariniemestä tuntui, kun kolmas ja viimeinen täys­perä­vaunullinen eläin­kuljetus­rekka kaartoi Lappian Ammatti­opiston Louen maatalous­keskuksen pihaan elokuussa 2022.

Näyttely tulee lehmän luokse

Kevyempi karjanäyttelykonsepti kiinnostaa savolaisia maitotiloja. Pohjois-Savon Karja­kerhon Tila-Mansikki-näyttelyyn osallistui tänä vuonna 26 tilaa ja kaikkiaan 92 eläintä.

Metsien hoitoon kaivataan moniarvoisuutta

Tinkimätön kaavamainen jatkuvan kasvatuksen suosiminen ei ole metsien, luonnon eikä edes ilmaston kannalta kestävää, muistuttaa Markku Remes.

Kasvukunnosta kannattavuutta

Verkatakkilan tilan yrittäjät tapasivat toisensa kauppatieteen opintojen parissa. Liiketaloudellinen ajattelu näkyy kasvinviljelytilan johtamisessa.

Vienti vaatii sitoutumista

Suomen ylijäämäinen vilja­tase edellyttää viljan vientiä vuosittain. Polar Oats Oy oli ensimmäisiä vakavasti vientiin suuntautuneita viljelijäyhteisöjä.