Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Suorakylvöpelloille 
tulee uusia ongelmarikkoja

"Jos suorakylvössä ei ole käytetty glyfosaattia edeltävänä syksynä eikä keväällä ennen kevätviljan kylvöä, talvehtineet rikkakasvit, kuten saunakukka, matara ja orvokki voivat olla isoja ongelmia", Sanni Junnila sanoo.

Niiden lisäksi uusi vanha ongelmarikkakasvi on ruiskaunokki. Sitä voi esiintyä, jos lohko on ollut useita vuosia suorakylvössä tai syysviljalla.

Kun yllämainitut rikkakasvit pääsevät pahasti valloilleen, ei aineiden kesken ole kovin isoja eroja ruiskutuksen tehossa. "Tärkeintä on, että ruiskuttaa. Rikkakasvien torjunta tuo huimia sadonlisiä", Junnila sanoo.

MTT:llä oli viime kesänä kokeita viljelijöiden pelloilla. Toisella syysvehnälohkolla ruiskutus paransi satoa 70 - 120 prosenttia, toisella 
40 - 60 prosenttia.

"Ohrakokeet olivat sellaisilla pelloilla, joilla suorakylvöä oli tehty vähintään kaksi peräkkäistä vuotta. Rikkakasvit ruiskutettiin aikaisin, vilja oli vasta 2- tai 3-4 -lehtivaiheessa. Silloin jo pelto oli huolestuttavan näköinen, rikkakasvit olivat päässeet valloilleen. Sadonlisää ruiskuttamalla saatiin 20 - 60 prosenttia", Junnila kertoo.

Glyfosaatti on
hyvä valinta


Ruiskaunokkiin tehoaa tunnetusti Express. Kokeissa myös Primus ja Logran antoivat sataprosenttisen tehon. Gratilin teho oli 80 prosenttia.

"Esimerkiksi Ally ja Ratio puolestaan jättävät ruiskaunokin. Kun herbisidi torjuu tehokkaasti muut rikkakasvit, ruiskaunokki jää jäljelle ja saa hyvän kilpailuaseman. Se lisääntyy todella nopeasti", Junnila sanoo.

Oikea ainevalinta korostuu monesti, niin myös ruiskaunokkipelloilla.

Junnila toteaa, että glyfosaatin käyttö on suorakylvössä järkevä ratkaisu. Rikkakasvit kilpailevat viljan kanssa jo alkukesästä. Jos odottaa torjunnan kanssa normaaliin herbisidin käyttöaikaan, rikkakasvit ovat jo syöneet viljan satoa.

Teksti: Saara Liespuu
S-posti: 

 

| Sivun alkuun | Tekstit 4/05 | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |