Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Metko kansainvälistyy

Kymmenes Metko-näyttely keräsi syyskuun alussa 26 700 vierailijaa Jämsänkoskelle. Yli 270 näytteilleasettajaa esitteli laitteitaan kolmen päivän aikana sekä näyttelyosastoilla että käytännön työssä.

Ehkä merkittävintä oli ulkomaalaisten vieraiden selkeästi lisääntynyt osuus. Sen huomasi satunnainen näyttelyssä kävijä siitä, että korvaan kantautui eksoottista puheensorinaa tämän tästä. Siinä bongasi tottumatonkin pienessä ajassa englantia monilla murteilla, espanjaa, portugalia, ruotsia, saksaa, ranskaa, viroa ja venäjää. .

Maatalousnäyttelyissä töikseen rampannutta viehättää Metkossa sen ammattimaisuus. Seikka korostuu erityisesti monipuolisten työnäytösten ansiosta. Metko on muuttunut käsitteeksi etenkin tästä syystä. On luultavaa, että myös ulkomaalaiset kävijät ovat panneet Metkon merkille juuri käytännönläheisyyden ansiosta.

Energiapuu rynnii vahvana

Energiapuun korjuuseen, käsittelyyn, kuljetukseen ja polttoon oli tarjolla entistä enemmän erilaisia ja uusiakin ratkaisuja. Ala kiinnostaa yrityksiä aivan selvästi. Erilaisia energiakouria löytyi toista kymmentä sorttia, kun eri kokoluokatkin otetaan lukuun. Muiden muassa Ponsse esitteli uuden energiakouransa.

Hakkeen jauhatukseen on tarjolla ratkaisuja käsittämättömän järeistä rouhintakoneista lähtien tavanomaisiin traktorikäyttöisiin myllyihin asti. Suurimmat vaikuttavat siltä, että ne möyhentävät mukisematta vaikka ratapölkkyjä. Kiskoja ei tarvitse irrottaa. Kannot menevät, että rouskis vain.

Sopii arvella, että metsänomistajat ovat kiinnostuksesta energiapuuta kohtaan vain mielissään. Se on tarjoamassa kipeästi kaivattua kilpailua kuitupuulle. Nyt on toinenkin vaihtoehto. Toivottavasti se pystyy jarruttamaan kuitupuun reaalihinnan jatkuvaa laskua. Ainakin sen luulisi vähentävän ainaista kitinää latvaläpimitoista.

Harvennusmetsien korjuu kehittyy

Korjuukoneiden kehittäjät tuntevat selvästi vastuunsa harvennuspuun korjuusta, ehkä paremminkin kuin puun jalostajat. Yritys toisensa jälkeen on tehnyt innovaatioita harvennuspuun korjuuta helpottaakseen ja varsinkin alentaakseen korjuun kustannuksia. Toiset innovaatiot jäävät ja kehittyvät, toiset vaipuvat unohdukseen.

Metkossa sai sen käsityksen, että yhdistelmäkourat ja sille sopivat kuljetusratkaisut ovat pääsemässä niskan päälle. Pinomäen yhdistelmäkone ja -koura elävät ja voivat hyvin. Komatsu Forest on nähnyt tarpeelliseksi lähteä samalle linjalle. Uusi nyrkki tähän sarjaan on Valmet 801 Combi.

Suoraan kuormaan puiva harvesteripää yhdistettynä osiin jaettuun ja kääntyvään kuormatilaan on ainakin ruotsalaisten mielestä jopa parikymmentä prosenttia tuottavampi kuin perinteiset menetelmät. Lisäteho tulee siitä, että kuormaustyö vähenee, kun osa tavarasta prosessoidaan suoraan kuormaan.

Myös Nisula uskoo yhdistelmäratkaisuihin. Sillä on tarjota kattava valikoima harvesteripäitä tähän tarkoitukseen. On huomattava, että yhdistelmäkoneilla myös ajokerrat vähenevät, eikä tarvita kuin yksi kone.

Toiveita herättänyt Harveri tuntuu jämähtäneen paikoilleen. Lienee niin, että kuormaimen ja kuormatilan yhteen nivoutumista ei ole saatu kohdalleen. Rungon saaminen kuormatilan suuntaiseksi on liian hankalaa. Niinpä puut taidetaan käytännössä puida enimmäkseen maahan. Tästä taas seuraa, että suuria ajouravälejä ei saada käytännössä toteutumaan.

Ongelmana on silti koneiden hinta. Kun tukeva hinta yhdistetään harvennuspuurungon alhaiseen tilavuuteen, niin yhtälö on yhä hankala. Edelleen on kaiketi turvattava urakoitsijoiden uhkailuun ja kiristämiseen, jotta harvennushakkuut saataisiin edes jollakin tavalla hoidettua. Kunnossa asia ei vieläkään ole.

Pieniä ajokoneita, eli hevosen korvikkeita näkyi edelleen sitkeästi. Taitaa olla, että niiden määrä oli kahden vuoden takaisesta Metkosta vain lisääntynyt. Tämä uhkaa vakavasti asiantuntijoiden asiantuntemusta. Viisaat ovat nimittäin saarnanneet jo vuosikymmeniä, että pienillä metsäkoneilla ei voi olla tulevaisuutta. No, tosi on, että ultrakeveiden ajoyhdistelmien käyttö taitaa enimmäkseen olla harrastuspohjalla. Ammattimaisessa käytössä niiden kustannuksille on vaikea löytää maksajia.

Maansiirtoa puunkäsittelyn rinnalla

Jämsänkosken näyttelyyn ovat jo jonkin aikaa kuuluneet oleellisesti maansiirtokoneet. Läheinen iso soramonttu tarjoaa tähän kohtuulliset puitteet. Tulta ja liikettäkin voidaan jossakin mitassa järjestää.

Silti alkoi askarruttaa, pitäisikö sittenkin eriyttää metsä ja maansiirto. Saattaa olla, että se karsisi kävijämäärää. Voi tietysti kysyä, että entäs sitten. Metsien miehiä maansiirtoväen puuttuminen tuskin murehduttaisi. Näyttelyn järjestäjiä se saattaisi surettaa sitäkin enemmän.

Teksti: Jussi Knuuttila
S-posti: nimi@netikka.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö 10/04 | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |