Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Taloustyökaluja nettiin

ProAgrian vielä tuore Tilakunto-palvelu ilmestyi nettiin Karjatila-näyttelyssä esittelynsä jälkeen.
   "Tilan johtaminen saa konkreettiset muodot", kuvaa palvelua Kyllikki Lampinen, joka on tuoteryhmäpäällikkö ProAgria Maaseutukeskusten Liitossa.


Pasi Keskinen ohjelmoi muun muassa Talouskunto-ohjelmaa Maatalouden Laskentakeskuksessa. Kyllikki Lampinen näkee uudistukset ennen kuin ne tulevat karjanomistajien käyttöön.
Kuva Markku Nummi
Tilakunnon vertailuperusteita käyttäen ohjelmassa voi verrata oman tilansa tasoa muihin, ei tietenkään yksittäisiin tiloihin, mutta tietyn tilamäärän keskiarvotietoihin. Muuttuvina asioina voi käyttää kannattavuuskerrointa, elinikäistuotosta, säilörehun D-arvoa, ureapitoisuutta. Taustatiedot päivitetään kahdesti vuodessa.

Tilakuntokaan ei ole vielä huippukunnossa: heti sen seuraavaan versioon tulee tavoitetaulukko ilmeisesti vuoden 2005 talvella. Ammu-tunnuksin sitä voinee kokeilla aikaisemminkin.

Tavoitetaulukko lisää roimasti mahdollisuuksia tilan johtamisessa. Taulukkoon voi syöttää arvoja, joihin pyrkii esimerkiksi keskituotoksessa. Ohjelman muissa sarakkeissa arvot muuttuvat sen mukaisiksi ja tuottaja näkee, mihin pitää vaikuttaa tavoitteen saavuttamiseksi.

Loppu on sitten johtamista. Karjanomistaja näkee tavoitetta rajoittavat tekijät ja päättää, ryhtyykö muuttamaan niitä ja millä tavalla. Analyystietoja saa lisää verokirjanpidosta, rehuanalyyseista tai eläinten jalostus- ja terveystiedoista.

Lampisen sanoo Valion alkutuotannon mukaantulon ProAgriaan tuoneen merkittävästi lisää tietopohjaa ja osaamista. Merkittävä säilörehuosaaminenkin voidaan nyt yhdistää yhteisiin palveluihin.

"Säilörehun laatu- ja käyttötiedot ovat avainasioita lypsykarjataloudessa", hän toteaa. Keväällä 2005 neuvojat tulevat saamaan tilojen säilörehutiedot suoraan netistä. Lampisen mukaan netti tulee helpottamaan rutiinipalveluja ja siten tiloilla jää aikaa suoraan tuloksiin vaikuttavien analyysien tekemiseen.

Utareterveyden seuranta helpottuu kun ProTerveys-ohjelmaan Internetissä tulee uutena lisäsivuna solutaulukko lokakuussa. Kyllikki Lampinen otaksuu, että piakkoin samassa palvelussa päästäneen seuraamaan myös karjan hedelmällisyyttä.

Siilo rehuntilaajana

Kännykälle tulee lisäkäyttöä. Tekes on rahoittanut Suomen Rehun hanketta, jossa rehusiiloon asennettu anturi lähettää tilausehdotuksen uudesta irtorehusatsista kännykkään. Jos kännykän käyttäjä hyväksyy tilauksen, toimeksianto lähtee saman tien rehutehtaan tuotannonohjaukseen.

Suomen Rehulla oli kuusi kotieläintilaa menetelmän kehittämispaikkana.

Järjestelmään mukaan pääsemiseksi pitää tehdä sopimus Suomen Rehun kanssa. Voi myös sopia pelkästä tekstiviestillä tapahtuvasta tilausmenettelystä.

Puhdasverisen mobiilitoiminnon vaihtoehtona voi rehusiiloon asentaa pelkän rehuvahdin ilmoittamaan rehun vähenemisestä anturin korkeudelle. Valomerkistä sitten näkee täydennystarpeen.

Suomen Rehun toimitusjohtaja Jyrki Haikonen laskee, että automaattisilla tilauksilla saavutetaan lisätehoa ja kustannussäästöjä teollisuudessa ja kuljetuksissa sekä ajansäästöä maatiloilla. Elintarviketeollisuusliiton selvitys on osoittanut, että suomalaisten ja eurooppalaisten rehukustannusten suurin kustannusero on tilatoimitusten kuluissa.

Teksti: Markku Nummi
S-posti: nimi@pellervo.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö 10/04 | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |