Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fiOsuustoiminnan ilon päivä

Osuustoiminnan rintamalla on edelleen vilkasta. Viime viikon suuri uutinen oli Helsingin Seudun suurosuuskauppojen HOKin ja Elannon yhdistyminen. Taloudellinen paine syrjäytti aatteelliset ristiriidat, jotka saivat alkunsa viime vuosisadan alkupuolella.

Huhtikuussa on perinteisesti vietetty Pellervon Päivää, joka tänä vuonna oli kuin uuden ajan enteenä nimeltään Osuustoiminnan Päivä. Teemana oli "Osuustoiminta - paikallinen, suomalainen, turvallinen vaihtoehto".

Päivä onnistui järjestelyiltään erinomaisesti ja osanottajat, joita oli tasaisesti kautta Suomen, olivat sen antiin tyytyväisiä. Ensi vuonna tavataan taas!

Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja Esa Härmälä muistutti puheessaan, että osuustoiminta on yrittämistä:

"Osuustoiminnallisen yrittäjyyden kohdalla edistystyö kannattaa aloittaa perustekijöistä: yritysneuvonnasta, opetuksesta, tutkimuksesta ja yleisistä asenteista. Meillä on ollut tilanne, jossa osuustoimintaa ei ole osattu elinkeinohallinnossa eikä yritysneuvonnassa. Sitä ei ole myöskään opetettu kunnolla millään koulutuksen tasolla.

Kuntien elinkeinotoimi on tärkeässä asemassa varsinkin uuden pienosuustoiminnan edistämisessä. Pellervo lähestyykin syksyn kuluessa kaikkia kuntien elinkeinotoimia osuustoiminta-asialla. Pyydän kuntia ja niiden elinkeinoyhtiöitä pysähtymään tämän asian edessä.

Ongelmana on ollut, että julkinen yritysneuvonta ei osaa osuuskuntamuotoa esimerkiksi TE-keskuksissa. Ei varmaan osakeyhtiöitäkään noin vain syntyisi, jos viranomaiset eivät tuntisi osakeyhtiömuotoa – eivät osaisi kertoa kuinka tällainen yritys perustetaan! Osuuskunnalla on tällainen tilanne ollut, vaikka kyseessä on oman lain pohjalta toimiva käyttökelpoinen yritysmuoto.

Osuustoimintaa ei saa enää unohtaa eri oppilaitosten opetuksessa. Se ei saa unohtua myöskään koulujen yrittäjyyskasvatuksesta. Lisäksi yliopistojen ja korkeakoulujen osuustoiminnan opetus ja tutkimus ovat huonosti resurssoituja. Parannusta pitää saada aikaan."

Pellervon johtokunnan puheenjohtaja, maanviljelysneuvos Marcus H. Borgström puolestaan otti Osuustoiminnan Päivässä kantaa monikansallisen osuustoiminnan haasteisiin:

"Euroopan Unioni on saamassa todennäköisesti tämän vuoden aikana osuuskuntia säätelevän lainsäädännön. Tämä tulee olemaan puitelaki, koska monessa maassa, Suomi kärjessä, on jo olemassa kansallinen lainsäädäntö. Tämän EU:n osuuskuntalaki tulee olemaan tärkeä, koska se suo mahdollisuuksia monikansallisille osuustoiminnallisille ratkaisuille. Erinomainen esimerkki tästä on ruotsalais-tanskalainen meijerijätti Arla Foods, joka tähän asti on toiminut tilapäisratkaisujen varassa.

Euroopan Unionin laajeneminen tuo aivan uusia näkökulmia suomalaisille osuuskunnille ja niiden kotimarkkinoille. Tähän asti meillä on jollain tavoin ollut Itämeri ja Baltia suojana meidän ja muun Euroopan välillä, mutta ensi vuoden puolivälistä eteenpäin EU on jo heti Suomenlahden eteläpuolella. Monet pellervolaiset yritykset ovat siellä vahvasti liikkeellä, mutta avoimuus ja helppo liikkuvuus maiden välillä tuo varmaan suuret haasteet."

Teksti: Martti Seppänen
S-posti: martti.seppanen@pellervo.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |