Maatalousyrittäjät ovat saaneet ensi tuntumaa investointitukien uudesta hakumenettelystä. Ensimmäinen kierros on takana ja toinen päättyy huhtikuun puolivälissä. Hakuaikojen käyttöön ottamista en ole kuullut monenkaan viljelijän kummastelevan, enemmänkin ihmetellään, miten onnistutaan laskelma- ja lomakesulkeisissa. Vaikka kokemusta on...

Investointitukienkin hakemisessa maatilat joutuvat entistä enemmän turvautumaan ulkopuolisen apuun. Monesti se on viisasta, koska hyvä hakemus tuottaa parhaan mahdollisen tukisadon. Toinen puoli asiassa on, riittääkö suomalaisesta ruokaketjusta osuuksia erilaisille maatalouden suunnittelu- ja konsulttiyrityksille. Jakajia on jo nyt niin paljon, että ruuan raaka-aineen tuottajalle jää työstään vain tuki tulokseksi – jos sitäkään. Saman asian kertoo toisin sanoin MTT:n tuore laskelma: maataloustulo laski viime vuonna 15 prosenttia.

Monella maatilalla havaittiin EU:n alkuvuosina, että maataloustukihakemusten laatiminen kannattaa jättää siihen vihkiytyneiden ammattilaisten asiaksi. Tuottajalla itsellään on tarpeeksi tekemistä kun yrittää noudattaa kaikkia monimutkaisia tukiehtoja ja niiden lisäehtoja. Sanktioilta säästynyt viljelijä alkaa silti olla harvinaisuus. Investointitukien kanssa täytyy olla vähintään yhtä tarkkana kuin maataloustukien; pienikin lipsahdus saattaa johtaa tukien menetykseen. Tästäkin löytyy esimerkkejä.

Vaikka EU-koukeroihin on ehditty tottua, byrokratian viidakossa tarpominen rassaa maatalousyrittäjiä edelleen rankasti. Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila tuntee viljelijän huolen, hallituskauden alussa hän lupasi, että maatalouden byrokratiaa kevennetään. Maatalousyrittäjät odottavat sitä yhä.

Osa byrokratiasta on niin tiukasti sidottu EU:hun, ettei ministerikään pääse solmuihin käsiksi. Osa on kuitenkin kotikutoista – siihen on mahdollista vaikuttaa. Maatalous tarvitsee ammattilaisia myös suunnittelutehtäviin, mutta tarvitaanko byrokratian palvelukseen vielä lisää väkeä. Viljelijät on jo pestattu.


Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 4 /2009

  • Tutkimus: Biokaasulaitos ja uusi pihatto vahvistavat Halolan tutkimusta

    Maidontuotanto: Sujuva siirto automaattilypsyyn

    Talous: Korot laskussa, marginaalit nousussa

    Ympäristötuki: Lisätoimenpiteitä voi vaihtaa

    Lannoitus: Kalium lisää viljelyvarmuutta

    Kasvinviljely: Typpimittauksista ei ole hyötyä viljatiloilla

    Metsä: Hakkuut hiipuvat edelleen

    Kasvinviljely: Kevättöiden kohtalokkaat virheet

    Kuivurit: Heikentynyt kruunu antaa ruotsalaisille etumatkaa

    Rakentaminen: Parsinavetta on harkinnanarvoinen vaihtoehto

    Pihatto: Lupa lypsää tuli vasta KHO:n kautta

    Vasikkakasvattamo: Osastointi sulkee tien taudinaiheuttajilta

    Työterveyshuolto: Koko elämä hallintaan

    Luomutuotanto: EU ohjasi luomuun

    Terve Eläin: 16-sivuinen liite
    Hyvä hedelmällisyys on maidontuotannon kannattavuuden kulmakivi

    Toistuvat:
    Huomioita
    Vähätalo
    Antinpoika
    Verkossa
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Terveisiä
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat Tuomo Kautonen, Jari Peltonen ja Silja Vuori.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 7.5. ja Kodin Pellervo 16.4.2009.


  • Pellervon Iso Kalenteri sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.