Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Rikkakasvinsuojelussa pyrittävä
gramma-aineisiin

"Kasvintuotannossa kokonaisuus ratkaisee. Viljelijä ei voi luistella mistään osa-alueesta, ei siemenen valinnasta, ei kalkituksesta, ei lannoituksesta, eikä kasvinsuojelusta", muistuttaa tuoteryhmäpäällikkö Olli Mäki-Välkkilä ja kehottaa kaikkia gramma-aineiden tai pienannosaineiden käyttöön.

"Kasvinsuojeluainekauppa on Agrimarket-ketjussa todella tärkeä kaupanala. Se on vain viisi prosenttia liikevaihdostamme, mutta sillä on erittäin suuri merkitys meidän myyjiemme ammattitaitomotivaatiolle ja asiakassuhteen hoitamiselle, selvästi suurempi, mitä prosenttiosuus kertoo", toteaa Hankkija-Maatalouden tuoteryhmäpäällikkö Olli Mäki-Välkkilä.

Suomessa viljan hehtaarisato on pieni verrattuna muihin EU-maihin, samoin osuus koko viljantuotannosta. Tämä tosiasia on pakko ottaa huomioon, kun mietitään, mitä tuotteita ja millä tavalla lähdetään markkinoimaan. Suomalaisella viljelijällä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia tehdä panostuksia viljelyynsä kuin kollegoillaan monissa Euroopan maissa, muistuttaa Mäki-Välkkilä.

Kasvinsuojeluaineiden käyttö kasvoi viime vuonna edelliseen vuoteen verrattuna noin kuusi prosenttia Kaste ry:n tilaston mukaan (litroina ja kiloina mitattuna).

"On hieno asia, että kasvitautien torjunnassa päästään joka vuosi eteenpäin. Kun reilusta miljoonasta hehtaarista käsitellään noin viidesosa, on lisäys tervetullutta. Viljelijälle sadon laadun ja määrän merkitys on ensiarvoista. Tautiainepuolella on onneksi hyviä tuotteita ja siellä on tapahtunut edistystä", sanoo Mäki-Välkkilä.

"Rikkapuolella, joka on suhteellisen vakiintunut sektori, on sielläkin tapahtunut kasvua. Se johtuu siitä, että valitettavasti ongelmarikat ovat lisääntyneet uusista viljelymenetelmistä johtuen ja viljelijät joutuvat käyttämään monitehoaineita, toisin sanoen samassa tuotteessa on monia eri tehoaineita sekoitettuna ja sitä kautta saadaan parempi teho."

Gramma-aineet
turvallisia

"Gramma-aineiden tehot ja niiden käyttöominaisuudet eivät kaikissa tilanteissa ole vastanneet viljelijän odotuksia ja he ovat joutuneet käyttämään muuntyyppisiä aineita ehkä liikaakin. Ainakin meidän näkövinkkelistä liikaa, koska kauppaa ja myös viljelijää palvelee parhaiten se, että käytettäisiin gramma-aineita. Ne ovat kuljetus- ja käsittelyominaisuuksiltaan aivan omassa luokassaan: pienellä purkilla saa ruiskutettua viisi hehtaaria. Se on toista kuin kymmenen litran kannuja raahailla kaupasta tilalle. Gramma-aine ei läiky, ei tule pistekuormituksia, ei ole ympäristön saastuttamisen vaaraa.

Viime vuonna noin puolet vilja-alasta ruiskutettiin gramma-aineilla ja toinen puoli koko lailla tasan monitehoisilla fenokseilla ja MCPA:lla.

"Me tulemme oman toimintamme puitteissa tekemään työtä niin paljon kuin mahdollista sen eteen, että ruiskutus tapahtuisi oikeaan aikaan. Useimmiten, kun torjuntateho on heikko, on kysymys siitä, että ruiskutusajankohta on väärä.

Ei ole ruiskutettu oikealla hetkellä, ei ole seurattu tilannetta. Gramma-aineet on ruiskutettava riittävän myöhään, niiden kanssa ei saa lähteä liian aikaisin liikkeelle. Esimerkiksi Acanto-tautiaineen kohdalla ihanteellinen ratkaisu on se, että pensomisen loppuvaiheessa, ennen korrenkasvun alkua ruiskutetaan gramma-aineet ja Acanto seoksena. Tällöin saadaan pitkäaikainen suoja koko kasvukaudelle ja varmasti rikkapuoli tulee hoidettua tehokkaasti.

Vielä on paljon viljelijöitä, jotka ruiskuttavat pelkkää MCPA:ta. Siitä pitäisi päästä eroon, koska aineen tehoalue on aika heikko. Seoskumppaninahan se on loistava", muistuttaa Mäki-Välkkilä.

Hintoja pyritään
jopa laskemaan

"Agrimarket-ketju haluaa olla alan ykkönen kasvinsuojeluainekaupassa. Olemme olleet sitä pitkään ja haluamme olla jatkossakin. Yhteistyömalli, joka on Syngentan kanssa luotu, on mahdollistanut tämän aseman tukevoittamisen ja vahvistamisen. Olemme nähneet sen todella positiiviseksi kehityssuunnaksi. Se heijastuu myös viljelijöiden tasolle ja mahdollistaa hintatason pitämisen kurissa ja toivottavasti myös laskemisen, silloin kun siihen on mahdollisuutta. Viime vuosina on ollutkin.

Meidän lähtökohtamme on se, että isovolyymiset peltotuotteet on järkevää saada valmistajalta suoraan kauppaan. Liittymäpinta valmistajaan varmistaa paremman tiedonkulun ja rationaalisemmat toimintamallit logistisesti ja muutenkin. Aika monen valmistajan kanssa onkin tällainen malli. On myös hyviä yhteistyökuvioita, joissa Kemira ja Berner ovat mukana. Myynnistämme me tuomme itse maahan noin puolet, toinen puoli tulee Bernerin ja Kemiran kautta."

"Viljelyohjelmat liittyvät läheisesti sekä Syngenta- että Kemira-yhteistyöhön. Meillähän on ollut viljelyohjelmat jo useita vuosia netissä kaikkien katseltavina. Olemme sitä kautta pyrkineet kokoamaan omaa repertuaariamme selkeäksi viljelyohjelmaksi viljelijöille, lajikekohtaisesti.

Viime vuoden loppupuoliskolta lähtien olemme koettaneet vielä terävöittää tätä viljelyohjelmakuviota ja nyt me olemme antaneet sille uuden nimenkin: Se on Agrimarket Kasvuohjelma. Nimikin viittaa siihen, että siinä on tiivistetty yhteistyötä läheisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Tämä tarkoittaa lannoitepuolella Kemiraa, kasvinsuojelupuolella Syngentaa, maanparannuspuolella Nordkalkia jne.

Lähtökohtana on se, että pystyttäisiin vastaamaan viljelijän tarpeisiin ja haasteisiin kokonaisuuden pohjalta. Jokainen näistä tekijöistä on aivan yhtä tärkeä viljelijän toiminnan kannalta. Mistään hän ei voi luistella, vaan joka asia täytyy pystyä hoitamaan mahdollisimman optimaalisesti ja tehokkaasti. Tätä terästämme myös myyjillemme. On otettava kokonaisuus esille kun pyritään laatusatoon."

Järki käteen ja
kalkitsemaan

"Kaupan piirissä meitä hämmästytti viime vuonna se, että kalkin myynti putosi 30 prosenttia. Miten sellainen viljelijä ajattelee asian, joka jättää perustoimenpiteen hoitamatta ja lähtee säästämään kalkituksesta. Maan kasvukunto on kaiken perusta. Kalkitusmäärät ovat olleet liian pieniä jo aikaisempinakin vuosina. Toivottavasti asia korjaantuu tänä vuonna edes jossain määrin", sanoo Mäki-Välkkilä.

"Kasvuohjelma lähtee rakentumaan käyttötarkoituksen mukaisesta tuotannosta. Viljelijä päättää silloin, kun hän suunnittelee tuotantoaan, mihin käyttötarkoitukseen hän tuottaa viljaa. Hän valitsee siemenlajikkeen ja tutkii, mitä vaatimuksia sillä on maan happamuuden ja kasvukunnon suhteen, miten lannoitus hoidetaan eri satotasoilla, millaiset ovat vaatimukset hivenravinteiden suhteen.

Kasvuohjelmassa kerrotaan starttilannoituksesta ja lisätypen antamisesta.

Kasvinsuojelussa T 1 on se ajanjakso, pensomisen loppu, korrenkasvun alku, jolloin tautiaineet voidaan yhdistää rikkakasviruiskutukseen. T 2 on korrenkasvun loppu, lippulehtivaihe, jolloin ehkä perinteisimmin on totuttu kasvitaudit torjumaan. Nyt uudet tuotteet mahdollistavat T 1-vaiheen käyttöönoton. Se on erityisen tärkeää ohranviljelijöille. T 3 on tähkälletulovaihe, joka koskettaa lähinnä vehnää.

Kasvuohjelma tukee meidän sopimustuottajiamme ja tekee meille mahdolliseksi saada parempilaatuista viljaa. Ohjelmasta pääsee jatkossa verkkosivuilla klikkaamalla koetuloksiin ja aineiden käyttöohjeisiin."

"Kasvinsuojelutuotteet on Agrimarketissa kategorioitu kolmeen ryhmään. Ketjutuotteet ovat omassa myynnissä olevia tuotteita, joita muut eivät välttämättä myy. Ne motivoivat myyjää ja mahdollistavat omaperäisyyden kasvuohjelmissa. Sitten ovat kärkituotteet, jotka ovat alansa huippua edustavia tuotteita. Ne ovat ykkösvaihtoehto silloin kun ketjutuotetta ei ole. Kolmantena ovat täydentävät tuotteet. Lista ohjaa myyjien toimintaa ja mahdollistaa sen, että varastotasot pysyvät kurissa myyntipisteissä. Meillä on 130 myyntipistettä ja jos siellä tuotevalikoima pääsee ryöstäytymään käsistä, puhutaan suurista rahoista."

Verot vääristävät
hintavertailua

Meidän tuotteemme on hinnoiteltu niin läpinäkyvästi, että se kestää vertailun muihin maihin. Hintoja on helppo vertailla, kun on sama valuutta. Aina täytyy muistaa vero-asiat, arvonlisävero ja eri maiden kasvinsuojeluaineverot, jotka vääristävät vertailua.

Kasvinsuojeluaineiden nettikauppa on laajenemassa. Mukaan tulevat ainakin kaikki Agrimarketin ketjutuotteet. Vielä ei ole mahdollisuutta suoriin keskusvarastotoimituksiin, vaan tuotteet toimitetaan paikallisesta Agrimarket-myymälästä, tai viljelijä voi ne sieltä itse noutaa."

Suomen kasvinsuojeluainemarkkinat peltopuolella ovat 50 miljoonaa euroa. Se ei ole valtava summa jaettavaksi ja siksi on Mäki-Välkkilän mukaan pyrittävä mahdollisimman rationaalisiin, tehokkaisiin ja hyviin systeemeihin, ettei rahaa haaskata markkinointiin ja liian rajuun kilpailuun, koska kaikkien lähtökohta on varmasti saada viljelijälle mahdollisimman hyvät satotulokset.

"Amistar oli suurin tautiaine viime vuonna ja sillä käsiteltiin noin 60 000 hehtaaria. Uskomme, että Acantolla ja Amistarilla yhdessä tullaan käsittelemään tänä vuonna selvästi suurempi alue", arvioi Mäki-Välkkilä. Hehtaarikustannus aineilla on käytännössä sama. Acanto on litrahinnaltaan hieman kalliimpi, mutta sen käyttömäärä on vastaavasti hieman pienempi kuin Amistarin.

Teksti: Martti Seppänen
S-posti: martti.seppanen@pellervo.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö 3/04 | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |