Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Osuuskuntalämpöä 
puusta Kuortaneella

Kymmenjäseninen Kuortaneen energiaosuuskunta lämmittää Kuortaneen vanhainkotia, siihen liittyviä aputoimintoja, muutamaa rivitaloa ja asunto-osakeyhtiötä kohta kolmatta vuotta. Polttoaineena käytetään pääasiassa nuorten metsien kunnostuksesta kertyvää puuta. Puu on puoliksi karsittua rankaa ja kokopuuta. Varalla on sahausjätettä ja turvetta. Vanhainkodin alkuperäiset kevytöljykattilat toimivat varalämmityslaitteina.

Polttorankaa on ollut hyvin saatavana, lämpölaitosta pääasiassa hoitava Veli-Matti Ruismäki kertoo. Ähtäriläinen Kari Lahtela hakettaa tavaran suoraan lämpölaitoksen kuljetusperävaunuihin. Perävaunut ovat erikoisrakenteisia. Ne toimivat polttoainevarastoina ja purkavat kuormansa suoraan kuljetinruuville. Lämpölaitoksen toimittaja kutsuu tätä menetelmää noutokonttilämpökeskukseksi.

Osuuskunta maksaa hakerangasta noin 8 euroa megawattitunnilta. Nuorten metsien kunnostukseen myönnetty avustus on 162 euroa hehtaarilta. Jos nuoren metsän kunnostus teetetään palkkatyöllä, nousee kunnostusavustus 252,60 euroon hehtaarilta. Lisäksi tulee energiapuulle myönnetty avustus noin 7 euroa kiintokuutiometriltä. Haketustuki on 1,7 euroa hakekuutiometriltä. Se maksetaan haketta energiakäyttöön toimittavalle. Kun tuet otetaan huomioon, polttorangan myyjä saa puulleen suunnilleen kuitupuun hinnan.

Ruismäki nuohoaa ja huoltaa kattilalaitoksen kerran kuukaudessa. Perusteelliseen huoltoon menee aikaa noin kuusi tuntia. Muuten kattilalaitoksen hoitaminen on ollut vähätöistä, sillä se on toiminut luotettavasti. Ainoastaan syöttöruuvin täyttöanturin kanssa on painiskeltu. Ruismäki uskoo, että anturin asentoa muuttamalla ongelmat poistuvat.

Kuormien peruuttaminen kuljetinruuvin purkuaukon kohdalle on tarkkaa touhua. Tarkkuusvaatimus on muutamia senttejä. Ruismäen mukaan siihen harjaantuu nopeasti. Kattilahuoneen seinä on yhä paikallaan.

Tulostekniikka Oy toimitti laitoksen

Lämpölaitokseen valittiin useiden tutustumiskäyntien perusteella toimittajaksi Tulostekniikka Oy Kyyjärveltä. Kattila on 700 kilowatin tehoinen Arimax Bio Energy. Poltto tapahtuu Tulostekniikan itsensä valmistamalla stokerilla. Stokerissa on liikkuvat arinaraudat, joten turpeen polttokin onnistuu. Tuhka poistetaan ruuvilla kuivana.

Syöttöruuvin, ensiöilmapuhaltimen, toisioilmapuhaltimen ja savukaasuimurin moottorit toimivat taajuusmuuttajien säätäminä. Kattilatermostaatti ohjaa syöttöruuvia ja ensiöilmapuhallinta. Happitunnistin ohjaa toisioilmapuhallinta. Kaikki toiminnot voidaan ohittaa käsikytkimillä.

Stokerissa on muuratut seinämät ja liikkuva arina. Toisioilma tulee palamisvyöhykkeeseen muurauksessa olevien reikien kautta. Palaminen on normaaleilla polttoaineilla hyvää. Tulevan hakkeen lämpöarvoissa on ollut yllättävän pienet erot. Megawatin tuottamiseen tarvitaan 1,5 - 1,7 irtokuutiometriä haketta.

Haketta sisältävät kärrykontit peruutetaan purkuruuvin päälle ja kytketään lämpölaitoksen sähköjärjestelmään. Ne ripottelevat polttoaineen omalla ruuvillaan kuljetinruuville. Kuljetinruuvilta polttoaine siirtyy poikkiruuville ja putoaa siitä stokerin syöttöruuville.

Sulkusyötintä ei järjestelmässä ole. Takatulta ei ole sattunut Ruismäen mukaan kertaakaan. Kerran takatulisprinklaus laukesi huoltoseisokin aikana, kun palopään lämpö johtui syöttöputkea pitkin sprinklerin lämpötunnistimeen.

Laitoksen mitoitus on onnistunut. Suurin tähän mennessä otettu teho on ollut 565 kilowattia. Pienimmillään sitä on kesäaikana ajettu noin 40 kilowatin teholla ilman ongelmia.

Osuuskunta etsii nyt uusia kohteita

Tulostekniikka Oy:n toimitus sisälsi kattilalaitoksen rakennuksineen päivineen. Toimitushinta oli 167 000 euroa. Siinä vaiheessa toimitukseen kuului vain yksi varastokärry. Osuuskunta totesi pian, että kolme kärryä on oikeastaan välttämättömyys. Tämän he vaihtoivat rakennuksen pystytykseen valmiilta kivijalalta. Mielestään he pärjäsivät vaihtokaupassa.

Osuuskunta sai 25 prosenttia avustusta EMOTR -varoista TE-keskuksen maaseutuosaston kautta. Osuuskunnalla on 10 vuoden sopimus Kuortaneen kunnan kanssa energian toimittamisesta. Sopimukseen kuuluu perusmaksu, joka kattaa investoinnin pääomakulut.

Energian hinta on sidottu puoliksi kevyen polttoöljyn viitehintaan ja puoliksi tukkuhintaindeksiin. Tällä hetkellä kunta maksaa energiasta 23,5 euroa megawattitunnilta. Kun vuodessa toimitetaan noin 1 700 megawattituntia, liikevaihtoa kertyy noin 40 000 euroa vuodessa.

Ruismäki arvioi, että toiminta on mielekästä ja kohtuullisen kannattavaa. Osuuskunnan mielessä on alkanut välkkyä toiminnan laajentaminen. Kunnalla sopivia kohteita tuntuu riittävän. On todennäköistä, että nykyistä suurempia ja pienempiäkin kohteita on tulossa osuuskunnan hoidettavaksi.

Hanketta oli väkevästi runnaamassa kasaan Etelä-Pohjanmaan metsäkeskuksen projektipäällikkö Timo Orava.

Teksti: Jussi Knuuttila
S-posti: jussi.knuuttila@netikka.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |