Viljelijä voi säästää melkoisen summan rahaa ottamalla yhdyskuntalietteistä valmistettuja lannoitevalmisteita pelloilleen. Lietepohjaiset lannoitevalmisteet sopivat erinomaisesti fosforipulassa oleville pelloille.

Fosfori saostetaan jätevesistä Kemiran rautakemikaalilla. Rautakemikaali saostaa jätevedessä liukoisena olevan fosforin pääosin ferrifosfaatiksi. Ferrifosfaatti ei ole enää vesiliukoista fosforia, vaan lietteeseen sidottua fosforia. Se on silti osittain kasveille käyttökelpoisessa muodossa.
Kertalevityksellä voi huolehtia viiden vuoden fosforilannoitustarpeista. Väkilannoitteiden fosforia ei enää tarvitse ostaa.
Lietepohjaisten lannoitevalmisteiden typpi ei riitä kunnon sadon tuottamiseen. Siksi lietteillä lannoitettuja peltoja pitää ainakin typen osalta täydennyslannoittaa.
Lannoitteiksi riittävät yksinkertaiset lannoitetuotteet, jotka sisältävät pelkästään typpeä tai typen lisäksi kaliumia ja rikkiä.

Puhtaita
tuotteita

Yhdyskuntalietteet ovat nykyisin puhtaita. Niissä ei ole raskasmetalleja nimeksikään, koska yhdyskuntavesien sekaan ei tule enää esikäsittelemättömiä, raskasmetalleja sisältäviä teollisuuden jätevesiä. Teollisuus joutuu käsittelemään ongelmalliset jätevetensä nykyään itse.
Siksi lietteistä voidaan valmistaa turvallisesti lannoitteita viljalle, sokerijuurikkaalle, öljykasveille tai muille sellaisille kasveille, joita ei käytetä ihmisten ravinnoksi tai eläinten rehuksi.
Seuraava esimerkki valaisee asiaa paremmin. Kotimaisten väkilannoitteiden puhtaustakuu on kadmiumin osalta hyvin tiukka. Lannoitteissa luvataan olevan kadmiumia vähemmän kuin 0,5 milligrammaa kilossa lannoitetta. Kadmiumia kertyy 500 kilon käyttömäärällä, viiden vuoden aikana enintään 1,25 grammaa hehtaaria kohti.
Yhdyskuntalietteissä kadmiumpitoisuus on ollut keskimäärin 0,1 milligrammaa kuiva-ainekilossa. Jos tuotetta levittää peltoon kerran viidessä vuodessa 50 tonnia, on kadmiumin kertymä 70–80 prosenttia kosteutta sisältävässä tuotteessa korkeintaan 1–1,5 grammaa hehtaaria kohti.

Kolit ja salmonella
tuhotaan myös

Lääkejäämät tai haitalliset mikrobit poistetaan jätevesistä nykyaikaisella puhdistamotekniikalla. Kemira Waterin Kemicond-lietteen käsittelyssä haitalliset mikrobit tapetaan rikkihapolla ja vetyperoksidilla.
Biovakan Turun kaupungin jätevesilietteestä valmistamassa Humusvoima-tuotteessa pöpöt kuolevat, kun biomassa kuumennetaan ennen sen joutumista hapettomiin olosuhteisiin, tuottamaan metaania biokaasulaitoksen reaktorissa.
Vapon kompostituotteissa haitalliset mikrobit taas tuhoutuvat, kun jätteen orgaanisen aineen hajoamista eli palamista humukseksi nopeutetaan kompostoitumisprosessissa. Palamista edistetään syöttämällä kompostin reaktoriin ylimäärä ilmaa ja säätämällä lämpötilaa ja kosteutta.


Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 3 /2010

  • Tutkimus: Maatalousmaisema ja maatilat ovat oikeaa maaseutua

    Koneurakointi: Aurauskalusto käy kuumana

    Hyvä Sato -kilpailu: Luomu jätti peltoon eniten ravinteita

    Valkuaisanalyysi: Viljanostajien tulokset samalla tasolla

    Maidontuotanto: Suurpihatto 330 lypsävälle

    Erikoiskasvit: Viljelysopimuksia niukasti tarjolla
    Tärkkelysohra on haluttu sopimuskasvi
    Öljykasveista ei ylituotannon vaaraa
    Ohran beta-amylaasi vientivalttina
    Pellavajalosteiden kysyntä kasvussa
    Suomalaisella kuminalla neljännes maailmanmarkkinoista
    Helpi palaa jo 40 voimalassa

    Seleenilannoitus: Runsas rikki vähentää seleenin hyötyjä
    Seleenilannoitus joutunee remonttiin

    Lannoitteet: Jätevesilietteet ovat mainettaan parempia

    Agriristeily: Verot kiristyvät, ruuan hinta nousee

    Työhyvinvointi: Tiivis tukiverkosto auttaa pahimman yli

    Sikatalous: Luomulihalla kysyntää – tuottajia puuttuu

    Maatilayrittäjä: Juustoja kuttulasta ja kyyttölästä

    Metsätalous: Päätehakkuut vilkastuneet

    Terve Eläin: 16-sivuinen liite
    Utaretulehdusten ehkäisyyn uusia keinoja

    Toistuvat:
    Uutiset
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Terveenä työssä
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat Antti Saraja, Jussi Knuuttila ja Silja Vuori.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 8.4 ja Kodin Pellervo 18.3.2010.


  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.