Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

 

Onko ydinvoimalle vaihtoehtoa

Ydinvoimaan liittyy paljon tunnelatauksia puoleen ja toiseen. Sen tiimoilta voi tehdä politiikkaa ja kosiskella äänestäjiä. Todellisuus on kuitenkin karun yksinkertainen: ydinvoimalle ei ole vaihtoehtoa.

Erilaisia täydentäviä energialähteitä on olemassa moniakin ja niitä voi ja tuleekin kehittää, mutta Suomen tulevaa energiatarvetta niillä ei ratkaista.

Kuulee väitettävän, että ydinvoima on häviävä energiamuoto. Käytössä on kuitenkin yli neljäsataa laitosta kautta maailman. Lisää rakentavat Japani, Etelä-Korea ja Tsekki. Lisäksi olemassaolevien laitosten tehoja korotetaan joka puolella. Esimerkiksi Ruotsi tuotti ydinsähköä viime vuonna enemmän kuin koskaan.

Euroopan Unionin maista seitsemällä on ydinvoimalaitoksia, yhteensä pitkälti toistasataa yksikköä ja ne tuottavat kolmanneksen sähköstä. Samoin hakijamaista seitsemällä on ydinvoimaloita.

Maakaasuvaihtoehto on aika pitkälti teoreettinen. Sitä voidaan käyttää vain Etelä-Suomessa maakaasuverkon äärellä, kohteissa, missä tuotetaan sähköä ja lämpöä samassa paikassa. Maakaasun hinta on jo noussut ja tulee nousemaan, koska on myyjän markkinat.

On kaksi todellista vaihtoehtoa: Ydinvoiman lisärakentaminen omaan maahan tai ydinvoimalla tuotetun sähkön osto ulkomailta.

Mistä sähköä sitten pystyisi ostamaan? Pohjoismaista se ei onnistu. Päinvastoin ne laskevat tulevaisuudessa sen varaan, että ne voisivat ostaa sähköä Suomesta. Jää siis jäljelle Venäjä.

Suomen toinen vaihtoehto on sähkön ostaminen Venäjältä ja sen myyminen edelleen muihin Pohjoismaihin. Siinä se.

Vesivoimaa Suomessa on aiemmin rakennettu runsaasti ja voitaisiin rakentaa lisääkin, mutta sen estämiseksi toimivat monet eri tahot. Joltain suunnalta kuuluu sellaisiakin ääniä, että ydinvoiman lisärakentaminen pilaa Suomen maineen maailmalla ja joudumme ties minkälaiseen boikottiin. Mitä tässä oikein pitäisi tehdä?

Ydinvoima ei estä eikä poista puun energiakäytön kehittämistä eikä lisäämistä. Siihen tulee panostaa ja niin ollaan koko ajan tekemässäkin. Voimakkaallakaan uusiutuvien energialähteiden lisäämisellä ei kuitenkaan voida korvata lisäydinvoiman tarvetta.

Metsäteollisuus käyttää kolmasosan Suomen sähkönkulutuksesta. Se on kutakuinkin omavarainen sähkön suhteen ja saa siis sähkönsä omakustannushintaan.

Metsäteollisuus ei siten kärsi mahdollisesta sähkön hinnan noususta vaan laskun maksavat pieni ja keskisuuri teollisuus ja kuluttajat.

Mikä tahansa laitos, ydivoimala siinä kuin muutkin voimalat, kestää vain aikansa ja on sen jälkeen uusittava. Suomen kaikki voimalaitokset ova sen ikäisiä, että ne on uusittava kahden vuosikymmenen kuluessa.

Tuulivoimalla ei Suomen oloissa ole paljoakaan merkitystä, koska maamme ei sijaitse suurten merien äärellä. Toisaalta tuulivoimaloita ei voi käyttää kovalla pakkasella, jos niiden sijoittamista Lappiin ajatellaan. Vaikka tuulivoiman määrä todella tuhatkertaistettaisiin vuoteen 2010 mennessä, niinkuin on kaavailtu, ei sillä olisi suurtakaan merkitystä energiahuollon kannalta. Merkitystä sensijaan on sillä, että tuulivoiman teknologiaa kehitetään ja sitä voidaan kaupata maailmalle.

Teksti: Martti Seppänen
S-posti: martti.seppanen@pellervo.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |