Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Rikkakasvien torjunnassa
ei voi pitää välivuosia

Ruiskutusolot vaikuttavat ruiskutuksen tehoon todella paljon. "Olemme tehneet herbisidien tehovertailua. Erilaisissa oloissa ruiskutettuina aineiden teho voi vaihdella 0 - 80 prosentin välillä. Tehovertailua voi tehdä vain silloin, kun ruiskutukset tehdään samanlaisissa oloissa, ja koeruuduilla kasvaa samoja rikkakasveja", tutkimuspäällikkö Sanni Junnila sanoo.

MTT:n tehovertailukokeissa rikkakasveja oli pellolla enimmillään noin 200 kappaletta neliömetrillä, eikä joukossa ollut hankalia rikkakasveja, kuten talvehtineita rikkoja tai ohdaketta tai valvattia.

"Aineiden välillä oli pieniä tehoeroja, mutta torjunnalla saatu sadonlisä oli enimmilläänkin vain 10 prosenttia, kun viljasta saatiin kunnollinen yli 4000 kilon hehtaarisato", Junnila sanoo.

Lyhyellä tähtäimellä 10 prosentin sadonlisä kuulostaa siltä, että rikkakasvien ruiskuttaminen ei kannata. Välivuosia ei kuitenkaan ole vara pitää. Rikkakasvien siemenpankki kasvaa nopeasti.

Junnila muistuttaa, että esimerkiksi yksi saunakukkayksilö tekee vuodessa 1 000 - 200 000 siementä. Toinen runsaasti siementävä laji on hierakka.

"Muut rikkakasvit, esimerkiksi savikka, tekevät tuhansia siemeniä vuodessa. Osa niistä menee itämislepoon ja itää vasta useiden vuosien kuluttua. Kun viljelijä tuntee peltonsa, hän voi hyvissä oloissa ja oikealla aineella pienentää käyttömäärää. Jopa puolikkaalla annoksella voi saada hyviä tuloksia", Junnila sanoo.

Vioitukset
ohimeneviä


Neuvontatilaisuuksissa usein esille nouseva kysymys on rikkakasviaineiden tekemä vioitus. Esimerkiksi sulfonyyliureat aiheuttavat kasvuston ohimenevää vaalentumista.

"Vaikka kasvusto voi näyttää pahalta, kyseessä on ohi menevä aineenvaihduntaan liittyvä asia", Junnila sanoo.

Kokeissa pahaltakaan näyttäneet vioitukset eivät ole aiheuttaneet sadonalennuksia. Joskus vioitukset ovat heijastuneet verranneainetta pienempänä sadonlisänä, mutta yleensä ruiskutetulta ruudulta on saatu suurempi sato kuin ruiskuttamattomalta.

Teksti: Saara Liespuu
S-posti: 

 

| Sivun alkuun | Tekstit 4/05 | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |