Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Opas lihasikojen ensiapuun

Lihasikalassa voidaan suojautua tarttuvilta taudeilta monella eri tavalla. Paras tunnettu tapa on lihasikaosastojen kertatäyttöisyys. Tällä varmistetaan se, että edellisen kasvatuserän taudit eivät siirry seuraavaan. Rakennusvaiheessa on pidettävä huolta siitä, että myös osastojen ilmanvaihto ja lannanpoisto ovat erillisiä.

Toiseksi tehokkain tapa on porsaiden ostaminen mahdollisimman pienestä määrästä eri sikaloita. Usein haaveeksi jäävä, mutta silti tavoiteltava tilanne olisi se, että yhteen osastoon tulisi porsaita vain yhdestä emakkosikalasta. Lähtötilojen määrää voidaan rajoittaa pienentämällä lihasikalan osastokokoa. Emakkosikalat puolestaan voivat vaikuttaa asiaan siirtymällä ryhmäporsituksiin jatkuvien porsitusten sijasta.

Kolmanneksi tehokkain tapa on ostettavien porsaiden jakaminen karsinoihin tuottajittain eroteltuna. Kun yhdessä karsinassa on yleensä vain yhden tuottajan (vain muutamissa ylijäämäkarsinoissa on kahden tuottajan porsaita), on helppoa hoitaa ja ehkäistä sellaisia tauteja, jotka kiusaavat vain yhden porsaantuottajan toimittamia porsaita. Tällaisia ovat muun muassa kuljetustauti ja ödeematauti.

Välitysporsaiden erottelu tuottajittain auttaa myös laadunvalvonnassa. Alipainoisia, hännättömiä, kapisia tai muutoin heikkolaatuisia sikoja välitykseen lähettänyt porsaantuottaja on helppo tunnistaa, jolloin porsaista annettu palaute on helppo toimittaa oikeaan kohteeseen. Tarttuvista taudeista ja porsaiden laatuvirheistä tulee aina ilmoittaa eläinvälitykseen.

Sen jälkeen, kun porsaiden välitykseen liittyvät tarttuvien tautien riskejä on vähennetty, jää vielä paljon keinoja vähentää lihasikojen sairastavuutta. Tärkeimpinä näistä ovat lihasikalan olosuhteiden ja ruokinnan optimointi.

Lopuksi tulee sairastuneiden sikojen nopea hoito. Yksittäisen sian sairastuessa on toimittava heti. Sairastunut eläin joko lopetetaan tai hoidetaan viivyttelemättä. Yleensä sairas sika kannattaa eristää sairaskarsinaan. Nopea toiminta saattaa ehkäistä kymmenien, joskus jopa satojen muiden sikojen sairastumisen.

Tämän Terve eläin -liitteen tarkoituksena on toimia opasvihkosena lihasikojen ensiapua suunniteltaessa ja toteutettaessa. Tämä on jatkoa edelliselle numerolle, jossa käsiteltiin emakkosikalan ensiapua. Kirjoittajana on A-Tuottajien Turvallinen kumppani -hankkeen projektieläinlääkäri Camilla Munsterhjelm.

Oppaan sisältö

1. Lihasiat ja ensikot
· Kuljetustauti
· Sikaruusu
· Stressisyndrooma
· Suolamyrkytys
· Keskikorvan tulehdus
· Aivokalvontulehdus
· Ruokintaperäiset ripulit
· Sikadysenteria
· Lawsonia
· Sisäloiset
· Mahahaava
· Suolikierre
· Peräsuolen esiinluiskahdus
· Hengitystiesairaudet
· Sydänsairaudet
· Osteokondroosi
· Niveltulehdus
· Limapussin tulehdus
· Sorkkaviat
· Riisitauti
· Istuva tai makaava sika, loukkaantumiset
· Verikorva
· Hännänpurenta
· Ihosairaudet
· Kapi
· Sinkin puute

2. Haavat, ihotulehdukset ja paiseet

3. Sikojen tutkiminen
· Kuumeen mittaaminen ja oireiden havainnointi
· Makaavan sian tutkiminen
· Laboratoriotutkimukset
· EELAn yhteystiedot

Teksti: Veikko Tuovinen, A-Tuottajat Oy
S-posti: veikko.tuovinen@lihakunta.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |