Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

 

Koko ketju tiukasti hanskaan

Laadukkaan siemenen viljelyssä on monta asiaa, mitkä pitää saada kuntoon. Mitä siemenliikkeiden asiantuntijat pitävät välttämättömänä, mitä kertyy top-3 eli kolmen tärkeimmän asian listalle? Vastaajina Agrimarketin siementuotannosta vastaava tuotantopäällikkö Martti Yli-Kleemola, Tilasiemenen toimitusjohtaja Matti Hanhilahti ja Maatalouskeskon tuotantopäällikkö Jouko Pakarinen.

Vieraat lajit pois pellosta

"On aika vaikea nimetä yksittäisiä asioita., mutta ehkä ensimmäiseksi tulee mieleen se, että viljelysuunnitelmaa tehdessä pitää muistaa huomioida esikasvi. Jos suorakylvää tai kultivoi, pitää ehdottomasti kylvää saman lajin samaa lajiketta kuin edellisenä vuonna. Sertifioidun siemenen tuotannossa tämä kuuluu ihan perusvaatimuksiin, mutta niin pitäisi olla myös omaa siementä tuotettaessa", Yli-Kleemola vastaa.

Aiempien vuosien kasvit saattavat kasvaa läpi vielä monena vuonna, joten kasvinvuorotuksen pitää toimia. Kesän aikana pellolla pitää käydä kitkemässä vieraat lajit ja lajikkeet, siemenestä niitä ei enää eroon saa.

Toiseksi Yli-Kleemola korostaa siementuotannossa käytettävää kantasiementä. Siementuottajat käyttävät automaattisesti hyvää siementä, koska pakkaamot varaavat heille mahdollisimman hyvää tavaraa. Samoin kannattaisi jokaisen tehdä. Huonosta siemenestä ei hyvää satoa saa.

"Ja siihen jatkoksi huolellinen peittaus turvaamaan kasvuun lähtö. Minusta peittaus on kuin vauvan rokotus, ei sitäkään kovin moni jätä tekemättä. Miksi sitten jättää peittaamatta", Yli-Kleemola kyselee.

Edellytyksenä pikkutarkka luonne

"Sanoisin, että jos on luonteeltaan vähän pikkutarkka, sopii siemenviljelijäksi. Pitää viitsiä tehdä monia asioita tarkasti ja hyväksyä ajatus, että on tosissaan mukana", Matti Hanhilahti sanoo. Hänestä iso osa siemenviljelystä tehdään talven aikana kirjoituspöydän takana: mietitään esikasvit, varmistetaan kantasiemenen tuhannen siemenen paino ja suunnitellaan työtekniikkaa.

"Kaikki maksaa. Siksi kannattaa miettiä, minkä kokoisista säkeistä siementä kylvökoneeseen tyhjentää."

Hanhilahti pitää siemenen kokoa tärkeänä, se vaikuttaa itämiskykyyn niin oleellisesti. Vähemmän tärkeää on tuijottaa itävyyttä. Sen voi huomioida kylvömäärässä.

Hanhilahtikin korostaa huolellisuutta koko viljelyketjussa. Kylvöä ei voi vain hutaista, vaan kylvöpohjan pitää olla kunnossa. "Erityisen tärkeää on säätä puimuria. Isojyväiset lajikkeet rikkoutuvat ja kolhiutuvat helposti, varsinkin jos tavara on pikkaisen kosteaa."

Tarkkuutta ja huolellisuutta on sekin, että irtosiemenellä kylvävä malttaa avata peräkärryn laidat ja putsata kärryn huolellisesti lajikkeiden välillä. Sama putsaussääntö koskee sitä viljaa, mikä viedään pakkaamolle. On turha pilata hyvää siementä sotkemalla eriä keskenään.

Kokonaisuus hallintaan

"Olen tullut siihen tulokseen, että siementuotannossa tärkeintä on hallita kokonaisuus. Jos yksikin osa-alue epäonnistuu, lopputulos on huono", Jouko Pakarinen toteaa.

Hänestä siemenviljelijäksi ryhtyvällä pitää olla riittävä ammattitaito ja kiinnostus asiaan. Siementuotannon ohjeet ja säädökset pitäisi olla hanskassa. Sen jälkeen tulevat yleiset edellytykset, peltojen hukkakaurattomuus, peltojen kasvukunto, esikasvit ja niin edelleen.

Teksti: Saara Salonen
S-posti: saara.salonen@agrimedia.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |