Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Miksi lehmä sairastuu?

Tavallisesti eläinlääkäri kutsutaan paikalle vasta sitten, kun lehmä on jo sairastunut. Potilaan äärellä keskustelu yleensä painottuu siihen, miten kyseinen eläin saadaan parannetuksi. Ennaltaehkäisyyn puuttuminen jää pakostakin taka-alalle etenkin, jos sairaskäynti sattuu kiireiseen päivystysaikaan. Näille keskusteluille on hyödyllistä varata oma aika sellaisena ajankohtana, kun huoli ja harmi sairastumisesta eivät ole päällimmäisenä mielessä.

Useimmat sairaudet tunnetaan melko tarkkaan. Tiedetään, miten niitä pitää hoitaa. Aika hyvin tiedetään myös, miten kutakin tautia pystytään ehkäisemään. Käytännössä kuitenkaan tautien ehkäiseminen ei ole aina kovin helppoa. Pahimmillaan toisen taudin ehkäiseminen altistaa toiselle.

Mahdollisimman hyvään tuotokseen pyrkiminen tuo mukanaan tuotantosairauksien riskin. Yrittäjä miettii usein, kannattaako yrittää parempaa tuotosta vai valita terveyden suhteen varmempi, hieman pienempi tuotos. Mitä parempaan tuotokseen pyritään, sitä suuremmat vaatimukset eläinten hoito asettaa.

Usein yrittäjä taistelee tilanteessa, jossa olosuhteet vaihtelevat paljon eivätkä ole parhaat mahdolliset. Ruokinta on pakko sopeuttaa olemassa oleviin rehuihin, joiden sisältöä ei tunneta riittävän tarkkaan. Yrittäjälle syntyy helposti tunne, että vaikka tekisi kaikkensa, niin aina jossain pettää. Pääosa terveydenhoitoajasta kuluu sairaustapausten hoitoon.

Lehmien taudit voidaan niiden taloudellisen merkityksen perusteella jakaa kolmeen ryhmään. Utaretulehdukset aiheuttavat noin kolmanneksen taloudellisista tappioista. Yhden utaretulehduksen aiheuttama maidonmenetys lypsykaudella on 110 - 550 kiloa. Toisen kolmanneksen taloudellisista menetyksistä aiheuttavat tiinehtymiseen liittyvät häiriöt. Muille sairauksille jää sitten se viimeinen kolmannes. Näistä tärkeimpiä ovat erilaisten jalkasairauksien aiheuttamat tappiot.

Eläinterveyden parantaminen on parhaita keinoja parantaa tilan tulosta. Lisäksi pääosa käytännössä tarvittavista muutoksista maksaa vähän tai ei mitään tai investointi maksaa itsensä takaisin lyhyessä ajassa. Tärkeintä on säilyttää kiinnostus ylläpitää ja parantaa lehmien terveyttä mahdollisista takaiskuista huolimatta.

Kyse on oppimisesta, tiedon hankinnasta ja sen soveltamisesta omaan karjaan ja omaan tuotantoon, ja tietenkin huolellisuudesta ja tarkkuudesta. Laiminlyönnit puhtaudessa ja hygieniassa ovat edelleen pahimpien tautiongelmien pääsyy niin eläin- kuin ihmispuolellakin. Kolmannes sairaalabakteerienkin aiheuttamista infektioista voitaisiin estää yksinkertaisesti sillä, että hoitohenkilökunta muistaisi pestä kätensä potilaiden välillä. Navetoissa on usein kyse samankaltaisista asioista.

Lehmien pitäminen terveenä on helpompaa, jos ymmärtää, miksi ne sairastuvat. Tämän Terve Eläin tarkoituksena on auttaa yrittäjiä tässä asiassa. Pureudumme niihin syihin, miksi lehmä sairastuu.

Teksti: Paula Anttila, kunnaneläinlääkäri
S-posti: 

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |