Verotuksen megatrendit maa- ja metsätaloudessa ovat perintö- ja lahjaverotuksen uudistaminen sekä maatilojen osakeyhtiöittämisen tuomat mahdollisuudet. Yrittäjät ja maa- ja metsätalouden harjoittajat joutuvat kuitenkin vielä odottamaan luvattua sukupolvenvaihdoshuojennuksen uudistamista.

 


Timo Sipilä MTK:sta kiirehtii perintö- ja lahjaveron poistamista yksityiseltä omaisuudelta. Kuva Silja Vuori
”Perintö- ja lahjaverouudistus tehdään kahdessa osassa. Yleinen uudistus astui voimaan tämän vuoden alussa, mutta maa- ja metsätalousyrittäjien ja muiden yrittäjien kannalta keskeisin uudistus on vielä tulematta”, johtaja Timo Sipilä MTK:sta kertoo.
Kaivattu keskeinen uudistus on hallitusohjelman lupaus poistaa lahjavero maa- ja metsätilojen sekä yritysten sukupolvenvaihdoksilta. Se voitaisiin kätevimmin tehdä nostamalla verohuojennus sataan prosenttiin nykyisestä kuudestakymmenestä. Sipilää huolestuttaa, että tämä yrittäjien kannalta ”koko jutun pihvi” on vielä kokonaan paistamatta. Oikeastaan edes sen nuijimista ei ole vielä aloitettu.
”Hallitusohjelmassa on hyvä pohja sukupolvenvaihdoshuojennuksen laajentamiselle. Mitään konkreettista asiasta ei kuitenkaan vieläkään ole tapahtunut, vaikka hallituksen esitystä on lupailtu jo helmikuun loppuun mennessä. Pykäläluonnoksilla alkaa olla jo kiire”, Sipilä sanoo.
MTK luonnollisesti kiirehtii asiaa. Tärkeää olisi saada uusi huojennussäännös voimaan takautuvasti vuoden 2008 alusta.

Iso juttu metsätilan
sukupolvenvaihdoksille

Kävi aikataulun kanssa miten tahansa, Sipilä on täysin vakuuttunut siitä, että uudistusta seuraavat verohuojennukset tulevat edistämään maa- ja metsätilojen sukupolvenvaihdoksia.
Maatilojen kohdalla sukupolvenvaihdos on aina kokonaisuus, jossa on huomioitava muun muassa eläke-, rahoitus- ja verolainsäädäntö. Mikäli kaikki nämä palikat ovat kohdallaan, saattaa olla perusteltua edetä sukupolvenvaihdoksessa jo ennen uudistusta. Huomiota on kiinnitettävä myös siihen, että uudistuksen jälkeen luovutusvoittoverotus todennäköisesti kiristyy, mikäli maatilaa tai sen osaa myöhemmin myydään. Puhtaiden metsätilojen kohdalla muutos tullee olemaan niin suuri, että uusia pykäliä kannattaa odottaa.
”Näyttää siltä, että metsätalousyrittäjät pääsevät sukupolvenvaihdoshuojennuksissa vihdoin tasa-arvoiseen asemaan muiden yrittäjien kanssa. Avoin kysymys on kuitenkin, miten metsätalousyrittäjä määritellään”, Sipilä sanoo.
Yrittäjän määrittelemiseksi on ollut esillä monia vaihtoehtoja. Selkeintä ja hallinnollisesti helpointa olisi Sipilän mukaan toimia niin, että tuloverolain ja perintö- ja lahjaverolain metsätalouden harjoittajan määritelmät olisivat yhdenmukaisia. Silloin sukupolvenvaihdoksen verohuojennukset koskisivat kaikkia 2C-lomakkeen täyttäjiä.
Muita vaihtoehtoisia tapoja yrittäjyyden toteamiseksi ovat olleet metsänhoitomaksun maksaminen tai myel-vakuutuksen ottaminen metsätalouden takia.

Osakeyhtiö
kiinnostaa

Osakeyhtiöittäminen on tällä hetkellä toinen maatalouden verotukseen liittyvä kuuma aihe. Toistaiseksi vain vajaa 300 eli neljä promillea tukia hakeneista tiloista on ollut osakeyhtiöitä. Sipilän mukaan yhtiöittämisellä on saatavissa veroetuja tietyissä tilanteissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että osakeyhtiönä toimimisesta seuraa myös velvoitteita esimerkiksi liikekirjanpitoon.
”Paljon investoivilla tiloilla osakeyhtiöittäminen voi tuoda merkittävän helpotuksen esimerkiksi investointien rahoitukseen. Erityisesti näin on jos investointeja on jouduttu tekemään lainavaroin. Osakeyhtiö maksaa tulostaan veroa 26 prosenttia. Merkittävää on myös pellon arvostaminen käypään arvoon nettovarallisuutta laskettaessa”, Sipilä sanoo.
Maatilan yhtiöittämiseen liittyvistä kysymyksistä ei vielä ole kokemusta kovin monilla. Maatilan osakeyhtiöittäminen kannattaa Sipilän mukaan suunnitella huolella.



Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 1/2008

    Meidän maatila: Sikayrittäjä venyy moneen rooliin

    Verotus: Perintövero ja yhtiöittäminen talven verotrendit
    Perintöjen verotus kevenee
    Osakeyhtiöittäminen voi tuoda isojakin etuja
    Tilatukioikeuden voi vähentää vuosimenona

    Metsäverotus: Korkojen ilmoitusmenettely muuttuu

    Tutkimus: Mirhami-hanke selvittää, mitä huomenna syödään

    Biodiesel: Turvetta tankkiin

    Tilasiemen: Uusi vetäjä uskoo verkoston voimaan

    Led-valot: Näkemiin pimeys

    Sikatalous: Suhdannehuippu venyy syksyyn

    Agitechnika: Haravointi hakee suuntaa
    Katsaus kylvötekniikkaan
    Niittoon järeää ja kevennettyä kalustoa
    Pintapaine silmätikkuna

    Työterveys: Sairaanhoitosopimus turvaa hoitoon pääsyn

    Bioenergia: Pientuottajalla suuri merkitys

    Biokaasu: Pilottihanke käynnistyi Virroilla
    Luomutuotanto: Kivimylly jauhaa laatujauhoa omasta viljasta

    Terve Eläin: 16-sivuinen liite
    Onnistunut porsiminen edellyttää tarkkaa työtä ja ihmisen apua heikoille porsaille

    Toistuvat:
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Terveisiä
    Huomioita
    Nollarajalla

    Kannen kuvat Paavo Tuovinen, Heikki Alkula ja Topi Pakarinen
    Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 7.2. ja Kodin Pellervo 24.1.2008.