Nettivideo avataan Suomessa jo satoja miljoonia kertoja kuukaudessa. Aiheiden keulilla killuu viihde, mutta nettivideo tekee tuloaan monenlaiseen ohjeistuksen, neuvonnan, opetuksen, markkinoinnin käyttöön.

TNS Gallup on juuri saanut valmiiksi Suomessa ensimmäisen kattavan tutkimuksen nettivideoista. Tiedot videoiden katselusta paitsi ovat yleisesti kiinnostavia, palvelevat nettivideoiden kehittäjiä ja markkinointia. Syyskuussa TNS Gallup julkaisi myös nettivideoiden seurantaohjelman.
Tutkimus paljasti esimerkiksi, että ikä ei estä seuraamasta videoita. Alle 25-vuotiaat ovat suurin katselijajoukko, mutta katsojissa on kaiken ikäisiä.
Nimenomaan vuosi 2008 on ollut nettivideoiden rynnistyksen aikaa, kuvaa TNS Gallupin digitaalisen median tutkimusyksikön johtaja Seppo Roponen. Suoranaisesta mullistuksesta voi puhua, niin vahvasti videot ovat vaikuttamassa Internetin käyttäjien tapoihin, mainontaan, julkaisuyrityksiin.
Mainoseurojen määrä suomalaisten kotisivujen nettimainonnassa lähentelee Roposen kertoman mukaan puoltatoistasataa miljoonaa euroa. Tosin yli puolet siitä kertyy hakurobottien, pääosin Googlen ilmoituksista. Se on paikka, jossa tulee huomatuksi. Muu nettimainonta yltää sekin noin 60 miljoonaan euroon. Tuon kokoinen raha saa liikettä ilmoitusmarkkinoihin etenkin, kun mainospotti näyttää olevan kasvava.

Mobiilivideo ei houkuta
Nouseeko nettimainonnan potti, jos talouselämässä yleensä on meneillään laskusuhdanne? Roponen päättelee, että tällaisessa taloussuhdanteessa yritykset veivaavat strategioitaan ja toimintatapojaan. Niinpä ilmeisesti myös suhtautumistaan tähän asiaan. Nettivideoiden hyödyntämisessä maksaa lähinnä aineiston tuottaminen, ei enää sen jakeleminen, mihin on jo tarjolla monia jakelualustoja ja kanavia.
”Vuosi 2009 on nettivideomainonnan vuosi”, Roponen päättelee.
Suomessa on neljä selvää nettivideojättiä: MTV3, Yle ja valtakunnalliset iltapäivälehdet. Yli puolet väestöstä on katsonut videoita You Tubesta, jossa on paljon myös ammatti- ja muuta hyötyaineistoa sen lisäksi, että se tunnetaan viihteen jakelukanavana.
Nettivideoiden valvontaa on tehostettu ja esitetään edelleen tehostettavaksi. Roponen sanoo, että myös vertaisvalvonta on lisääntynyt: koulukaverit tai tuttavat ilmoittavat, jos arvioivat jonkun syöttäneen verkkoon arveluttavaa katsottavaa.”Koulutuksessa netin käyttäminen on selvästi lisääntynyt. Järjestetään myös webinaareja, seminaareja netissä”, Roponen kertoo.
Mobiililaitteet eivät ole vielä hurmanneet nettivideoiden katsojia. Yleensä videoiden katsoja istuu tietokoneen ääressä kotona. Käytetyimmät ohjelmat ovat Adobe Flash Player, Windows Media Player ja RealPlayer.
Jotkut tv-ohjelmat panevat katsojat ottamaan irti kaiken lähetyksestään: ne mainostavat ohjelman lisäaineistoa netissä, mikä saa ihmisiä seuraamaan samaa ohjelmaa yhtä aikaa sekä televisiosta että netti-tv:stä.

Työesityksiä ja ohjeistusta
Videokasettien yleistyessä esimerkiksi työkoneiden käyttöä voitiin esitellä seminaareissa ja messuilla tv-ruudulta tai isommalta näytöltä. Nyt se käy katsojalta näppärästi nettivideoilla kotona.
Internetin lukijat eivät mainoksista nettisivuilla erityisesti iloitse, mutta TNS Gallupin tutkimuksen mukaan ne eivät kovasti heitä häiritsekään. Nettivideoissa voivat yhdistyä sekä kuluttajan hyöty että yrityksen markkinointi. Elintarvikeyritykset kuten Valio », HKScan » ja Atria » valistavat kuluttajia ruokailuasioissa ja edistäen samalla markkinointiaan.
Maa- ja metsätaloudelle tuotteita valmistavat yritykset tuottavat yhä enemmän nettivideoita kotisivuilleen. Esimerkiksi ylöjärveläinen Avant Tecno » esittelee lähes koko tuotevalikoimansa lyhyinä videoina. Se voi havainnollistaa koneiden käyttöä paremmin kuin niiden näkeminen.
Isojen kansainvälisten konevalmistajien nettistrategia vaihtelee. Ponsse » on teettänyt videoita koneista ja niiden käyttäjistä eri maanosissa. Valtra » on samoilla linjoilla, mutta koneen ostajien ohjeistuksessa sillä on toimiva käyttäjäkoulutus. Moni ulkomainen konevalmistaja tyytyy toistaiseksi pelkkään imagomainontaan.
Erilaisessa ohjeistuksessa ja käyttövalmennuksessa nettivideoista arvioidaan olevan jatkossa paljon hyötyä. Käyttöohjeita saa nytkin nettisivuilta tekstinä, mutta havainnolliset lyhyet elokuvat tekevät tuloaan.

Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 11 /2008

  • Konenäyttelyt: Raskasta kalustoa ja pieniä ihmeitä
    Tuulivoima: Pystyakseliturbiini toimii myös heikossa tuulessa
    Maidontuotanto: Työt uusjakoon, tekniikka tehokäyttöön
    Vaihtoehto: Puupelletti palaa kuivurin etupesässä
    Muokkaus: Olisiko kannattanut jättää kyntämättä
    ”Auroja en myy pois”
    ”Kylväjä ei ole koskaan täysin oppinut”
    Keksintö: Itsetäyttyvä rengas
    Traktorit: Valtra vaihtaa portaattomasti
    Sähkö antaa sähäkkyyttä
    Järeä juhlakalu
    Koneurakointi: Lokakuljetusta, aurausta, puun ajoa...
    Lietelanta: Tuki kannustaa sijoituslevitykseen
    Yritys: Elementit valmiiksi asennettuina
    Traktoritehdas: Vetovoimaa Brasilian pelloille
    Näytepuimuri: Tarkka tieto viljan laadusta ja puintikunnosta
    Energia: Tuotantosuunnaksi sähkö ja lämpö
    Hake on maatilan peruspolttoaine
    Olki tekee uutta tulemista
    Turve on erinomainen ostopolttoaine
    Klapi pitää sitkeästi puoliaan
    Aurinko antaa vain pientä apua
    Biokaasu on edelleen turhan kallista
    Lämpöpumppu säästää sähköä
    Vilja kuivaksi ilman öljyä
    Hyötysuhde viimeistelee taloudellisuuden
    Turvetuotanto: Metsäkoneiden kautta turveurakointiin
    Valvontajärjestelmä: Sikatilan väsymätön apulainen

    Toistuvat:
    Huomioita
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Terveisiä
    Nollarajalla

    Kannen kuvat Topi Pakarinen.


  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 4.12. ja Kodin Pellervo 11.12.2008.