Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Tuorevilja erinomaista 
nautojen ja sikojen ruokintaan

Murskevilja sopii erittäin hyvin ainakin lehmien, teurasnautojen ja sikojen ruokintaan. Tämä todettiin Kemira Chemicals Oy järjestämässä kansainvälisessä murskeviljaseminaarissa tammikuun puolivälissä.

Ruokinnallisia esteitä siipikarjan ruokintaankaan ei ole. Samalla kyllä tuli selväksi, että siipikarjakokeita on tehty valitettavan vähän. Lisäksi ruokinnan automatisointi siipikarjan osalta on ratkaisematta.

Seminaarissa esiintyi luennoitsijoita Isosta-Britanniasta, Tshekin tasavallasta, Belgiasta ja Unkarista sekä tietenkin Suomesta. Englantilainen Kelvin Cave Ltd esiintyi erityisesti edukseen kolmen luennoitsijan voimalla.

Kelvin Cave Ltd:n omistaja ja toimitusjohtaja Kelvin Cave teki selväksi, että murskeviljan käyttö on osoittautunut Englannissakin taloudelliseksi ratkaisuksi. Tilat, jotka heidän tuellaan ovat siirtyneet murskeviljan käyttöön, ovat poikkeuksetta tyytyväisiä tuloksiin.

Tulosta tulee monesta tuutista. Puintikustannukset pienenevät pidentyneen sesongin ansiosta. Murskaus itsessään on edullinen menetelmä viljan varastoimiseksi. Näin siis myös Englannissa, jossa 14 prosentin puintikosteus on varsin normaali.

Muutos tarvitsee selkeät ohjeet

Kelvin Caven mukaan murskeviljan käyttö ei etene pelkästään koneita tarjoamalla. Siitä on muodostettava selkeä paketti, jonka viljelijän on helppo omaksua. Hänen yrityksensä tarjoaa viljelijälle tilan rehuntuotantoresurssien arvioinnin, viljelyn suunnittelun, tuotantosuunnitelman, ruokintasuunnitelman ja näiden toimintojen seurannan.

Edellisten lisäksi hänen yrityksensä neuvoo korjuutekniikkaa, säilöntää ja ruokintaa. He toimittavat tarvittavat koneet ja säilöntäaineet viljelijälle. Kelvin Cave pitää aivan selvänä, että ilman tällaista täydellistä palvelukokonaisuutta murskemenetelmää on hankala edistää. Viljelijät pitäytyvät mielellään entisissä käytännöissä, ellei tilalle ole tarjota selkeää vaihtoehtoa, joka tarjoaa parannuksia entiseen verrattuna.

Kelvin Cave Ltd on kehittänyt "Feedmasters" -nimisen, Excel -pohjaisen tietokoneohjelman. Sitä käytetään niin firman myyntimiesten kuin viljelijänkin tukena tuotannon suunnittelussa. Ohjelman esitteli tohtori Mustapha Salawu Kelvin Cave Ltd:stä.

Suomalaistutkijoiden keskuudessa herätti hieman levottomuutta se, että Feedmasters ohjelma ei ota lainkaan huomioon valkuaista. Salawu muistutti mieliin, että lehmä on märehtijä, joka valmistaa tarvitsemansa valkuaisen pötsissään aivan omin päin.

Salawun kokemusten mukaan lypsylehmien ja teurasnautojen ruokinnalliset häiriöt johtuvat useimmiten energian puutteesta. Jos energiaa on tarjolla riittävästi, pötsimikrobisto pystyy valmistamaan tarvittavat aminohapot yksinkertaisista typpiyhdisteistä.

Tieteen anti

Seminaarissa porauduttiin koetulosten pohjalta syvälle niin säilöntään kuin ruokintaankin. Mitään järisyttävää uutta ei tullut ilmi. Tieteenharjoittajat totesivat edelleen olevan selvää, että murskevilja säilyy yhtä hyvin kuin kuivattu vilja.

Mikäli säilöntä- tai varastointitekniikka onnahtelee, hankalimpana seurauksena on valkuaisen hajoamisen alkaminen. Onnistuneessakin säilönnässä valkuainen hajoaa hieman. Hajoaminen on kuitenkin niin pientä, että sillä ei ole ruokinnallista merkitystä edes sikojen tai siipikarjan ruokinnassa.

Sikatalouden tutkimusaseman johtaja Hilkka Siljander-Rasi MTT:ltä kertoi murskeviljan alhaisen pH:n parantavan viljan sulavuutta sikojen ruokinnassa. Erityisesti fosforin sulavuus paranee. Alhainen pH torjuu myös mikrobeja. Tämä vähentää ripulitapauksia.

Siljander-Rasi on osallistunut tutkimusaseman hankkeisiin, joissa etsittiin vaihtoehtoja kasvua edistäville rehuantibiooteille. Korvaavaksi aineeksi löydettiin muurahaishappo. Sitä lisätään teollisiin rehuihin yleisesti. Kyseessä on eurooppalaisittainkin uraauurtava ratkaisu.

Murskeviljan ongelma on E-vitamiinin vähyys sekä valkuaisen liukoisuuden lisääntyminen. Lysiinistä voi kadota kymmenenkin prosenttia. Ruokintakokeet kuitenkin todistavat, että päiväkasvu, teuraslaatu ja rehunkulutus ovat vertailukelpoiset tavanomaiseen ruokintaan verrattuna.

MTT:n erikoistutkija Jarmo Valajan mukaan myös siipikarjalle murskeviljan ruokinta-arvo voi olla jopa kuivaa viljaa parempi. Fosforifytaattien määrä on pienempi ja energian saanti parempi kuin kuivalla viljalla.

Siipikarjan ruokintaan ei ole olemassa murskeviljalla toimivia ruokintalaitteita. Ihmiskunnalle tyypillisesti toiset seminaarin osanottajat arvelivat, että murskeviljasta on siipikarjan kohdalla siis turha puhua. Toiset taas näkivät tilanteen suurena mahdollisuutena ja haasteena.

Murskevilja käytännössä

Ian Taylor-Balls Kelvin Cavelta kertoi, että Englannissa murskaus tehdään tyypillisesti jo pellolla. Aimo Kortteen konepajan tuotteet ovat heillä käytössä ja ne toimivat hyvin. Teho riittää isonkin leikkuupuimurin pariksi. Puinnissa on oltava tarkkana, jotta vilja ei kuivu pellolla liiaksi. Kuivan viljan kastelu ei käytännössä onnistu. Vesi ei imeydy jyviin, vaan valuu siilon pohjalle.

Murskevilja säilötään useimmiten laakasiiloihin, tiivistetään tallaamalla ja peitetään muovilla. Jonkun verran säilötään myös muovimakkaroihin ja kaasutiiviisiin siiloihin. Murskeviljaa voi ryhtyä syöttämään noin kolmen viikon fermentaatioajan kuluttua.

Murskevilja tarjotaan tavallisesti seosrehun mukana. Se sopii seosrehuun erinomaisesti ja parantaa sen maittavuutta. Syönti lisääntyy, jos rehua voidaan tarjota usein ja pieninä annoksina.

Eläintä kohti tulisi olla 450 senttiä ruokintatilaa. Niskatuen paikka on tärkeä. Rehu tulisi olla syötynä ja pöytä puhdas, ennen kuin uutta tarjotaan. Pöydän on oltava sen muotoinen, että rehu pysyy eläinten saatavilla. Eläinten kuntoa, kuiva-aineen syöntiä, märehdintää ja lannan koostumusta on seurattava tarkoin.

Kelvin Cave kertoi, että Englannissa myös sikatilat ovat löytämässä murskeviljan mahdollisuudet. Heillä on asiakkaana kolme sikatilaa, jotka käyttävät murskeviljaa liemiruokinnassa. Englannissa on perinteistä, että tila myy tuottamansa viljan ja ostaa täysrehua tilalle. Kelvin Caven asiakkaat ovat saaneet merkittäviä tulosparannuksia keskittymällä tilalla tuotetun rehun käyttämiseen.

Talouslaskelmat osoittavat säästöjä

Tutkija Reetta Palva Työtehoseurasta arvioi, että murskeviljaruokinnalla 60 lehmän karjassa on mahdollista saada 4 000 euron kustannussäästö kuivaan viljaan verrattuna. Murskaus maksaa 0,5 - 1,2 senttiä kiloa kohti. Happokustannus on 0,32 - 0,37 senttiä kilo.

Palva arvioi, että käytettynä hankitun kaasutiiviin tornin ja katetun laakasiilon kustannukset ovat samat noin 500 - 1 000 kuutiometrin säilöntätilavuudessa. Tätä isommissa erissä kaasutiivis torni tulee edullisemmaksi.

Kelvin Caven väki arvioi murskeviljan tulevan 500 lehmän karjassa 20 000 puntaa täysrehua edullisemmaksi. Lihanaudoilla kustannussäästö on noin 50 puntaa eläintä kohti.

Mr. Crimper kuten Aimo Kortetta ulkomailla puhutellaan, käytti seminaarin ensimmäisen puheenvuoron. Hän kertoi murskemenetelmän edut sokka sokalta, eikä sanoja säästellyt. Hänen mukaansa venäläiset asiakastilat ovat säästäneet parhaissa tapauksissa 170 000 euroa vuodessa.

Kortteen konepaja on kehittänyt varmatoimisen murskeviljan annostelulaitteen. Sen avulla murskeviljan annostelu on vihdoinkin mahdollista automatisoida. Se tarjoaa uusia mahdollisuuksia maidon ja naudanlihan tuottajille, mutta erityisesti sikatiloille. Sika kun on laarista kotoisin. Nyt laariksi käy myös murskeviljasiilo.

Teksti: Jussi Knuuttila
S-posti: jussi.knuuttila@netikka.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |