Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Kasvitautien elinkierto poikki

Vaikka yleisimmät viljojen kasvitaudit ovat hyvin tunnettuja ja vaikka niihin tiedetään tepsivät torjuntakeinot, taudit tuntuvat yllättävän joka vuosi. Kasvitautien aiheuttamat tappiot viljasadon määrässä ja laadussa vaihtelevat vuosittain ja alueittain, mutta silti niitä esiintyy, säännöllisen epäsäännöllisesti.

Vielä muutama vuosi sitten puhuttiin, kuinka viljan niin ja niin monennessa lehdessä pitää olla niin ja niin monta tautipilkkua, ennen kuin ruiskun kanssa kannattaa pellolle mennä touhuamaan. Viime vuodet ovat kääntäneet monen pään. Alkukesällä laikkuja ei ole näkynyt, ruiskutusajan mentyä ohi taudit ovat iskeneet, ja voimalla.

Nyt suositellaankin päättämään ruiskutuksesta kasvuston rehevyyden, tautipaineen ja kesän säiden perusteella. Vaikka laikun laikkua ei vielä näkyisi, tauti on jo voinut iskeytyä kasvustoon. Ensimmäiset oireet tulevat esille ehkä vasta sitten, kun ei enää voi ruiskuttaa. Apua saa kasvitautiennusteista.

Ruiskutus ei suinkaan ole ainoa keino viheltää taudinaiheuttajan peliä poikki. Onnistunut viljelykierto, muokkaus, oikea-aikainen kylvö, tasapainoinen lannoitus ja peittaus ovat osa tautien torjuntaa.

Kyse on pelistä, jossa summa on aina yksi. Jos jättää jonkin kasvitaudinkierron katkaisemiskonstin käyttämättä, muiden merkitys korostuu. Jos ei enää muokkaa, vaatimukset muita menetelmiä kohtaan kovenevat.

Kaikki keinot tautitaistelussa eivät ole samanarvoisia. Viljelykierron puutteiden kompensoiminen on vaikeaa, jos pellolla on tauteja, joihin ei ole olemassa kemian keinoja. Jos ei peittaa, ei kasvustoruiskutuksista saa samaa hyötyä kuin peitattua siementä käyttävä saa.

Jos jättää kokonaan muokkaamatta, joutuu myös miettimään muut keinot huolellisesti. Kasvustoruiskusten ainevalinnassa kannattaa tähyillä jo muutama vuosi eteenpäin ja miettiä, mitkä taudit hyötyvät muokkaamattomuudesta. Fiksusti valitseva pärjää.

Teksti: Saara Salonen
S-posti: saara.salonen@agrimedia.fi

 

| Sivun alkuun | 4/04 sisältö  | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |