Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fiKevätrypsiä, 
kevätrapsia vai syysrypsiä?

Kevätrypsi on meillä varmimmin onnistuva öljykasvi, mutta unohtaa ei sovi rapsia eikä syysrypsiä. Onnistuessaan ne ovat selvästi satoisampia kuin kevätrypsi.

"Rapsia viljellään koko valtakunnassa pyöreästi 5000 hehtaarilla. Meidän alueellamme sitä on saaristossa ja rannikolla. Vanhastaan on sanottu, että rapsi vaatii merinäköalan. Asia ei ole ihan näin, selvästi rannikolta sisämaahan päinkin sitä on viljelty", sopimusviljelypäällikkö Olli-Pekka Martti RavintoRaision Maatalousryhmästä toteaa.

Hän muistuttaa, että onnistuessaan kevätrapsista saa teoreettisesti ajatellen noin 500 kiloa paremman sadon kuin kevätrypsistä. Rapsin siemen on myös isompi ja sen öljypitoisuus on parempi kuin rypsillä.

Kiinnostus rapsin viljelyyn on selvästi kasvanut. "Jos keväällä päästään kylvöille aikaisin, rapsia kylvetään selvästi viimevuotista enemmän. Jos kylvöt siirtyvät toukokuun loppupuolelle, moni voi vaihtaa rapsin rypsiin. Siinä vaiheessa ajatellaan, että päivät eivät välttämättä riitä rapsin valmistumiseen", Martti sanoo.

Valo-kevätrypsin kasvukausi on 93 päivää, Wildcat- ja Sponsor-kevätrapsien kasvukausi 105 - 106 päivää. Vuorokausissa ero on 13 päivää, mutta käytännössä jopa kolme tai neljä viikkoa. Niin hitaasti syksyllä lämpösummaa kertyy.

Syysrypsi on
vielä satoisampi

Toinen monia kiinnostava öljykasvilaji on syysrypsi. Sen isoin ongelma on talvehtiminen. Jos se onnistuu, mahdollisuuksia on jopa kolmen tuhannen kilon satoon.

"Otamme syysrypsiä vastaan samalla lailla kuin kevätrypsiäkin. Välitämme sopimusviljelijöille myös siementä. Tavara hankitaan tilausten mukaan ja siemenet ovat toimitusvalmiita juhannuksen tienoilla", Martti sanoo. Paras kylvöaika on heinäkuun puolivälissä.

Syysrypsi kylvetään käytännössä aina kesantoon, koska heinäkuussa ei peltoa ole vapaana. Aikaisen kylvön lisäksi syysrypsi myös puidaan aikaisin.

Syysrypsi on erityisen hyvä haaromaan. Melko huonostakin kasvustosta saa normaalin sadon. "Viljelyssä oleva lajike on kahden nollan lajike. Laatu on sen puolesta kunnossa", Martti toteaa.

Syysrypsiä ei kenelläkään ole kovin isoja aloja, noin kymmenen hehtaarin viljelykset ovat tyypillisimpiä. Mielenkiintoa sen viljelyyn on, vaikka riskit ovat suurempia kuin kevätrypsillä. Kiinnostuksesta kertoo sekin, että vuodesta toiseen samat viljelijät sitä kylvävät.

Öljykasvi kuuluu
viljelykiertoon

"Rapsilla ja syysrypsillä on paikkansa, mutta kevätrypsi on kuitenkin varsinainen Suomen öljykasvilaji", Martti sanoo.

"Mielessä kannattaa pitää kristallinkirkkaina, miksi kylvää rypsiä. Se monipuolistaa Etelä-Suomen viljatilojen lajivalikoimaa ja rypsin paalujuuri parantaa maan rakennetta. Rypsi mahdollistaa syysvehnän suorakylvön ja tasaa puintihuippuja. Katetuotossa tuet ovat tasapäistyneet, joten sato vaikuttaa katetuottoon entistä enemmän. Mutta siihen vaikuttaa myös kustannukset, jotka rypsillä ovat pienemmät kuin viljalla."

Teksti: Saara Liespuu
S-posti: 

 

| Sivun alkuun | Tekstit 3/05 | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |