Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Glyfosaatti edellä, muut ehkä perässä
Torjunta-aineiden hinnat halpenevat


Oikea ruiskutusajankohta on onnistumisen perusta.
Kuva Saara Liespuu 

Kasvinsuojeluaineiden kaupassa eletään nyt uudelleen asemoinnin aikoja. Muutokset aineiden edustuksissa ja rinnakkaistuonnin mahdollisuus laskevat ainakin glyfosaatin, mahdollisesti myös muiden aineiden hintoja, Olli Mäki-Välkkilä ennustaa.

Agrimarketissa kasvinsuojeluaineet jaotellaan omiin ketjutuotteisiin, kärkituotteisiin ja valikoimatuotteisiin. Jaottelulla pyritään selkeyttämään tarjolla oleva laaja valikoima myyjien ja asiakkaiden silmissä.

Syngenta on viime vuonna ollut Agrimarket-ketjun suurin yhteistyökumppani. "Aito kumppanuus toimii hyvin. Meillä ei ole päällekkäistoimintoja. Tanskan jälkeen olemme pohjoismaiden toiseksi suurin Syngentan tuotteiden myyjä. Se kertoo tuotteiden sopivuudesta meidän oloihimme sekä toimintamallin tehokkuudesta", tuoteryhmäpäällikkö Olli Mäki-Välkkilä toteaa.

Hän uskoo, että muiden kasvinsuojeluainevalmistajien on tavallaan ollut pakko seurata hyvää esimerkkiä ja tehostaa toimintaansa. Siitä esimerkkinä ovat viime syksynä tehdyt muutokset, kun Bayer CropScience siirsi seitsemän suurinta tuotettaan omaan maahantuontiinsa.

Glyfosaatit jopa 10 
prosenttia halvempia

"Vaikka glyfosaattien hinnat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana tulleet meillä alaspäin, hinta on vielä hiukan kalliimpi kuin Euroopassa. Nyt menossa on viimeinen puristus hinnassa, vielä tänä vuonna glyfosaatit halpenevat, mutta eivät enää sen jälkeen", Mäki-Välkkilä ennustaa. Tämän vuoden hinnanalennus on jopa kymmenen prosentin luokkaa.

Meillä glyfosaattien hintaa on Keski-Eurooppaa kalliimpana pitänyt rinnakkaistuonnin puuttuminen. Kun rinnakkaistuontia nyt ollaan sallimassa, valmistajat ja kauppa varautuvat sen torjuntaan harmonisoimalla hintoja muiden maiden kanssa.

"Rinnakkaistuonnin lakiluonnos mahdollistaa Suomessa rekisteröityjen, identtisen tuotteiden maahantuonnin, jos sitä ennen on täyttänyt asiaankuuluvan hakemuksen ja maksanut asiaan kuuluvat maksut. Myös tuontikriteerit aitoustodistuksineen ja kaksikielisine etiketteineen pitää täyttää", Mäki-Välkkilä kertoo tammikuun puolessa välissä, jolloin tarkkaa tietoa lain voimaantulosta ei vielä ole.

Rinnakkaistuonti ei siis tarkoita sitä, että kuka tahansa saa käydä ostamassa kasvinsuojeluaineita ulkomailta. "Viljelijän ulkomailta ostamat ja omaankin käyttöön tuodut tuotteet ovat edelleen laittomia ja salakuljetusta", Mäki-Välkkilä jatkaa.

Hän pitää rinnakkaistuontia kaupan kannalta markkinahäiriönä. Se samoin kuin muut muutokset kasvinsuojeluaineiden maahantuontikanavissa voivat aiheuttaa odottamattomia muutoksia tuotteiden markkinoinnissa eri kauppaketjuissa.

Käyttäjän kannalta merkittävin rinnakkaistuonnin aiheuttama muutos näkyy ainakin aluksi tuotteiden hinnoissa. Valmistajilla ja kaupalla voi olla tarvetta tarkistaa muidenkin kuin glyfosaatin hintaa.

"Uskon, että kasvinsuojeluaineet saa tänä vuonna halvemmalla kuin viime vuonna", Mäki-Välkkiä toteaa.

Tautiaineiden käyttö
lisääntyy joka vuosi

Viljojen kasvitaudeista puhutaan paljon joka vuosi. Niitä vastaan ruiskuttavien määrä on myös koko ajan lisääntynyt. Viljan laatu ei tauteja torjumatta riitä ostajalle.

"Aiemmin esimerkiksi rehuvehnän ja myllyvehnän hintaero oli pienempi, niin että moni katsoi tautien torjunnan kannattamattomaksi. Nyt hintaero on sellainen, että torjunnan lasketaan aina kannattavan. Ensi kesänä tautien torjuntaan panostetaan varmasti entistä vahvemmin."

Teksti: Saara Liespuu
S-posti: nimi@agrimedia.fi

 

| Sivun alkuun | Tekstit 2/05 | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |